Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 00:00

Πως να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές

πως να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές πως να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές

Για πολλούς, οι διακοπές σημαίνουν μια ευκαιρία να δοκιμάσουν να αποσυνδεθούν από τον κόσμο του internet. Προσπαθώντας να βγείτε offline, δεν είναι ποτέ εύκολο. Έχουμε κάνει μια μικρή μελέτη όλα αυτά τα χρόνια, διαβάζοντας ό,τι μπορούμε να βρούμε σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει και γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτό το πράγμα να επιτευχθεί.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να αποκοπείτε οριστικά από το internet κατά την περίοδο των διακοπών.

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά: Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα τέλειο offline πρωινό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σας βρει να αναρτάτε tweets κάτω από το μαξιλάρι. Αντ'αυτού, δημιουργήστε μια offline πρωινή ρουτίνα που λειτουργεί καλύτερα για σας. Όταν συνειδητά προσπαθείτε να αποσυνδεθείτε, το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.
  • Αφήστε το κινητό σας σε ένα ασφαλές μέρος...μακρυά από εσάς: Αν θέλετε να πάτε πραγματικά offline, απαλλαγείτε από το smartphones σας (ή στραφείτε σε λειτουργία πτήσης και χρησιμοποιήστε το μόνο για μουσική). Είναι υπέροχο όταν οι άνθρωποι δεν στρέφονται στους υπολογιστές τους για μια ημέρα ή δύο, αλλά στην πράξη αυτό δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είμαστε offline. Αντ'αυτού, απλώς καταλήγουμε να χαζεύουμε μέσα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας μέσω του τηλεφώνου. Το να σταματήσετε να απαντάτε σε emails είναι ένα δύσκολο μέρος και αυτό μας βάζει πραγματικά σε κατάσταση εργασίας. Αν είστε αφιερωμένος στο να μείνετε offline όσο το δυνατόν περισσότερο, κάντε το smartphone σας ένα μέρος της συμφωνίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην το χαϊδεύετε στοργικά όλη την ημέρα. Απομακρυνθείτε από αυτό. Αφήστο το στο γκαράζ. Μέσα στο αυτοκινήτου, κλπ.
  • Δημιουργήστε μία αυτόματη απάντηση στο email σας: Αν σκοπεύετε να μείνετε offline για μερικές ημέρες και ενδιαφέρεστε για τη δουλειά σας, είναι πιθανό να καλό να ορίσετε μια αυτόματη απάντηση στον email λογαριασμό σας. Είναι σημαντικό όμως να το έχετε να το κάνετε σωστά, προκειμένου να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους  α) να μην περιμένουν μια απάντηση άμεσα, και β) να μην προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σας με άλλα μέσα. Όταν έκανα ένα ψηφιακό detox πέρυσι, στην αυτόματη απάντηση του email μου συμπεριέλαβα μία φράση που έγραφε, "Εάν είναι πραγματικά επείγον...παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο XXX κινητό." Το αποτέλεσμα; Μια σειρά από μη επείγοντα μηνύματα να έρχονται στο κινητό μου. Μην το κάνετε!
  • Ενημέρωστε τους γύρους σας για την προσπάθειά σας: Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι προσπαθείτε να μείνετε offline και ενθαρρύνετε τους να σας πουν αν σας δουν να ενεργείτε διαφορετικά. Πείτε τους να σας χαστουκίσουν στον καρπό ή να σας δώσουν απλά ένα μολύβι και ένα χαρτί για τις ανάγκες επικοινωνίας σας.