Οι 21 τρόποι με τους οποίους μια ιστοσελίδα επικοινωνεί με τους επισκέπτες της

Οι 21 τρόποι με τους οποίους μια ιστοσελίδα επικοινωνεί με τους επισκέπτες της

Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες μίας ιστοσελίδας είναι να επικοινωνήσει με τους επισκέπτες της. Ανεξαρτήτως εαν πρόκειται για ένα blog, μια σελίδα portfolio έργων, μια εταιρική ιστοσελίδα ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ο κύριως λόγος υπάρξης όλων αυτών είναι η επικοινωνία...

Κατά τη γνώμη μας, η καλυτέρευση της επικοινωνίας σε μια ιστοσελίδα, είναι μια συνεχής διαδικασία. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μερικούς από τους τομείς επικοινωνίας των ιστοσελίδων με τους χρήστες στους οποίους πρέπει να επέμβετε, είτε σχεδιάζετε μια ιστοσελίδα από την αρχή είτε επανασχεδιάζετε μια υπάρχουσα ιστοσελίδα.


1. Επικεφαλίδες

Οι επικεφαλίδες είναι ένα εμφανές σημείο εκκίνησης στο θέμα επικοινωνίας με επισκέπτες ιστοσελίδων καθώς και αναγνώστες κειμένων γενικώς. Οι επικεφαλίδες θα πρέπει να πουν στους αναγνώστες τι θα βρούνε στη σελίδα ή στο άρθρο αν συνεχίσουν. Επίσης, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δελεάζουν τους αναγνώστες μέσα στο περιεχόμενο.

Ανεξαρτήτως της φύσης της ιστοσελίδας (blog, portfolio, eshop, κλπ) οι επικεφαλίδες είναι το σημείο κλειδί για σωστή διαδικτυακή (online) επικοινωνία. Η ποιότητα μίας επικεφαλίδας μπορεί να επιδράσει απίστευτα θετικά στον αριθμό των επισκεπτών/αναγνωστών ενός άρθρου. Φαίνεται όμως ότι πολλοί από εμάς δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται στην επιμέλεια δημιουργίας καλής ποιότητας επικεφαλίδων.


2. Υπότιτλοι (μικρότεροι τίτλοι)

Ένας από τους βασικούς κανόνες αποδοτικής επικοινωνίας στο διαδίκτυο είναι η διάσπαση του περιεχομένου, έτσι ώστε αυτό να είναι καλύτερα αναγνώσιμο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, έτσι ώστε ένα άρθρο ή μια σελίδα εντός του ιστοτόπου να κερδίσει μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, είναι η χρήση υποτίτλων. Οι αναγνώστες με αυτή την τεχνική, θα μπορούν να κατανοήσουν την δομή του άρθρου πιο εύκολα και σε γενικές γραμμές η χρήση υποτίτλων ανάμεσα σε διαφορετικές παραγράφους ή διαφορετικές εννοιολογικές θεματικές ενοτήτες, κάνει ένα μεγάλο κείμενο πιο εύπεπτο.

Τέλος, οι υπότιτλοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιστάσεις. Κάθε φορά που υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι κειμένου το οποίο έχει σπάσει σε παραγράφους ή λίστες, η αναγνωσιμότητα αυτής της αρθρογραφίας μπορεί να καλυτερεύσει με την χρήση υποτίτλων. Το κλειδί είναι η σωστή χρήση των υποτίτλων να αναδεικνύουν το περιεχόμενο και να δημιουργούν ενδιαφέροντες ενότητες κειμένων.


3. Κείμενο σε Σελίδα (Περιεχόμενο)

Το κείμενο πάνω σε μία σελίδα είναι προφανώς ένας από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας με τους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας. Συνήθως, οι συντάκτες και κειμενογράφοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην σωστή χρήση του γραπτού λόγου, αλλά μερικές ιστοσελίδες δεν φαίνεται να είναι αποδοτικές σε αυτό το κομμάτι. Είναι λογικό ο όγκος του κειμένου καθώς και η γενική προσέγγιση να διαφέρει πολύ από τύπο ιστοσελίδας σε άλλον τύπο.

Για παράδειγμα, σε ένα blog άρθρο σαν κι αυτό, πολύ πιθανόν να υπάρχει σχετικά μεγάλος όγκος κειμένου καθώς αυτός ο τρόπος θα είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας της σελίδας με τον επισκέπτη της. Αντίθετα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα έχει αισθητά λιγότερο κείμενο, καθώς ο κύριος τρόπος επικοινωνίας με έναν επισκέπτη του καταστήματος θα είναι λεπτομέρειες ενός προϊόντος. Ναι μεν θα πρέπει να υπάρχουν σχετικά επαρκή περιγραφικά κείμενα για τα προϊόντα τους καταστήματος, αλλά η χρήση πέραν αυτόν των κειμένων ίσως να αποθαρρύνει τελικώς τον επισκέπτη για μία αγορά online.


