Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 00:00

κάντε το LinkedIn να δουλεύει για εσάς με 7 απλούς τρόπους

Κάντε το LinkedIn να δουλεύει για εσάς με 7 απλούς τρόπους Κάντε το LinkedIn να δουλεύει για εσάς με 7 απλούς τρόπους

Το LinkedIn είναι ένα τέλειο εργαλείο εάν χρησιμοποιηθεί με επιδεξιότητα και σκοπό. Δεν χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε. Εδώ είναι επτά τρόποι για να πάρετε μια καλή ανταμοιβή για τις προσπάθειές σας. Δεν χρειάζεται να είστε μανιακός χρήστης των online social media για να επωφεληθείτε από αυτό το δώρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και με λίγη προσπάθεια, θα κάνετε το LinkedIn τον νέο μεσίτη της επαγγελματική σας επιτυχίας.

Ενώ η κτίση εμπορικής αξίας μέσω του Facebook και του Twitter συνεχίζει να είναι αμφισβητήσιμη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το LinkedIn είναι εδώ για να μείνει. Είναι απόλυτα λογικό. Το LinkedIn έχει σχεδιαστεί για την σύνδεση επαγγελματιών μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούν να δρουν επιχειρηματικά. Ωστόσο, χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί σωστά αυτό το καταπληκτικό εργαλείο έτσι ώστε να αποφέρει αποτελέσματα. Οι άνθρωποι συλλέγουν συνδέσεις, όπως πολύχρωμα πασχαλινά αυγά και ποτέ δεν έχουν στην πραγματικότητα κάποιου είδους ουσιαστικής αλληλεπίδρασης. Κάνουν join σε ομάδες και ποτέ δεν συμμετάσχουν σε αυτές. Άλλοι είναι απλά φοβισμένοι από τον όγκο των νέων, των ομάδων και τις απαιτήσεις της συνεχής αλληλεπίδρασης.

1. Έχετε έναν Καθαρό Στόχο

Το LinkedIn είναι ένα εργαλείο, και όπως όλα τα εργαλεία εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αν δεν ξέρετε τι προσπαθείτε να επιτύχετε, τότε το εργαλείο θα σας είναι άχρηστο. Θα πρέπει εσείς να οδηγήσετε την διαδικασία. Αποφασίστε αν θέλετε να επεκτείνετε το δίκτυό σας μέσα στο χώρο σας ή κι ακόμη παραπέρα. Ψάχνετε να εξερευνήσετε νέες σταδιοδρομίες ή τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης της επιχείρησή σας; Μήπως ψάχνετε για μέντορες ή ομάδες συζητήσεων; Είναι καλό να τα θέλετε όλα αυτά, αλλά όσο το περισσότερο εστιάσετε τις προσπάθειές σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να πάρετε ένα συγκεκριμένο και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

2. Συμπληρώστε το Προφίλ σας

Θα πηγαίνατε ποτέ σε μια συνάντηση πώλησης λέγοντας στον υποψήφιο αγοραστή σας ότι είστε σε αναζήτηση εργασίας; Όχι, εκτός αν θέλετε να πιστέψουν ότι δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στην εταιρεία σας και ότι θα αποχωρήσετε από αυτή σύντομα. Ωστόσο, αυτό είναι το είδος της ασυνέπειας που εμφανίζεται σε πολλά προφίλ LinkedIn, που τα περισσότερα από αυτά ακούγονται σαν αίτησεις για νέα εργασία. Το προφίλ σας είναι δημόσιο και θα πρέπει να στείλετε το μήνυμα που συνάδει με την περιγραφή σας στην ιστοσελίδα της εταιρείας σας. Θα πρέπει να αποδείξετε το υπόβαθρο και την εμπειρία σας με τρόπο που αποπνέει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί σας. Θα πρέπει να είναι σύντομο, ελκυστικό και ακριβές. Θα πρέπει να δείξετε ότι νοιάζεστε αρκετά για να διορθώσετε λάθη, να δημοσιεύσετε μία στοχαστική, επαγγελματική εικόνα και προφανώς να είναι γραμματικά σωστό. Το προφίλ σας είναι η πρώτη εντύπωση για τους περισσότερους χρήστες εκει μέσα και για όσους από εσάς δεν το φροντίζουν ανάλογα, θα είναι σίγουρα και η τελευταία.

