Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 00:00

Έχετε μόλις 8 δευτερόλεπτα για να τραβήξετε την προσοχή του επισκέπτη της ιστοσελίδας σας

Έχετε μόλις 8 δευτερόλεπτα για να τραβήξετε την προσοχή του επισκέπτη της ιστοσελίδας σας Έχετε μόλις 8 δευτερόλεπτα για να τραβήξετε την προσοχή του επισκέπτη της ιστοσελίδας σας

Εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος επισκέπτης σε μια ιστοσελίδα, παραμένει λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα. Ναι, 8 δευτερόλεπτα! Με τις σημερινές υψηλές ταχύτητες του internet και το πλήθος των ιστοσελίδων που υπάρχουν στη διάθεση του κοινού, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί στο να κρίνουν τις ιστοσελίδες σε λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως ο αναγνώστης σας καταλαβαίνει τι κάνετε μέσω της ιστοσελίδας σας και τι θέλετε αυτός να γνωρίζει, σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα βασικά για το πως να συλλάβετε την προσοχή ενός επισκέπτη σας σε οκτώ δευτερόλεπτα ή και ακόμη λιγότερο...

Κάντε την ιστοσελίδα σας απλή!

Κερδίστε την προσοχή του επισκέπτη σας εξηγώντας ακριβώς τι θέλετε να ξέρουν σε μια σύντομη, αλλά κατατοπιστική ματιά. Δείξτε τους άμεσα και γρήγορα για ποιό λόγο πρέπει να μείνουν στην ιστοσελίδα σας. Εφεύρετε ζωηρές, αποτελεσματικές ατάκες / προτάσεις σχετικά με την επιχείρησή σας ή για τα προϊόντα/υπηρεσίες σας και κάντε τους επισκέπτες σας να θέλουν να παραμείνουν περισσσότερο χρόνο στη σελίδα. Αν έχετε κάτι που θα θέλατε οι επισκέπτες να κάνουν κλικ, βεβαιωθείτε ότι αυτό βρίσκεται στο πάνω μισό της ιστοσελίδας.

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα (και αξιόπιστα)

Για να τραβήξετε το ενδιαφέρον κάποιου σε λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα σημαίνει ότι η σελίδα σας θα πρέπει να φορτώνει πιο γρήγορα από οκτώ δευτερόλεπτα... Μια αργή σελίδα είναι μια πολύ γρήγορη επιτόπια στροφή μακριά σας για πολλούς από τους επισκέπτες σας. Έτσι, αν ανησυχείτε για το πόσο γρήγορα φορτώνει η ιστοσελίδα σας, δοκιμάστε για αρχή την αλλαγή μεγέθους σε όλες τις εικόνες που μπορεί να έχετε στο site σας, έτσι ώστε να μην επιβραδύνετε τη διαδικασία. Τα αρχεία gifs είναι στη λίστα των πραγμάτων που μπορεί να φταίνε για την καθυστέρηση. Μετατρέψτε τα αρχεία εικόνων σε αρχεία που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Για την ορθή φόρτωση του site σας, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας φορτώνει κανονικά, ακριβώς όταν το θέλετε - το οποίο είναι άμεσα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο διακομιστής φιλοξενίας σας (web hosting) είναι αξιόπιστος. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι κάτω, οι επισκέπτες θα συνδέσουν την εταιρεία σας με έννοιες όπως είναι η αναξιοπιστία ή μπορεί απλά να ξεχάσουν ότι υφίσταται η ιστοσελίδα και θα κινηθούν σε κάποια άλλη για να βρουν αυτό που αναζητούν. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε έναν καλό web hosting provider που θα εξασφαλίζει την αξιοπιστία σας σε οκτώ δευτερόλεπτα ή και λιγότερο.

Κάντε την ιστοσελίδα σας όμορφη

Εντάξει, αυτός ίσως είναι ένας αστείος τρόπος για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι δουλεύει. Εάν η σχεδίαση της ιστοσελίδας σας είναι οπτικά ελκυστική, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε αυτή. Οι αρχικές σελίδες ενοτήτων (landing pages) συμπεριλαμβανόμενης της αρχικής, θα πρέπει πραγματικά να είναι σχεδιασμένες άψογα. Οι landing pages έχουν τον αντικειμενικό σκοπό να προσφέρουν μια απλή σελίδα για να εμφανίσετε μια ιδέα με έναν αισθητικά ευχάριστο τρόπο. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αυτές ταιριάζουν με την υπόλοιπη ιστοσελίδα σας. Αν οι landing pages είναι εντελώς διαφορετικές αισθητικά, μπορεί να αφήσετε τον επισκέπτη να αισθάνεται λίγο μπερδεμένος.

