Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 00:00

Το μυστικό για να είσαι παραγωγικός

το μυστικό για να είσαι παραγωγικός το μυστικό για να είσαι παραγωγικός

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με την παραγωγικότητα στις μέρες μας. Υπάρχουν ακόμη και ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να αντιμετωπίσουν την "τέχνη της παραγωγικότητας". Φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι η παραγωγικότητα είναι μια ολόκληρη βιομηχανία, όταν η καρδιά της παραγωγικότητας είναι η δράση. Υπάρχουν βιβλία που ονομάζονται, "Getting Things Done" ή "Extreme Productivity" καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που διδάσκουν όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να κάνετε κάτι.

Υποστηρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να είστε παραγωγικοί είναι να γράψετε την πρώτη λέξη, να παίξετε την πρώτη νότα, να γράψετε την πρώτη γραμμή του κώδικα, ή να δημιουργήσετε την πρώτη πινελιά για έναν νέο πίνακα ζωγραφικής. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δράση, είναι μια μέθοδος που δεν προάγει την παραγωγικότητα.

Γιατί δεν Πράττουμε εξ'αρχής

Τα ερωτήματα που αναρωτιόμαστε είναι, "γιατί υπάρχει  βιομηχανία της παραγωγικότητας;", "Γιατί να διαβάζουμε βιβλία παραγωγικότητας ή να αγοράσουμε ένα υπερβολικά πολύπλοκο λογισμικό για τη διαχείριση της, όταν θα μπορούσαμε απλά να το κάνουμε και όχι να μιλάμε γι'αυτό;". Πιστεύουμε ότι δεν έχει να κάνει με την επιθυμία μας να γίνονται πράγματα. Όλοι θέλουν να είναι παραγωγικοί, όλοι θέλουν να κάνουν πράγματα και όλοι θέλουμε τα εσωτερικά ή εγγενή οφέλη που συνδέονται με το να γίνονται πράγματα.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες όμως που μας κάνουν να θέλουμε να αναζητήσουμε τρόπους για να είμαστε παραγωγικοί και όχι απλώς να κάνουμε τη δουλειά:

  • Δεν πιστεύουμε αυτό που δημιουργούμε αρκετά
  • Φοβόμαστε να παραδώσουμε κάτι
  • Δεν πιστεύουμε αρκετά ότι είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε
  • Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε νοητικά το αρχικό σκόπελος που υπάρχει στην αρχή κάθε έργου
  • Είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να σπαταλάμε χρόνο στο Facebook...
  • Το σχολείο μας έμαθε να ακολουθούμε κανόνες, όχι να τους δημιουργούμε
  • Οι φίλοι και οι γνωστοί μας λένε ότι δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει αυτό που κάνουμε
  • Καθυστερούμε γιατί πολύ απλά δεν μας αρέσει η εργασία μας
  • Δεν πιστεύουμε ότι ποτέ κάποιος θα εκτιμήσει αυτό που κάνουμε ή τον χρόνο που αφιερώσαμε σε αυτό

 

Τα στοιχεία για να εκκινήσετε

Υπάρχουν μερικά πράγματα που επηρεάζουν την ικανότητά μας για δράση. Πρώτα απ'όλα, θα πρέπει να το θέλουμε πραγματικά. Κάθε περιθώριο αμφιβολίας, δυσπιστίας, ή έλλειψης πάθους, θα μας κάνει να σπαταλάμε χρόνο στον σχεδιασμό, σε στασιμότητα, να ψάχνουμε για τεχνικές για να είμαστε παραγωγικοί, κλπ. Αν θέλετε κάτι να γίνει πάρα πολύ, θα πρέπει να νιώθετε ανυπομονησία για να ξεκινήσετε. Αν όχι, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί είστε εκεί και το σκέφτεστε ακόμη αντί να το κάνετε.

Λέμε συχνά στους ανθρώπους ότι ευτυχία είναι η δημιουργία αυτών που επιθυμείτε. Βρείτε το τμήμα της εργασίας που θέλετε να κάνετε πιο πολύ από οτιδήποτε. Αν είναι κάτι που πραγματικά θέλετε να κάνετε, θα βρείτε τον τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Έμπνευση

Η έμπνευση είναι η πιο ισχυρή μορφή ενέργειας που έχουμε ως δημιουργικά όντα. Ο Webster ορίζει την πηγή έμπνευσης ως "η διαδικασία που κινητοποιεί διανοητικά με σκοπό να κάνουμε ή να αισθανθούμε κάτι, ειδικά αν είναι να κάνουμε κάτι δημιουργικό". Η έμπνευση είναι αυτό που μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε κάτι, αλλά η διατήρηση της έμπνευσης είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε την ορμή μας.

Διαρκής Έμπνευση

Η διαρκής έμπνευση μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι ακούγεται. Το να εμπνευστεί κάποιος είναι σχετικά εύκολο πράγμα στον κλάδο της τεχνολογίας και του internet, καθώς υπάρχουν πληθώρα ερεθισμάτων μέσω πάρα πολλών καναλιών (twitter, blogs, κλπ). Η διαρκής και συνεχής έμπνευση όμως είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Όλοι έχουμε ακούσει για έργα που έχουν μείνει μισοτελειωμένα ή είναι ακόμη στα σκαριά. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό; Πώς μπορούμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση διαρκούς έμπνευσης έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα έργα μας ολοκληρωμένα;

Πρώτα απ'όλα, ξεκινά με το να είστε ανοικτοί και ειλικρινής με τον εαυτό σας, σχετικά με το ποιός είστε και τι είστε ικανός να πετύχετε. Δεύτερον, χρειάζεται να ορίσετε ορόσημα (milestones) που να είναι πολύ κοντά χρονικά μεταξύ τους, έτσι ώστε να είστε συνεχώς στον σωστό δρόμο.

Αυτά τα δύο σημεία θα σας κρατήσουν διαρκώς σε κίνηση και θα σας δώσουν την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεστε για να είστε επιτυχημένος.

Όρμη

Πρέπει να επισυμάνουμε ότι η δυναμική είναι μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές που κρίνει αν ένα έργο επιτυγχάνει ή όχι. Η ορμή είναι χτισμένη σε δύο έννοιες: Στην έμπνευση καθώς και στην διατήρησή της. Πετύχετε αυτά τα δύο σημεία, κρατώντας τα πράγματα να κινούνται προς τα εμπρός και παραδώστε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο συχνά μπορείτε μικρούς στόχους, μέχρι την ολοκληρωτική παράδοση του οποιουδήποτε έργου.

Μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει την παράδοση κάτι εξαιρετικά απλού, αλλά είναι μια μέθοδος ειλικρινής προσέγγισης που διατηρεί την ορμή σας, ενώ επιτρέπει στους πελάτες σας να συμμετέχουν συνεχώς στην γρήγορη εξέλιξη του έργου σας.

Αυτό είναι το μυστικό. Αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με την παραγωγικότητα και δεν απαιτεί ούτε το πιο ακριβό λογισμικό παρακολούθησής της, κάποιο ενδοεταιρικό ERP το οποίο απενεργοποιεί το twitter ή το facebook, κλπ.

Ξεκινήστε με το πρώτο πράγμα, τώρα αμέσως!