Πόσο γρήγορη πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σας το 2016;

Πόσο γρήγορη πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σας το 2016;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τσεκάρατε την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδα σας;

Στις μελέτες που έγιναν το 2011, τα στάνταρτς για τις συγκρίσεις ιστοσελίδων μεταξύ τους στο internet, ήταν τα εξής:

  • Αν η σελίδα σας φορτώνει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, η σελίδα σας είναι γρηγορότερη από το 25% του συνόλου των ιστοσελίδων παγκοσμίως
  • Αν η σελίδα σας φορτώνει μέσα σε 2,9 δευτερόλεπτα, είναι γρηγορότερη από το 50% του συνόλου όλων των ιστοσελίδων
  • Αν η σελίδα σας φορτώνει μέσα σε 1,7 δευτερόλεπτα, είναι γρηγορότερη από το 75% του συνόλου όλων των ιστοσελίδων
  • Αν η σελίδα σας φορτώνει μέσα σε 0,8 δευτερόλεπτα, είναι γρηγορότερη από το 94% του συνόλου όλων των ιστοσελίδων

Πέντε χρόνια αργότερα από αυτές τις μελέτες, τα νούμερα αυτά φαίνεται να είναι πολύ συντηρητικά!

Πλέον τις περισσότερες φορές, οι προτεραιότητες σε μια ιστοσελίδα ποικίλουν μεταξύ διαδικτυακού marketing, social media marketing, βελτιστοποίηση σε μηχανές αναζήτησης, κλπ.

Συνήθως, η ταχύτητα απόκρισης μιας ιστοσελίδας δεν φαίνεται να είναι μέρος της εξίσωσης για μια σωστά κατασκευασμένη ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μία φανταστική ιστοσελίδα, με υπέροχες δυνατότητες, αξιόλογο περιεχόμενο, αλλά τι γίνεται με την ταχύτητα; Τα milliseconds έχουν μεγάλη σημασία στην βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ "φαίνεται ότι έχω πολλούς επισκέπτες στη σελίδα μου, αλλά γιατί φεύγουν χωρίς στην ουσία να κάνουν τίποτα;"

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η κρίσιμη ερώτηση είναι η εξής: Πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η ιστοσελίδα μου το 2016;

Στην σελίδα της google για την απόδοση ιστοσελίδων (google site performance for webmasters), δηλώνεται ότι "2 δευτερόλεπτα είναι το αποδεκτό όριο καλής ταχύτητας για online καταστήματα (eshops). Στην google, εμείς στοχεύουμε για μισό δευτερόλεπτο!"

Μισό δευτερόλεπτο, είναι ίσο με 500 milliseconds (ms). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών είναι μεταξύ 300ms και 400ms.

Οπότε, η απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι μια ιστοσελίδα το 2016, θα λέγαμε ότι τα όρια είναι μεταξύ 0,5 και 2 δευτερόλεπτα.

Το online εργαλείο ελέγχου ταχύτητας ιστοσελίδων Pingdom, έχει συγκεντρώσει στατιστικά από ιστοσελίδες που έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα τους, από όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Μέσος χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας: 5 δευτερόλεπτα
Μέσο μέγεθος ιστοσελίδας: 3MB
Μέσος αριθμός φωτογραφιών: 42
Μέσος αριθμός αρχείων Javascript: 21
Μέσος αριθμός http αιτήσεων: 89

Τα στατιστικά αυτά δείχνουν ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο δεν είναι ακόμη πλήρως βελτιστοποιημένες ως προς την ταχύτητα απόκρισής των. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες ήταν πολύ αργές πέντε χρόνια πριν, ενώ σίγουρα το 2016 είναι περισσότερο από 250% πάνω από τα ανεκτά όρια!

Θυμηθείτε ότι η Amazon έχει ανακαλύψει ότι για κάθε δευτερόλεπτο, οι πωλήσεις πέφτουν κατά 7%. Έτσι, αν ο τζίρος πωλήσεων είναι €100,000 την ημέρα, αυτό σημαίναι ότι υπάρχει ένα ετήσιο χάσιμο της τάξης των €2,500,000.

Παράλληλα, ο Αμερικανικός κολοσσός Walmart έχει αποκαλύψει ότι κερδίζει 1% σε αύξηση πωλήσεων για κάθε μείωση 100ms της απόκρισης της ιστοσελίδας της.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτοί οι κολοσσοί αυξάνουν τις πωλήσεις τους, μόνον με την καλυτέρευση της ταχύτητας των ιστοσελίδων τους. Δεν είναι τα προϊόντα τους, δεν έιναι το brand τους, είναι μόνον ο χρόνος απόκρισης που οφείλεται για την αύξηση αυτή!


Τακτικές Βελτιστοποίησης Χρόνου Απόκρισης

Υπάρχει ένας αριθμός από απλές τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε έτσι ώστε να καλυτερεύσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας:

Επιλέξτε μια καλή εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων
Η επιλογή φτηνής φιλοξενίας, οδηγεί σε φτηνά αποτελέσματα. Κάνοντας μια καλή επιλογή όσον αφορά την φιλοξενία της ιστοσελίδας, θα κάνει την διαφορά. Επιπλέον θα έχετε καλύτερη υποστήριξη, καλύτερη ταχύτητα, περισσότερο χόρο για τις ανάγκες της σελίδας σας. Αναφέροντας τούτο, η hypersys μέσω της ιστοσελίδας likehosting.gr προσφέρει top class υπηρεσίες φιλοξενίας σε εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες, σε data center διεθνώς ανεγνωρισμένα για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσίων.

Αξιοποιήστε το UX
Στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε όμορφες "πινελιές" οι οποίες αναφέρονται στο γούστο σας. Το θέμα είναι να υπάρχει μέτρο στην χρήση. Αν η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε απαιτεί περισσότερα γραφικά από κείμενα, επιλέξτε μεν την καλύτερη χρηστικότητα που προσφέρουν εικόνες και γραφικά, αλλά βελτιστοποιήστε τις εικόνες αυτές, κάνοντας το μέγεθός τους ανεκτό. Ο κανόνας που ισχύει είναι: Απλότητα και χρηστικότητα.

Κερδίστε κάθε millisecond που μπορείτε
Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να μειώσετε τον χρόνο απόκρισης μιας ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, μεγάλες ιστοσελίδες συνήθως κάνουν χρήση των δικτύων CDN (Content Delivery Network).


Χρήσιμα Εργαλεία

  • Google Page Insights: το εργαλείο της Google για τον έλεγχο ταχύτητας ιστοσελίδων
  • Pingdom: ίσως το κλασσικότερο εργαλείο της λίστας
  • GTmetrix: σας δίδει λύσεις ως προς τι χρειάζεται να κάνετε για να βελτιστοποίησετε την ιστοσελίδα σας
  • WebPageTest: σας βοηθά να τεστάρετε την σελίδα σας σε διάφορες πλατφόρμες με πραγματικά δεδομένα