Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 00:31

Κατασκευή ιστοσελίδας η οποία θα δίνει υπεραξία στο Brand Name σας

Πως να φτιάξετε μία ιστοσελίδα η οποία θα δίνει αξία στο brand σας Πως να φτιάξετε μία ιστοσελίδα η οποία θα δίνει αξία στο brand σας

Τα brands είναι ισχυρά. Όταν μια επιχείρηση είναι επιτυχής στη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος, αυτό λειτουργεί σχεδόν σαν η απόλυτη εξουσία πάνω στο μάρκετινγκ. Οι πελάτες εμπιστεύονται το εμπορικό σήμα αρκετά ώστε να προσφέρουν τα χρήματά τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Μπορεί ακόμη να μεταδώσουν για εσάς το μήνυμά σας στον κύκλο τους. Οι πελάτες δεν σκέφτονται δεύτερη φορά πριν την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας συγκεκριμένων brands, ανεξάρτητα από την τιμή. Δεδομένου ότι πιστεύουν σε αυτό που θα πάρουν σε αντάλλαγμα. Το brand name, έχει πραγματική αξία μέσα του. Διαβάστε σε αυτό το άρθρο, πως θα μπορέσετε να το εφαρμόσετε στην δική σας ιστοσελίδα.

Τα brands ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες που αξίζουν δισεκατομμύρια ευρώ. Ο καθένας θα πρέπει να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εμπορικό σήμα και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που η δημιουργία της ιστοσελίδας σας είναι συνήθως ένα από τα πρώτα βήματα προς στο κτίσιμο ενός εμπορικού σήματος, εδώ θα δείτε μερικούς τρόπους για να κάνετε την ιστοσελίδα σας να προσθέσει πραγματική αξία στο εμπορικό σας σήμα.

Η απλότητα επικρατεί για κάποιον σκοπό

Η απλότητα και ο μινιμαλισμός είναι σχεδόν πάντα ένα μέρος από τις ιστορίες επιτυχίας για έναν και μόνον λόγο: είναι ακριβώς ο τρόπος που εμείς οι άνθρωποι δρούμε. Μπορούμε να φανταστούμε κάτι πολύπλοκο, αλλά δεν θα είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με αυτό. Η απλότητα έχει τον τρόπο ελάφρυνσης των πραγμάτων. Έχει έναν τρόπο να γίνονται τα πράγματα. Η απλότητα βρίσκεται παντού, από την αποτελεσματική γραφή μέχρι σε μερικά από τα καλύτερα σχέδια του κόσμου. Εϊναι βέβαιο ότι αν δοκιμάστε κάτι περίπλοκο, θα μειώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Η απλότητα επικρατεί για κάποιον σκοπό

Κρατήστε τον απλό, minimal σχεδιασμό στις ιστοσελίδες σας. Εάν είστε μια μικρή επιχείρηση, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα 2-3 σελίδες για το τι κάνετε και ένα blog (ίσως ακόμη και ένα καλό online shop). Δεν θα χρειαστείτε έναν τόνο σελίδων με άλλο τόσο περιεχόμενο να ξεχειλίζει από παντού. Σίγουρα δεν χρειάζεται flash. Αντιλαμβάνεστε την λογική, έτσι δεν είναι;

Φτιάξτε την ιστοσελίδα σας, για τους άλλους. Όχι για εσάς!

Αρχικά, ας δούμε λίγο τα βασικά: Κανείς δεν νοιάζεται για εσάς. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζετε. Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταλήγουν να κατασκευάζουν ιστοσελίδες για να αναδείξουν πόσο μεγάλες ή επιτυχημένες είναι. Η "Σχετικά με εμάς" σελίδα τους εκτείνεται σε πολλαπλά scrolls που σχεδόν σίγουρα καταλήγει σαν ένα ατελές βιβλίο. Τα blog post τους είναι σχεδόν πάντα για συμμετοχές σε συνέδρια, το weekend εταιρικό πάρτυ του σαββατοκύριακου, τα γενέθλια ενός υπαλλήλου και τα καινούργια χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος τους.

Παρόλο που όλα αυτά είναι καλό να υπάρχουν, τίποτα από αυτά δεν είναι σημαντικό. Επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση και στην συντήρηση του δικτυακού σας τόπου για τους αναγνώστες σας, τους επισκέπτες, τους πελάτες. Μην το κάνετε για σας. Πραγματικά δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους πελάτες σας. Είναι οι πελάτες που αγοράζουν από σας, οπότε γιατί να οικοδομήσετε μια ιστοσελίδα για να ικανοποιήσετε την προσωπική σας ματαιοδοξία ή να χτίσετε το προσωπικό σας branding; Xρησιμοποιήστε μία προσωπική ιστοσελίδα ή ένα προσωπικό blog για αυτό.

Επενδύστε στα στοιχεία της "πρώτης εντύπωσης"

Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις ξεκινούν από το μηδέν και καμία από αυτές δεν έχουν εμπορικό σήμα για να μιλήσουν, δεν υπάρχει εμπειρική απόδειξη για το πόσο καλά είναι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας είναι στην αρχή της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας. Μερικά απλά πράγματα ωστόσο, εξακολουθούν να μπορούν να κάνουν τους πελάτες σας να σας εμπιστευτούν. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται τετριμμένα και ασήμαντα, αλλά πραγματικά δεν είναι. Υποθέτοντας ότι ξεκίνησατε με ένα "πιασάρικο" όνομα για να χτίσετε το εμπορικό σήμα σας, δημιουργήστε ένα λογότυπο που είναι απλό, το οποίο όμως να συλλαμβάνει τη σημασία ή το νόημα του τι αυτό αντιπροσωπεύει για το εμπορικό σας σήμα. Αναπτύσσοντας ένα λογότυπο με αυτό το σκεπτικό, απαιτεί έμπεευση, αλλά είναι κάτι που αξίζει τον κόπο πραγματικά.

