Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 00:00

Ο ρόλος του μεγέθους ενός λογότυπου

Ο σχεδιασμός ένα λογότυπου μπορεί να είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ως μέρος της συνολικού μάρκετινγκ σας. Το μέγεθος ενός λογότυπου, παίζει σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι καθορίζει πόσες οπτικές πληροφορίες μπορείτε να χωρέσετε σε ένα λογότυπο για να προσελκύετε ανθρώπους με το εμπορικό σήμα σας. Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος για το λογότυπό σας, είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσετε κατά το σχεδιασμό του. Εδώ είναι μερικές σκέψεις που θα πρέπει να ξέρετε για το πως το μέγεθος του λογότυπου θα μπορούσε να επηρεάσει τη στρατηγική σας προσέγγιση στο σχεδιασμό του.

Όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο;

Το ρητό "όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο" ήταν ανέκαθεν μία δημοφιλής άποψη στο σχεδιασμό, και αυτό δεν είναι διαφορετικό όταν πρόκειται για τη δημιουργία λογότυπων. Φυσικά, υπάρχει υποκείμενη σοφία πίσω από αυτό το σκεπτικό. Το μεγαλύτερο λογότυπο είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Μπορεί εύκολα να εντοπίστει από μακριά, το οποίο είναι σίγουρα ένα συν. Ένα μεγαλύτερο λογότυπο σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να βάλετε περισσότερες οπτικές πληροφορίες, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν το εμπορικό σήμα σας πιο εύκολα και καθαρά.

Είναι κοινή αντίληψη ότι τα λογότυπα πρέπει να είναι μεγάλα προκειμένου να καταστούν πιο αντιληπτά. Αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας, ωστόσο επειδή θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή τοποθέτησης του λογότυπου. Μεγαλύτερου μεγέθους λογότυπα είναι τα πλέον ιδανικά όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερες μορφές όπως πανό, επιστολόχαρτα, αφίσες, διαφημιστικές πινακίδες καθώς και σε τηλεοπτικές παρουσιάσεις.

Υπάρχουν πράγματι μερικά μειονεκτήματα όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα λογότυπα. Αρχικά, δεν συμβαίνει πάντα το μεγαλύτερο λογότυπο να είναι το πιο αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα. Είναι γεγονός ωστόσο ότι ενώ οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εντοπίσουν το λογότυπο σας από απόσταση καλύτερα, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι μπορεί αμέσως να καταλάβουν τι θέλετε να μεταφέρετε με το λογότυπό σας. Ένα μεγάλο λογότυπο μπορεί επίσης να στείλει το λάθος μήνυμα στους ανθρώπους για τη φήμη της εταιρείας σας.

Ένα άλλο πρόβλημα με ένα μεγάλο λογότυπο είναι ότι χρησιμεύει ως πειρασμό για πάρα πολύ οπτική λεπτομέρεια. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για εκείνους τους σχεδιαστές που ανυπόμονα θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή των πελατών. Ωστόσο, βάζοντας πάρα πολύ οπτική λεπτομέρεια το σχέδιο καταλήγει δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσω του λογότυπό σας. Ένα μεγάλο λογότυπο μπορεί επίσης να αφήσει έξω άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως είναι κείμενο/μήνυμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στη μεταφορά πληροφορίας σχετικά με την εταιρεία σας.

Ένα μεγάλο λογότυπο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την εφαρμογή του σε διαφορετικά μέσα, ειδικά εάν πρόκειται να συρρικνωθεί. Πολλά στοιχεία μπορεί να χαθούν αν συρρικνωθεί το μέγεθος του λογότυπου. Επίσης, εάν προγραμματίζετε το λογότυπο για online χρήση, θα μπορούσε να επηρεάσει τους χρόνους απόκρισης των σελίδων σας πάρα πολύ.

Είναι το μικρότερο, καλύτερο;

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μία αρκετά βιαστική γενίκευση, υπάρχουν πράγματι πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκτηθούν από τη χρήση ενός μικρότερου μεγέθους λογότυπου. Για παράδειγμα, έχετε μικρότερο χώρο για να εστιάσετε την προσοχή στους θεατές σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε τους ανθρώπους να κοιτούν το λογότυπό σας για πολύ ώστε να βρουν το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε.

Ένα μικρό λογότυπο, σας δίνει αρκετό χώρο για να προσθέσετε άλλα σημαντικά στοιχεία. Τα κείμενα είναι αρκετά χρήσιμα στην μεταφορά του μήνυμά σας. Με αυτό τον τρόπο, έχετε λίγο περισσότερο χώρο για να προβάλετε κείμενα μαζί με το λογότυπό σας. Ωστόσο, ακόμη και εδώ δεν θέλετε να το παρακάνετε με την ποσότητα του κειμένου που θέλετε να βάλετε μέσα. Τέλος, ένα μικρότερο λογότυπο σημαίνει ότι έχετε μια απλούστερη, minimal άποψη. Αυτό θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αναγνωρίζουν το λογότυπό σας πολύ ευκολότερα. Η εφαρμογή του σχεδίου σε άλλα μέσα θα είναι επίσης λιγότερο ανησυχητική δεδομένου ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να χαθούν λεπτομέρειες.

Αποφασίζοντας το μέγεθος του λογότυπου

Όταν αποφασίζετε για το αν θα πάτε προς ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο λογότυπο, θα πρέπει να εξετάσετε πολλά πράγματα. Αρχικά, θα πρέπει να εξετάσετε το μέσο όπου θα εμφανιστεί το λογότυπο σας. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε για το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσα από το μέγεθος και την προώθηση της μάρκας σας μέσα από το σχέδιό σας. Είναι πάντα καλύτερο να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά πριν αποφασίσετε τελικά ποιό είναι το πιο κατάλληλο μέγεθος λογότυπου για την επιχείρησή σας. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένας κανόνας όταν πρόκειται για το μέγεθος στο σχεδιασμό λογότυπου. Ο κύριος στόχος στην επιλογή του μεγέθους για το λογοτύπο σας θα πρέπει να είναι η επιλογή του πιο κατάλληλου μεγέθους, το οποίο θα μεταφέρει σαφώς το μήνυμα του εμπορικού σήματος σας.