Κάντε την ιστοσελίδα σας ευανάγνωστη

Οι άνθρωποι προτιμούν τις πληροφορίες σε σύντομες, εύκολο να καταναλωθούν προτάσεις παρά ένα τέρας κατεβατού κειμένου. Δοκιμάστε εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα που οδηγούν σε εκτενέστερα άρθρα, όπου μπορούν όσοι το επιθυμούν να "διαβάσουν περισσότερα". Θα είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να μετακινηθούν προς τα κάτω (scroll down) και να δουν τo υπόλοιπο της ιστοσελίδας σας. Δοκιμάστε συνοπτικά και ουσιώδη bullets στην αρχική σελίδα, φροντίζοντας έτσι το ακροατήριό σας να γνωρίσει ακριβώς τι εσείς και η επιχείρησή σας θέλετε να παρουσιάσετε.

Οι αλλαγές γραμμής είναι επίσης χρήσιμες - στο ανθρώπινο μάτι αρέσει ο λευκός, κενός χώρος. Αυτό μας βοηθά να απορροφήσουμε κάτι που μόλις διαβάσαμε. Σωστά;

Στους ανθρώπους αρέσουν τα στατιστικά και η...ασφάλεια!

Πολύχρωμα γραφήματα (infographics), με ποσοστά, με πράγματα που τους κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς. Να νιώθουν ότι έχουν κάνει την σωστή απόφαση που βρίσκονται στην ιστοσελίδα σας και σας διαβάζουν. Πάνω από το 80% των γενικών χρήστων μιας ιστοσελίδας, θέλουν να ξέρουν πως ό,τι αγοράζουν ή κοιτάζουν σε μία ιστοσελίδα, έχει μια κάποιας μορφής εγγύηση αξιοπιστίας. Ως εκ τούτου, ενώ περιηγούντε στο site σας, κάντε τους να αισθάνονται άνετα επιτρέποντάς τους να γνωρίσουν ότι είστε ένας αξιόπιστος οργανισμός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κριτικές πελατών, μαρτυρίες, ακόμα και τα λογότυπα ασφαλείας κρυπτογράφησης δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα για την επιχείρησή σας κατά την περιήγηση στο site σας. Πρόκειται για μια πολύ καλή στρατηγική, ειδικά αν πρόκειται για μία νέα επιχείρηση που οι επισκέπτες δεν έχουν ακούσει ποτέ πριν.

Στους ανθρώπους αρέσουν τα στατιστικά

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα προβάλλεται όπως θέλετε στα smartphones και τα tablets

Η βελτιστοποίηση του site σας, έτσι ώστε αυτό να είναι συμβατό με τα περισσότερα smartphones και tablets, είναι μία από τις καλύτερες κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε. Προσπαθείστε να αρπάξετε την προσοχή τους ανεξάρτητα από το που και πως οι επισκέπτες σας θα συνδεθούν μαζί σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η ιστοσελίδα σας φορτώνει γρήγορα και αξιόπιστα σε άλλες πλατφόρμες εκτός από τις desktop/laptop εκδόσεις. Δεδομένου ότι τα έξυπνα κινητά και οι ταμπλέτες είναι σε άνοδο, είναι καλύτερο να κρατήσετε την επιχείρησή σας και το site σας ασφαλή, έχοντας ένα διαδραστικό design (responsive design), έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να μπορούν εύκολα να περιηγηθούν μέσω του tablet ή του κινητού τους χωρίς προβλήματα.

Αυτό είναι όλο!

Με τη χρήση αυτών των βασικών κανόνων, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μία από τις λίγες ιστοσελίδες που κρατούν τους επισκέπτες τους για περισσότερο από οκτώ δευτερόλεπτα! Μήπως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές για την ιστοσελίδα σας; Πείτε μας γι'αυτό στα σχόλιο!