Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 00:00

Μήπως τα smartphones βάζουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας;

μήπως τα smartphones βάζουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας; μήπως τα smartphones βάζουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας;

Με την πρωτοφανή δημοτικότητα των smartphones, iphones και άλλων φορητών συσκευών, γίνεται ολοένα και πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να διεξάγουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους σε παγκόσμια κλίμακα. Πλέον δεν είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους να είναι στο γραφείο τους συνεχώς για να επικοινωνήσουν με συναδέλφους, συνεργάτες ή και πελάτες...

Δυστυχώς με την αύξηση που παρατηρείται στην κινητή τηλεφωνία, έρχεται μια αύξηση της ευπάθειας των ευαίσθητων πληροφοριών. Θα ήταν εύκολο κάποιος να κατηγορήσει τους κατασκευαστές κινητών, αλλά η αλήθεια είναι ότι τη πλειοψηφία της ευθύνης την φέρουν οι χρήστες των εν λόγω συσκευών.

Δεν έχει σημασία πόσο ενήμεροι είμαστε σχετικά με τις δυνητικές απειλές, είναι στην ανθρώπινη φύση να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε μας και ως εκ τούτου είμαστε όλοι αρκετά χαλαροί, όταν πρόκειται για την προστασία της κινητής συσκευής μας με κωδικό πρόσβασης καθώς και τον έλεγχο αξιοπιστίας των εφαρμογών και downloads που κάνουμε. Το γεγονός αυτό, μας ανοίγει μια ολόκληρη σειρά από απειλές του κυβερνοχώρου.

Ευπάθεια Δεδομένων

Για τον μέσο χρήστη, η απειλή της κλοπής δεδομένων από τα smartphones είναι αρκετά σοβαρή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην κλοπή ταυτότητας, αλλά και σε απάτες με πιστωτικές κάρτες, καθώς και αχρήστευση των smartphones μας μετά από πρόβλημα με κάποιον ιο ή και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Ωστόσο, όταν οι απειλές αυτές στοχεύουν τους επιχειρηματικούς χρήστες, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σημαντικά Δεδομένα

Σύμφωνα με την ετήσια "State of the Net" έκθεση, εκτιμάται ότι περίπου το 20% από 234 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κινητών τηλέφωνων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χρήστες smartphones. Στους τελευταίους 12 μήνες, περίπου 7 εκατομμύρια από αυτά τα smartphones είχαν καταστραφεί, χαθεί ή κλαπεί.

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια συσκευών επλήγησαν από "ανεπιθύμητη συμπεριφορά", συμπεριλαμβανομένων μη εξουσιοδοτημένων μηνυμάτων κειμένου, υποκλοπή δεδομένων και άλλες απειλές ασφαλείας. Δεδομένου ότι το 39% των 100εκ. ενηλίκων χρηστών τηλεφώνων δεν λαμβάνουν ακόμη και το πιο βασικά από τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη.

Data-Laden Gadgets

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ευπάθεια των δεδομένων που αφορούν smartphones είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό δεδομένων που πλέον είναι αποθηκευμένα σε smartphones. Και δεδομένου ότι τείνει να γίνει ο κανόνας για τις επιχειρήσεις να δίδουν στους εργαζόμενους smartphones που θα τους επιτρέψουν να μείνουν συνδεδεμένοι οπουδήποτε και αν πηγαίνουν, η απειλή αυξάνει.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πρόσβαση σε εμπιστευτικές εμπορικές επικοινωνίες και αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα στις κινητές συσκευές τους. Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τα δεδομένα μπορούν να αποσπάστουν από τα χέρια τους σε ελάχιστο κυριολεκτικά χρόνο.

Κοινές Απειλές για Smartphones

Ο Jeff Fox, συντάκτης τεχνολογίας στο Consumer Reports, αναφέρει ότι όποιος κάνει χρήση ενός smartphone διαθέτει μεγάλη εμπιστοσύνη όχι μόνο στον κατασκευαστή και τον πάροχο επικοινωνίας, αλλά και σε ένα πλήθος από προγραμματιστές applications και εφαρμογών, διαφημιστές καθώς και στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής του.

Με τόσα πολλά εμπλεκόμενα μέρη, το καλύτερο είναι οι ίδιοι οι χρήστες να λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα τηλέφωνά τους παραμείνουν ασφαλή από τυχόν πιθανές απειλές. Οι τρεις πιο κοινές από αυτές τις απειλές είναι:

  1. Απώλεια ή κλοπή των απροστάτευτων smartphones.
  2. Κατέβασμα κακόβουλων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων apps και επισυναπτόμενων μυνημάτων.
  3. Ύποπτα links και ιστοσελίδες.