3. Επιλέξτε Groups που Έχουν Αξία

Υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι για να ενταχθείτε σε μια ομάδα. Πρώτον, για να μείνετε σε επαφή με τους συμμαθητές σας που είναι ήδη συνδεδεμένοι μέσω οργανισμών όπως αδελφότητες ή ενώσεις αποφοίτων. Δεύτερον, να μάθετε περισσότερα για μια περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ακαδημαϊκός τομέας, ένας κοινωνικός ή το επιχειρίν γενικά. Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι για να μείνετε ενήμεροι για τα happenings σε ένα συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας ή του εμπορίου. Η συμμετοχή σε ομάδες με την ελπίδα να προωθήσετε τις υπηρεσίες σας, είναι χάσιμο χρόνου και συχνά προσβάλλουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αυτής. Δεν μπορεί να υπάρξει αξία στις συζητήσεις, γι'αυτό τον λόγο κάθε ομάδα έχει τους γνωστούς spammers συζητήσεων που μπλοκάρουν τα νέα της ομάδας με διαφημιστικό περιεχόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να ταξινομήσετε αυτά που πραγματικά αξίζουν, μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό ειδήσεων και μηνυμάτων. Επιλέξτε πραγματικά σχετικές ομάδες, θέστε ένα χρονικό όριο απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση και τηρήστε το. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε για παράδειγμα να αφοσιώσετε 20 λεπτά κάθε Παρασκευή και να συμμετάσχετε όπου αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο για τους στόχους που έχετε θέσει.

4. Χρησιμοποιήστε το Δίκτυό σας

Όντας στο LinkedIn και με 500+ συνδέσεις, δεν σας κάνει έναν networker. Η στέρεα δικτύωση εξακολουθεί να γίνεται μέσα από το πρόσωπο και τη φωνή σας. Ωστόσο, το LinkedIn μπορεί να είναι ένα μεγάλο εργαλείο για την ενίσχυση των πραγματικών, φυσικών συναντήσεών σας. Πριν από την επόμενη συνεδρίαση σας, εξετάστε τις συνδέσεις των ανθρώπων που θα παρεβρίσκοντε και εντοπίστε δύο ή τρεις από τις συνδέσεις τους που θα θέλατε να συναντήσετε. Ρωτήστε τους φίλους σας για τις συστάσεις και να παρακολουθήστε πως θα εξελιχθεί η γνωριμία. Θα είναι ευχάριστο γι'αυτούς το ότι αφιερώσατε τον χρόνο για να εξερευνήσετε τα προφίλ τους και μπορεί να εκπλαγούν με τους ανθρώπους που θα αναφέρετε. Προσφερθείτε να συνδεθείτε με όποιον σας βρίσκει από την λίστα τους, επίσης. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο σας έχετε έναν συγκεκριμένο σκοπό στο μυαλό και αναφέρετε τυχόν οφέλη που μπορείτε να εποκομίσετε.

5. Ψάξτε Βαθιά στις Συνδέσεις Σας

Μετρήστε πόσες σημαντικές αλληλεπιδράσεις έχετε ξεκινήσει με τις συνδέσεις σας. Κάθε εβδομάδα, προσδιορίστε πέντε συνδέσεις από τη λίστα σας που μπορεί να σας δώσουν πραγματική αξία και στείλτε τους ένα σύντομο αλλά προσωπικό μήνυμα για μία τηλεφωνική επικοινωνία. Αναζητήστε τρόπους που μπορείτε να τους βοηθήσετε. Αν είναι κοντά σας, πιείτε ένα ποτό μαζί ή δειπνήστε και κάντε ό,τι οι networkers κάνουν καλά. Συνδεθείτε και δημιουργήστε αμοιβαία οφέλη.

6. Προσωποποιήστε τα Πάντα

Όλοι είναι απασχολημένοι, αυτό είναι αλήθεια. Είναι ωραίο ότι το LinkedIn προσφέρει αυτοματοποιημένες φράσεις για τις αλληλεπιδράσεις, αλλά στην αλήθεια μεταφέρει ότι είστε πολύ απασχολημένος για να είναι είστε μία σημαντική σύνδεση. Όταν ζητάτε μια σύνδεση, εξετάστε το προφίλ και πείτε τους γιατί αξίζετε το χρόνο τους. Αν αποδέχεστε την πρόσκληση κάποιου άλλου, επανεξετάστε το προφίλ τους και προτείνετε έναν απλό τρόπο πως μπορείτε να τους βοηθήσετε. Δεν θα είστε αποτελεσματικός σε ένα online κοινωνικό δίκτυο κατά βάση αν εκφράζεστε με τυποποιημένες απαντήσεις.

7. Να Είστε Γενναιόδωροι με τις Επαφές Σας

Το πλεονέκτημα των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι είναι πιο εύκολο να συνδεθείτε με κάποιον, από ότι ήταν ποτέ. Τα κακά είναι ότι οι δισφημιστές, μάρκετινγκ επαγγελματικές κλπ έχουν βομβαρδίσει αυτά τα κανάλια. Γίνετε δωρητής στην κοινότητα σας. Μην κάνετε spam. Μοιραστείτε τις πληροφορίες που έχουν πραγματικά αξία για τις συνδέσεις σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας "Είναι αυτό στοχαστικό, συναφή και ουσιαστικό;" Αν όχι, μην το δημοσιεύσετε. Όταν σας πλησιάζουν για να συνδεθούν μαζί σας, προσεγγίστε αυτή την επαφή ανιδιοτελώς. Αν δεν μπορείτε, τότε μην συνδεθείτε. Φτιάξτε ένα διαχειρίσιμο, βαθύ δίκτυο που μπορείτε πραγματικά να εξυπηρετήσετε και τα οφέλη θα έρθουν πίσω στο δεκαπλάσιο.