Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 00:00

Τα 9 πιο συνηθισμένα σφάλματα κατασκευής ιστοσελίδων

Σχεδιάζοντας μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι περίπλοκο, αλλά η πραγματική πρόκληση έγκειται στο να καταστεί επιτυχής ο σχεδιασμός αυτός. Είναι σύνηθες για τους σχεδιαστές ιστοσελίδων να κάνουν πολλά λάθη όταν σχεδιάζουν νέες ιστοσελίδες. Το web design καθώς και η χρηστικότητα μίας ιστοσελίδας είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησής σας. Λάθη στον σχεδιασμό της ιστοσελίδα σας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλειες για την επιχείρησή σας. Συνήθως, είναι εύκολο να αποφύγετε τα περισσότερα από αυτά ή να διορθώσετε κάτι αν έχει ήδη γίνει. Εδώ είναι μερικά από τα πιο συχνά και τυπικά λάθη που βρίσκουμε σε σχεδιασμούς νέων ιστοσελίδων.

 

1. Απουσία εργαλείου αναζήτησης περιεχομένου

Το διαδίκτυο είναι σαν ένα μεγάλο κατάστημα πληροφοριών. Είτε πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο μίας επιχείρισης ή απλώς ένα blog, ένα πλαίσιο αναζήτησης θα πρέπει πάντα να είναι εκεί. Ο επισκέπτης μπορεί να είναι σε ανάγκη από κάποια πληροφορία που είναι κρυμμένη καλά μέσα στην ιστοσελίδα. Αν ένα παράθυρο αναζήτησης συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα, οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλουν, πληκτρολογώντας λέξεις-κλειδιά στο πλαίσιο αναζήτησης.

2. Ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι συμβατές με κανέναν άλλον Browser παρά μόνον με τον Internet Explorer

Σχεδιάζοντας ένα δικτυακό τόπο που μπορεί να πλοηγηθεί μόνο με τον Internet Explorer δεν είναι καλή απόφαση. Σήμερα, οι χρήστες έχουν στραφεί σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης στο Web, όπως ο Firefox και Chrome, Safari, κλπ. Αν περιορίσετε τις σελίδες σας να λειτουργούν μόνο με IE, πολύ πιθανόν να χάσετε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς σας.

3. Ιστοσελίδες που είναι φτιαγμένες για συγκεκριμένους Browsers και συγκεκριμένες εκδόσεις αυτών

Είναι κακή ιδέα να τοποθετήσετε ένα banner στην κορυφή της σελίδας σας που μεταφέρει το μήνυμα ότι η σελίδα εμφανίζεται καλύτερα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης. Οι επισκέπτες θα ήθελαν να επιλέξουν από μια σειρά εναλλακτικών λύσεων και σίγουρα δεν τους αρέσει ο περιορισμός. Η στροφή σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης δεν είναι καλή επιλογή, μόνο και μόνο επειδή το site σας έχει αργό χρόνο φόρτωσης με τον Firefox ή κάποιο άλλο προγράμματα περιήγησης. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο Internet Explorer χάνει τη δημοτικότητά του στην αγορά των browser ταχύτατα.

4. URLs χωρίς κανένα νόημα

Αν οι σελίδες σας βρίσκονται κάτω από URLs δίχως κανένα νόημα, είναι δύσκολο για τους χρήστες να κατανοήσουν περί τίνος πρόκειται. Το ίδιο ισχύει και για το Google, το Bing και το Yahoo. Οι μηχανές αναζήτησης και αυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί μία σελίδα δίχως νοηματικό URL. Κάθε σελίδα πρέπει να περιέχει μια διεύθυνση URL που είναι σχετική με τις λέξεις-κλειδιά ή τίτλους της σελίδας αυτής. Για παράδειγμα, αντί να έχετε ένα url, όπως http://www.company.com/index.php? μπορείτε να χρησιμοποιήσετε http://www.company.com/best-sports-equipment η οποία είναι πιο ουσιαστική.

5. Χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος

Κάθε web designer, θα ήθελε να εφαρμόσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αλλά αν χρησιμοποιείτε την προηγμένη τεχνολογία στην ιστοσελίδα σας που δεν λειτουργεί καλά με όλους τους browsers που επισκέπτονται το site σας, είναι πιθανό να χάσετε πελάτες αντί να τους προσελκύσετε στο site σας. Αν σας αρέσει η τεχνολογία και θέλετε την πιο πρόσφατη μορφή της, θα πρέπει να την εφαρμόζετε μόνο σε εκείνα τα στοιχεία που δεν είναι ζωτικής σημασίας για την σελίδα στο σύνολό της.

6. Ηχητικό ή βίντεο το οποίο ξεκινά αυτόματα

Αν και οι άνθρωποι εκτιμούν τη χρήση του ήχου σε ιστοσελίδες, οι περισσότεροι δεν θέλουν να τρέχει αυτόματα. Μπορούν να ασχολούνται με τη δική τους μουσική ή μπορεί να είναι σε ένα χώρο όπου ο ήχος από τον υπολογιστή τους ενοχλεί τους άλλους. Εάν η ιστοσελίδα δημιουργεί σε κάποιον τέτοιου είδους προβλήματα, το πιο πιθανό είναι να μη έρθουν ξανά στην ιστοσελίδα σας.

7. Κακή αναγνωσιμότητα και ευαναγνωσιμότητα

Η αναγνωσιμότητα και το ευανάγνωστο περιεχόμενο είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία του web design. Φυσικά, μια καλή αναγνωσιμότητα θα επιστήσει την προσοχή του επισκέπτη, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσουν το κείμενο προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες. Ορισμένοι σχεδιαστές χρησιμοποιούν περίεργες μορφές και μεγέθη γραμματοσειρών σε ιστοσελίδες τους, που κάνουν την ανάγνωση πολύ δύσκολη.

8. Δύσκολη πλοήγηση

Η πλοήγηση μέσα σε μια ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι ομαλή και εύκολη. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξερευνήσουν την ιστοσελίδα σας εύκολα. Αν χρησιμοποιείτε κείμενο για πλοήγηση, θα πρέπει να είναι σύντομο και σαφές. Αν χρησιμοποιούνται links, θα πρέπει να διαφοροποιούνται από τα άλλα στοιχεία του περιεχομένου. Νεκρές συνδέσεις δεν πρέπει ποτέ να υπάρχουν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Αυτό καθιστά σύγχυση στον χρήστη και σπαταλά πολύτιμο χρόνο τους.

9. Εισαγωγή κειμένου μέσα σε φωτογραφίες

Ποτέ δεν θα πρέπει να προσθέτετε κείμενο μέσα σε εικόνες. Οι αναγνώστες μπορεί να μην είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθώς είναι δύσκολο να διαβαστούν. Το μέγεθος δεν μπορεί να αλλαχθεί και ακόμη χειρότερα, κείμενα μέσα σε φωτογραφίες δεν αναγνωρίζονται από τις μηχανές αναζήτησης.