Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 00:00

Έξι celebrities που δεν ξέρατε ότι ήταν γραφίστες!

Τους γνωρίζετε για τις μουσικές και θεατρικές τους ικανοτήτες, αλλά ξέρατε ότι σπούδασαν και εργάστηκαν ως επαγγελματίες γραφίστες πριν κατακτήσουν τον κόσμο του θεάματος παγκοσμίων;


01. Pierce Brosnan

Γνώστος ως ο τέταρτος James Bond, ο Pierce Brosnan εκπαιδεύτηκε ως γραφίστας πριν αποκτήσει την "άδεια να σκοτώνει".

Ο ηθοποιός ξεκίνησε να διδάσκεται εικαστικά στο St. Martins και κατέληξε να εργάζετε ως freelancer illustrator. Αφού παρεκολούθησε ένα workshop σε τσίρκο(!) κατάλαβε ότι το μέλλον του ήταν στο θέαμα. Επέστρεψε στο St. Martins τρία χρόνια αργότερα, αλλά αυτή τη φορά ως φοιτητής της δραματικής σχολής.

pierce1

Μετά την παράδοση του ρόλου του James Bond στον Daniel Craig, ο Pierce Brosnan επέστρεψε στα εικαστικά, δημιουργώντας κυρίως αφηρημένα τοπία και πορτραίτα. Τέλος, τα έργα του, μπορούν να αγοραστούν από την προσωπική του ιστοσελίδα.


02. Thom Yorke

Ο τραγουδιστής των Radiohead, σπούδασε Fine Arts και Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας και ήταν ένας από τις πρώτες φουρνιές στον σχεδιασμό μέσω υπολογιστή παγκοσμίως. Φαίνεται επίσης ότι οι δεξιότητες αυτές δεν πήγαν στράφι...

Το συγκρότημα είναι γνωστό ότι ασχολείται προσωπικά με θέματα όπως ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας, τα εικαστικά, την συσκευασία των albums κλπ.

celeb2

Προσφάτως, ο Yorke και ο Donwood εκθέσαν τις δουλειές τους, με τα ποσά να πηγαίνουν κατευθείαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


03. Kurt Vonnegut Jr.

Ο Kurt Vonnegut Jr. είναι γνωστός ως ο ένας από τους καλύτερους συγγραφείς σεναρίων για το στούντιο της "20th century's". Ο συγγραφέας πέθανε το 2007.

Αυτό που ήταν λιγότερο γνωστό για τον Kurt Vonnegut Jr. ήταν η παράλληλη καριέρα του στις τέχνες. Ο Kurt δημιουργήσε πίνακες για μερικά από τα καλύτερα μυθιστορήματά του, συμπεριλαμβανομένου του Slaughthouse 5 και Breakfast of Champions.

celeb3

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Vonnegut, τα σχέδια του συλλέχθηκαν από την κόρη του, Nanette Vonnegut.

"Ο κ. Vonnegut έβλεπε τον εαυτό του ως γραφίστα, αλλά έπρεπε να δουλέψει ως συγγραφέας για να ζήσει", ανέφερε ο γκαλερίστας Margo Fielden στο New York Times.


04. Ian Dury

ΌΤαν ο Ian Dury έγραψε το "There Ain't Half Been Some Clever Bastards", θα μπορούσε άνετα να μιλάει για τον εαυτό του.

Ο Dury είχε μεγάλες επιτυχίες στις δεκαετίες '70 και '80 με το συγκρότημα του "The Blockheads", συμπεριλαμβανομένων των "Hit Me With Your Rhythm Stick" και του "What a Waste and Spasticus Autisticus". Πριν από τις μεγάλες επιτυχίες του στην δεκαετία του '70 όμως, ο Dury ήταν ένας πολύ ταλαντούχος επαγγελματίας γραφίστας.

celeb5

Σπούδασε στο Royal College of Art τα έτη 1963-1967 και είχε την τύχη να έχει καθηγητή τον Peter Blake, τον άνθρωπο που επιμελήθηκε τα εικαστικά των Beetles, στο ξεκίνημά τους.

Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε εικαστικές τέχνες σε αρκετά κολλέγια του Λονδίνου στα τέλη του 1960, ενώ εργαζόταν και ως freelancer illustrator.

Ο Dury είχε σχετικά αρκετή επαγγελματική επιτυχία, ενώ οι Sunday Times ήταν ένας από τους κυριότερους πελάτες του, στη δεκαετία του '70. Η μουσική τελικά τον κέρδισε, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ασχοληθεί αποκλειστικά με τα εικαστικά.


05. Terry Gilliam

Ο γνωστός σκηνοθέτης και μέλος των θρυλικών Monty Python, ξεκίνησε την δημιουργική του καριέρα ως γραφίστας. Σαν φανατικός αναγνώστης του περιοδικού "Mad" του Harvey Kurtzman, ο Gilliam δημιούργησε τον δικό του σατυρικό τίτλο "Fang", ενώ ήταν φοιτητής.

Όταν αποφοίτησε, ο Gilliam μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και εργάστηκε στο περιοδικό "Help!" του Kurtzman, δημιουργώντας φωτο-ιστορίες και σατυρικά σκίτσα.

celeb6

Όταν το περιοδικό σταμάτησε να κυκλοφορεί, ο Gilliam ξαναγύρισε στην Αγγλία και συνδέθηκε με τον Βρετανό ηθοποιό John Cleese, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο περιοδικό "Help!".

Στο σκετς show των Monty Python "Flying Circus", ασχολήθηκε κυρίως με την δημιουργία γραφικών και animation ενώ σκηνοθέτησε μαζί με τον Terry Jones την πρώτη ταινία των Monty Python "Holy Grail".


06. John Lennon

Ο John Lennon ήταν γνωστός ως ένας άνθρωπος που επηρέασε την παγκόσμια μουσική σκηνή, καθώς επίσης και για την ενεργή συμμετοχή του στην ειρηνική κοινότητα, πριν τον άδικο χαμό του το 1980. Λιγότερο γνωστό ήταν το γεγονός ότι ο John Lennon υπήρξε γραφίστας και εικαστικός καλλιτέχνης, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση της Yoko Ono.

Ο Lennon φοίτησε στο Liverpool College of Art στα τέλη της δεκαετίας του '50 με αρχές του '60, μαζί με τον καλύτερο φίλο του και πρώτο μπασίστα των Beetles, Stuart Sutcliffe. Αν και η ενασχόλησή του με τους Beetles του στέρησε πολύτιμο χρόνο ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, ο Lennon δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει και να δημιουργεί εικαστικά.

Ο Lennon δημοσίευσε δύο βιβλία κατά την διάρκεια των χρόνων του με τους Beetles, "In His Own Write" και το "A Spaniard in the Works". Τα βιβλία αυτά περιείχαν ιστορίες, ποιήματα, καρτούν, ζωγραφιές και άλλα θέματα τα οποία μερικά από αυτά ήσαν από την παιδική ηλικία του Lennon.

Ο Lennon επίσης δημιούργησε το εξώφυλλο για το σόλο άλμπουμ του "Walls and Bridges" το 1974, με εικαστικά τα οποία είχε δημιουργήσει όταν ήταν έντεκα ετών. Πιο επιμελή γραφιστά θέματα του Lennon χρησιμοποιήθηκαν για τις εκδόσεις των "Wonsuponsatime" και του "Imagine".

lennon

Μετά την δολοφονία του Lennon, οι κληρονόμοι του δημοσίευσαν ένα βιβλίο με όλα τις εικαστικές δημιουργίες του με τον τίτλο: "John Lennon: The Collected Artwork".

Τέλος, το κολλέγιο το οποίο σπούδασε ο Lennon τώρα είναι μέρος του Liverpool Institute of Performing Arts, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Sir Paul McCartney.