Επενδύστε στα στοιχεία της πρώτης εντύπωσης

Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε για την ιστοσελίδα σας, η τοποθέτηση των κουμπιών, ο τρόπος που τα κείμενα είναι ευθυγραμμισμένα, η ανταπόκριση της ιστοσελίδας σας συνολικά μαζί με τα γραφικά στοιχεία, θα δημιουργήσουν όλες αυτές τις σημαντικές πρώτες εντυπώσεις που θα είναι το μόνο ατού σας όταν ξεκινάτε μόλις τώρα ή όταν είστε στα αρχικά στάδια της οικοδόμησης του brand name σας.

Τα κείμενα της ιστοσελίδας σας, μιλούν. So, τι λένε;

Η μάρκα βοηθάει τους πελάτες να να καταλάβουν για το τι προϊόντα και τι υπηρεσίες προσφέρετε που μπορούν να λύσουν προβλήματά τους. Ενώ το λογότυπο, τα γραφικά και η συνολική εικαστική εμφάνιση της ιστοσελίδας καθορίζουν τις σημαντικές πρώτες εντυπώσεις, τα κείμενα της ιστοσελίδας βοηθούν αυτές τις εντυπώσεις να σταθεροποιηθούν.

Όταν οι πελάτες αρχίζουν να διαβάζουν κείμενά σας, σκαλίζουν τις δημοσιεύσεις σας στο blog σας και παρατηρούν ακόμη και τα ασήμαντα ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη. Μην ψάχνετε καινοτομία σε βαθιά ριζωμένες εκφράσεις. Δεν υπάρχει λόγος για παράδειγμα να αντικαταστήσετε την κλασσική φράση του κουμπιού "Διαβάστε Περισσότερα..." με την φράση "Ξέρουμε ότι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα...". Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Η χρήση μερικών από τα καλύτερα δείγματα κειμενογράφων και copywriters, είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν εξαιρετικές ιστοσελίδες.

Ποιό είναι το marketing story σας;

Κάθε επιτυχημένη ιστορία μάρκετινγκ χρειάζεται τα εξής συστατικά: Έναν ήρωα, έναν στόχο, ειλικρίνεια και ηθική. Μεταξύ αυτών, θα πρέπει να έχετε και τη δύναμη της αφήγησης. Θα πρέπει να πείθετε, να παρακινείτε, να εμπνέετε και να αιχμαλωτίζετε το ακροατήριό σας. Με το να μοιράζετε απλά ντουζίνες διαφημίσεων γράφοντας πεζά κείμενα που ελπίζετε ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων πελατών, να δημοσιεύετε τακτικά κοινότυπο περιεχόμενο επικαιρότητας, μόνο και μόνο επειδή η επικαιρότητα το επιτάσσει, η ανταπόκριση που θα πάρετε θα είναι πολύ μικρή.

Ποιό είναι το marketing story σας;

Αυτό που ζρειάζεστε μια ιστορία. Η επιχείρησή σας χρειάζεται ένα σκοπό. Εντοπίστε τον σκοπό αυτό και βρείτε έναν τρόπο να επαναλάβετε αυτόν το σκοπό σε όλη την ιστοσελίδα σας. Κάντε το εύκολο για τους πελάτες σας να το καταλάβουν, να το αγαπήσουν και να σας εμπιστευτούν για τους λύσετε τα προβλήματά τους μέσω των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Καμία αξία δεν θα αποκτηθεί έχοντας μικροπροβλήματα

Οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν συνδέσμους που οδηγούν σε 404 σελίδες (broken links). Ακόμη χειρότερα, κάνοντας κλικ σε συνδέσμους, απλά δεν οδηγούνται πουθενά. Συμβαίνει συχνά η πλοήγηση να είναι πολύ δύσκολη, οι σελίδες να φορτώνουν σιγά-σιγά και το μεγαλύτερο μέρος του ουσιαστικού περιεχομένου να βρίσκεται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας... Ο σχεδιασμός καταλήγει πολύ κοινότοπος, στην καλύτερη περίπτωση με τίποτα περισσότερο από τις γνωστές φωτογραφίες από γνωστά image banks websites. Μερικές σελίδες δεν φορτώνουν καν σωστά και μερικές φορές υπάρχουν προβλήματα με το καλάθι αγορών, με μη αποκρινόμενα κουμπιά ή φόρμες επικοινωνίας που απλά δεν λειτουργούν.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται σαν μικρά πράγματα, αλλά είναι αυτά τα μικρά πράγματα που έχουν σημασία τελικά. Οι πελάτες έχουν εμφανώς λιγότερη υπομονή από εσάς. Μόλις φύγουν, θα έχετε ελάχιστες πιθανότητες να τους ξαναφέρετε πίσω σε σας (ακόμη και αν χρησιμοποιοήσετε νέες μεθόδους μάρκετινγκ).

Διορθώστε όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες και είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για την δημιουργία του brand name σας. Η επιχείρησή σας είναι τώρα στα πρόθυρα δημιουργίας υπεραξίας (και επίσης να είναι σε θέση να το επικοινωνήσετε αυτό). Ενώ πολλά διαφορετικά πράγματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μία ιστοσελίδα όπως τα κείμενα, η στρατηγική μάρκετινγκ, το εμπορικό σήμα σας κλπ.,  αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για μία σωστή πορεία προς την δημιουργία ενός brand.

Πώς τα πηγαίνει η δική σας ιστοσελίδα στο κρίσιμο έργο της επικοινωνίας;