Απώλεια συσκευής Smartphone

Όταν ένα smartphone χαθεί ή κλαπεί, υπάρχει η ευκαιρία για όποιον το έχει πλέον να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών, προσωπικές πληροφορίες και ευαίσθητα έγγραφα των επιχειρήσεων. Σε λάθος χέρια η πληροφορία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη απάτης ή να βλάψει την εν λόγω επιχείρηση.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται κωδικοί πρόσβασης και κλειδώματα οθόνης σαν ένα ελάχιστο μέτρο προστασίας, αν και είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχουν περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

Κατέβασμα κακόβουλων Apps

Όσον αφορά τα κακόβουλα downloads είναι όλο και περισσότερο κοινό, τα προγράμματα αυτά να είναι ενσωματωμένα σε εφαρμογές (apps). Ακόμη και εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές, όπως το App Store και το Google Play μπορεί να παρουσιάσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Σύμφωνα με το αρθρογράφος Ken Hess της ZDNet, ο αριθμός των απειλών που συνδέονται με apps αυξάνεται σταθερά και οι απειλές γίνονται πολύ πιο έξυπνες. Ένα παράδειγμα είναι η αύξηση των λεγόμενων "ανέβηκε κατορθώμα" που το κακόβουλο λογισμικό εργάζεται σε μικρά βήματα για να προσπαθήσει να μπερδέψει τα anti-malware εργαλεία. Αυτό συχνά φαίνεται να είναι μία αβλαβής ενημέρωση που την καθιστά δύσκολη να εντοπιστεί και ακόμη πιο δύσκολη να απεγκατασταθεί.

Σύνδεσμοι Phishing

Ένα από τα μειονεκτήματα της χρήσης ενός smartphone είναι όταν σερφάρετε online δεν μπορείτε να δείτε σε ποιό link θα οδηγηθείτε, όπως μπορείτε να το κάνετε με το ποντίκι στον υπολογιστή σας πριν πατήσετε πάνω στο link αυτό. Είναι κοινό για τους κακοποιούς του κυβερνοχώρου να στείλνουν συνδέσμους σε SMS, e-mail ή ακόμα και σε ύποπτες ιστοσελίδες προκειμένου να δελεάσουν τους ανθρώπους να κάνουν κλικ σε κακόβουλες συνδέσεις, που έχουν σχεδιαστεί έτσι για να μαζέψουν δεδομένα ή να κατέβει ένας ιος ή ένα trojan. Αν δεν εμπιστεύεστε, μην κάνετε κλικ.

Ενώ τα τρία σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι από τις πιο κοινές απειλές, δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μοναδικά. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω για όσους χρησιμοποιούν smartphones, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων Wi-Fi, κακόβουλοι κώδικοι QR και υποκλοπή δεδομένων από εχθρικά δίκτυα.

Προστασία Δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο smartphone σας

Υπάρχουν μια σειρά από πολύ βασικά βήματα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο smartphone σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • χρήση κλειδώματος οθόνης
  • ενεργοποίηση προστασίας μέσω κωδικών
  • προσοχή στην χρήση ανοικτών δικτύων Wi-Fi
  • εγκατάσταση applications που βοηθούν να εντοπίσετε την τοποθεσία του κινητού σας

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότερες απειλές δεν είναι ακόμα ανιχνεύσιμες από τον μέσο χρήστη, θα ήταν επίσης καλό να λάβει πρόσθετα μέτρα για να ασφαλίσει περαιτέρω τα δεδομένα του.

Ανιχνεύστε το

Για χρόνια, οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν εφαρμογές παρακολούθησης σε κινητά τηλέφωνα για να παρακολουθούν τους εργαζομένους, με σκοπό τη μείωση της κατάχρησης των τηλεφώνων της εταιρείας για προσωπικές κλήσεις ή για να πιάσει αυτούς που συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλά τέτοια εργαλεία που επιτρέπουν απομακρυσμένες εντολές να αποστέλλονται μέσω SMS για να κλειδώσουν ένα τηλέφωνο ή ακόμη και να διαγράψουν τα δεδομένα, εάν το τηλέφωνο χαθεί ή κλαπεί. Είναι επίσης δυνατόν να εντοπιστεί η τοποθεσία του τηλεφώνου μέσω GPS.

Συμπέρασμα

Όσο υπάρχουν διαδικτυακές συσκευές, τόσο θα υπάρχουν εκείνοι που τις εκμεταλλεύονται για να βλάψουν άλλους. Ωστόσο, με τη βοήθεια της εκπαίδευσης σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς και κάποια πρόσθετα εργαλεία προστασίας, είναι δυνατόν να μειωθούν αυτές οι απειλές στο ελάχιστο και να κρατήσετε τα δεδομένα σας μακρυά από κινδύνους.