4. Taglines (ετικέτες)

Η χρήση των ετικετών δεν γίνεται από όλες τις ιστοσελίδες, αλλά πολλές από αυτές το κάνουν πολύ αποδοτικά. Μια καλή ετικέτα θα πρέπει να είναι σύντομη, περιγραφική και αξιομνημόνευτη. Η ετικέτα χρειάζεται να επικοινωνεί γρήγορα με κάτι σχετικά με την εταιρεία, το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας. Τέλος, οι ετικέτες είναι πολύ καλές για λόγους branding και για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το επίπεδο έμφασης που πρέπει να δώσετε προς τους επισκέπτες σας.


5. Branding/Λογότυπο

Πολλές ιστοσελίδες έχουν την τύχη να περιλαμβάνουν ένα αρκετά γνωστό και αναγνωρίσιμο λογότυπο στην σελίδα τους αλλά κάποιες (οι περισσότερες) όχι. Ανεξάρτητα αν η σελίδα χρησιμοποιεί ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο λογότυπο ή απλά μια λέξη/φράση για τον τίτλο της ιστοσελίδας, υπάρχει ένα μήνυμα που επικοινωνείται με όρους branding.

Γιατί υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα για την δημιουργία ενός ποιοτικά κατασκευασμένου λογοτύπου; Γιατί πολύ απλά, ένα καλό λογότυπο θα βοηθήσει την εταιρεία να επικοινωνήσει κάποιο βασικό μήνυμα με τους πελάτες της, γεγονός που θα την βοηθήσει να καθορίσει το πως να βλέπουν οι άνθρωποι το συγκεκριμένο brand/εταιρεία.


6. Χρώματα

Ο χρωματισμός της ιστοσελίδας είναι ένα κρίσιμο στοιχεία στο web design, όχι μόνον γιατί επιδρά στο πως μία ιστοσελίδα δείχνει, αλλά διότι επίσης τα χρώματα είναι ικανά να επικοινωνήσουν λεπτά μηνύμα στους επισκέπτες. Επίσης, σε αρκετούς πολιτισμούς, κράτη κλπ., το κάθε χρώμα έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και συμβολισμό.


7. Φωτογραφίες

Όλοι γνωρίζουμε το ρητό "μια φωτογραφία αξίζει 1,000 λέξεις". Ρητό το οποίο σίγουρα εφαρμόζει απόλυτα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Με την ανυπομονησία που διακρίνει τον μέσο επισκέπτη ιστοσελίδας στις μέρες μας, ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μπορούν να βοηθήσουν την ιστοσελίδα να κρατήσει την προσοχή τους λίγο παραπάνω. Περιττό να αναλυθεί περαιτέρω ότι οι φωτογραφίες μπορούν να βελτιώσουν την συνολική εικόνα της ιστοσελίδας δραματικά.

Κατά την σχεδιάση μιας ιστοσελίδας, συνήθως αντιμετωπίζεται το γεγονός να επιλέγονται φωτογραφίες αποκλειστικά από τον πελάτη ή να γίνεται χρήση περισσότερο επαγγελματικών φωτογραφιών από διαδικτυακές τράπεζες φωτογραφικού υλικού. Θα πρέπει να θυμάστε πάντα και σε κάθε περίπτωση τον ρόλο μιας φωτογραφίες και τι χρειάζεται να επικοινωνήσει στους επισκέπτες, έτσι ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη επιλογή.


8. Τίτλος Σελίδας (Page Title)

Οι τίτλοι σελίδων δεν είναι μόνο σημαντικοί για λόγους βελτιστοποίησης σε μηχανές αναζήτησης (SEO purposes). Υπάρχει και σε αυτούς τους τίτλους ένα σημείο επικοινωνίας με τους επισκέπτες.

Οι επισκέπτες μίας ιστοσελίδας είναι πολύ πιθανότερο να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις επικεφαλίδες και στους υπότιτλους των επιμέρους σελίδων μέσα στον ιστοχώρο σας, παρά να τσεκάρουν στο πάνω μέρος του φυλλομετρητή (browser) τους ώστε να δουν τον τίτλο της σελίδας. Ωστόσο, οι περισσότεροι επισκέπτες μίας ιστοσελίδας θα έλθουν μέσω μιας μηχανής αναζήτησης και οι τίτλοι σελίδων παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία τους περιεχομένου της ιστοσελίδας με τους χρήστες μέσω των μηχανών.

Επιπρόσθετα, με τους επισκέπτες μηχανών αναζήτησης, χρήστες οι οποίοι σας επισκέφθηκαν μέσω συνδέσμων από άλλες ιστοσελίδες είναι πολύ πιθανό να τους έχει τραβήξει στην ιστοσελίδα σας κάποιος τίτλος σελίδας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι σύνδεσμοι σε εσάς από τρίτες ιστοσελίδες γίνεται με την χρήση τίτλων σελίδας.

9. Αρχιτεκτονική Ιστοσελίδας (layout)

Η αρχιτεκτονική δομή μίας ιστοσελίδας είναι σημαντική για διαφόρους λόγους και η επικοινωνία είναι ένας από αυτούς. Το στήσιμο μπορεί να επικοινωνήσει δείχνοντας στους επισκέπτες ποιά σημεία της ιστοσελίδας ή του περιεχομένου είναι τα περισσότερο σημαντικά, για παράδειγμα. Τυπικά, μια καλά σχεδιασμένη ιστοσελίδα θα πρέπει να έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα πιο σημαντικά στοιχεία της να τραβούν την μεγαλύτερη προσοχή.


10. Στυλ Σχεδιασμού

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά στυλ και τεχνοτροπίες σχεδιασμού μίας ιστοσελίδας και το επιλεγμένο στυλ θα πρέπει να επικοινωνεί κάποια μηνύματα με τους επισκέπτες. Κάποια στυλ επίσης δημιουργούν συγκεκριμένες εντυπώσεις στους επισκέπτες και αυτό μπορεί να βοηθήσει ή αντιθέτως να βλάψει το συνολικό μήνυμα που θέλετε να εκπέμψετε


11. Εικονίδια

Στις μέρες μας, πάρα πολλές ιστοσελίδες κάνουν χρήση εικονιδίων. Τα εικονίδια αυτά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να βελτιώσουν την εικόνα της ιστοσελίδας. Προορίζονται επίσης να επικοινωνήσουν κάτι γρήγορα προς τους αναγνώστες. Για παράδειγμα, το στάνταρ RSS εικονίδιο που πολλά blogs χρησιμοποιούν, ενημερώνει άμεσα τους επισκέπτες ότι μπορούν να εγγραφούν σε αυτή την υπηρεσία και να λαμβάνουν ενημερώσεις. Ένα εικονίδιο home/αρχικής είναι επίσης ένα άλλο κοινά αποδεκτό εικονίδιο για λόγους πλοήγησης εντός της ιστοσελίδας.


12. Πλοήγηση

Η δημιουργία και η θέση συνδέσμων/κουμπιών ενημερώνουν τους επισκέπτες για το ποιές σελίδες/ενότητες είναι σημαντικές και που θέλετε οι επισκέπτες σας να πάνε. Είναι σύνηθες οι σημαντικότερες σελίδες να περιλαμβάνονται στο βασικό μενού επιλογών του ιστοχώρου και άλλες σελίδες να συνδέονται μέσα από κείμενα ή από το πλάι ή το κάτω μέρος της σελίδας (footer).

Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων έχουν ένα μοναδικό τρόπο να επηρεάζουν την έμφαση σε κάποιο περιεχόμενο, λόγω της κατευθυνόμενης πλοήγησης που μπορούν να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν σε μία ιστοσελίδα. Βεβαιωθείτε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα της ιστοσελίδας είναι εύκολο να βρεθούν και οι επισκέπτες σας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά όσον το δυνατό γρηγορότερα, από οποιοδήποτε σημείο του ιστοχώρου και αν βρίσκονται.


13. Video

Το βίντεο μέσω διαδικτύου (online video) έχεις εμφανώς γίνει περισσότερο κοινό τα τελευταία χρόνα και αυτή η τάση σίγουρα συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς. Το βίντεο παρέχει μία εξαιρετική ευκαιρία επικοινωνίας με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Τα βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διασκέδαση, blogging, παρουσιάσεις προϊόντων και πολλά πολλά περισσότερα.

Με το βίντεο, η επικοινωνία μερικές φορές μπορεί να είναι ευκολότερη. Μπορείτε να έχετε μια σχετικά μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το μήνυμα σας θα επικοινωνηθεί προς τους επισκέπτες σας. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η έγγραφη επικοινωνία μπορεί να είναι περιορισμένη ή να μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


14. Ηχητικά (audio)

Εκτός από το βίντεο, τα ηχητικά είναι μία ακόμη μορφή πολυμέσου με την οποία μια ιστοσελίδα μπορεί να επικοινωνήσει με τους επισκέπτες. Μερικές φορές ένα ηχητικό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και άλλες να κάνει κακό. Σε γενικές γραμμές, ηχητικά τα οποία εκκινούν αυτόματα δίχως να έχει πατήσει κάτι ο επισκέπτης λογίζονται ως ενοχλητικά και θα πρέπει να αποφεύγεται η τακτική αυτή.


15. Διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις είναι γενικά ένα αποδεκτό κομμάτι των ιστοσελίδων στις μέρες μας. Ωστόσο, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες οι οποίες διαφημίζονται θα στέλνουν μηνύματα στους δικούς σας επισκέπτες με βάση το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, την δομή της, το κοινό της, κλπ. Γεγονός που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας.


16. Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Οι σελίδες με "Συχνές Ερωτήσεις" εντός ενός ιστοχώρου πλέον έχουν γίνει ένα κανόνας χρήσης τους, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία με τους επισκέπτες. Είναι σαφώς προτιμότερο από το να αφήνετε ερωτήσεις αναπάντητες ή απορίες να μην εκφράζονται από το να συμπεριλάβετε μια ενότητα Συχνών Ερωτήσεων στον ιστοχώρο σας.


17. Ευκολία Επικοινωνίας

Αρκετοί επισκέπτες μιας ιστοσελίδας θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη της. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθούν τα στοιχεία επικοινωνίας; Εαν έχετε μία φόρμα επικοινωνίας προσβάσιμη από οποιοδήποτε σήμειο της ιστοσελίδας, ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να επικοινωνήσουν μαζί μας, ότι σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί τους, ότι επιθυμείτε να συλλέξετε πληροφορίες γι'αυτούς. Εν αντιθέσει, μια ιστοσελίδα δίχως στοιχεία επικοινωνίας ή στοιχεία που είναι θαμμένα κάπου μέσα στον ιστοχώρο, αποθαρρύνει την επικοινωνία, μεταφέροντας την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο δεν σας ενδιαφέρει.


18. Μαρτυρίες (Testimonials)

Οι μαρτυρίες πελατών σε μία ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Μια δήλωση από έναν ευχαριστημένο πελάτη μπορεί να είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος επικοινωνίας με έναν επισκέπτη. Αντί για να παρουσιάσετε και να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα εσείς, αφήνετε να το κάνει κάποιος άλλος, πράγμα που υποσυνειδήτως μεταφέρει ένα είδος αντικειμενικότητας, ειδικότερα αν η δήλωση προέρχεται από κάποιο σημαντικό πρόσωπο του επιχειρείν.


19. Σύνδεσμοι σε άλλες Ιστοσελίδες

Οι ιστοσελίδες στις οποίες παρέχετε σύνδεσμο προς τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, λένε στην ουσία τις συνεργασίες που έχετε ή που είναι σημαντικές για εσάς. Σίγουρα, δεν είναι καλό να προσφέρετε συνδέσμους προς άλλους ιστοχώρους αν αυτοί οι σύνδεσμοι δεν προσφέρουν κάποιου είδους αξίας προς εσάς και τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας.

Επειδή ακριβώς το μήνυμα που μεταφέρεται προς τους επισκέπτες σας είναι πολύ σημαντικό, βεβαιωθείτε σε ποιές ιστοσελίδες προσφέρετε συνδέσμους. Σύνδεσμοι σε "περίεργες" ιστοσελίδες μπορεί να κάνουν κακό όχι μόνον ως προς το SEO της ιστοσελίδας, αλλά και στα μάτια των επισκεπτών σας.


20. Μετα-Δεδομένα (meta data)

Τα μετα-δεδομένα δεν προσφέρουν κάποιο μήνυμα προς τους επισκέπτες όσο αυτοί βρίσκονται εντός του ιστοχώρου. Αντίθετα, ισχυρά μηνύματα επικοινωνίας μεταφέρονται όταν χρήστες αναζητούν πληροφορίες σε μηχανές αναζήτησης και ψάχνουν να βρουν κάτι συγκεκριμένο. Πολλές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τα μετα-δεδομένα στους αλγορίθμους τους, έτσι είναι πραγματικά μια ευκαιρία να πείτε σε δυνητικούς επισκέπτες σας σωστά τι είστε, τι προσφέρετε, κλπ.


21. Προσβασιμότητα

Αν μία ιστοσελίδα δεν είναι προσβάσιμη σε κάποιον, δίνει την εντύπωση ότι δεν λογίζονται ως σημαντικοί για την ιστοσελίδα αυτή ή ακόμη χειρότερα για την επιχείρηση που εκπροσωπείται μέσω της ιστοσελίδας αυτής. Βεβαιωθείτε ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας γίνεται από το μεγαλύτερο πλήθος αν όχι από όλα τα  προγράμματα πλοήγησης (web browsers), από όλες τις διαφορετικές συσκευές (pc, laptop, tablet, iphone, smartphone, κλπ). Βεβαιωθείτε επίσης ότι ανεξαρτήτως της συσκευής και του προγραμμάτος του επισκέπτη, η ιστοσελίδα σας θα μεταφέρει το ίδιο ακριβώς μήνυμα που είχατε σχεδιάσει.