Η ανατομία του μινιμαλιστικού σχεδιασμού ιστοσελίδων

Η ανατομία του μινιμαλιστικού σχεδιασμού ιστοσελίδων

Είναι γεγονός, ότι σε πολλούς από εμάς, αρέσει μια ελκυστική, αλλά συνάμα απλή ιστοσελίδα. Με δεδομένο αυτό, έχουμε προσεγγίσει το θέμα τι κάνει τον μινιμαλιστικό (minimalistic) σχεδιασμό τόσο επιτυχημένο...

Αρκετό κενός χώρος (white space)
Ένα από τα κλειδιά του μινιμαλιστικού σχεδιασμού ιστοσελίδων, είναι η αποδοτική χρήση του κενού χώρου (white space) και η διακριτή έλλειψη "συνοστισμού" πληροφορίας. Βέβαια, ο κενός χώρος δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι λευκός καθ'υπόδειξη του αγγλικού όρου white space. Με τον όρο αυτό, ουσιαστικά εννοείται ο κενός-ελεύθερος χώρος στον σχεδιασμό, οποιοδήποτε και αν είναι το χρώμα που συμπληρώνει/γεμίζει το κενό αυτό.

Ο συνοστισμός πληροφορίας (clutter) μπορεί να έχει αρνητική επίδραση πάνω στους επισκέπτες μίας ιστοσελίδας. Η κυριότερη, είναι η δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί στον επισκέπτη στο να εστιάσει στα πραγματικά σημαντικά στοιχεία της ιστοσελίδας. Η σωστή και αποδοτική χρήση κενών σε μία ιστοσελίδα λοιπόν, ελαχιστοποιεί αυτόν τον κίνδυνο και κάνει την αφομίωση του περιεχόμενου της ιστοσελίδας από τον επισκέπτη, πολύ πιο εύκολη.

Αποδοτική χρήση τυπογραφικών στοιχείων
Το να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα με λίγες φωτογραφίες και γραφικά δεν είναι δύσκολο, αλλά το να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα η οποία θα είναι και εμφανισιακά ελκυστική παράλληλα, είναι πράγματι μία πρόκληση. Οι περισσότερες από τις καλύτερες σχεδιαστικά μινιμαλιστικές ιστοσελίδες, αντικαθιστούν την έλλειψη φωτογραφιών και γραφικών με καλύτερη χρήση των τυπογραφικών στοιχείων (γραμματοσειρές, μορφοποίηση κειμένων, κλπ).

Η εξαιρετική χρήση των τυπογραφικών στοιχείων αυτών, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τα οπτικά οφέλη που χάνονται με την λιγότερη χρήση φωτογραφικού υλικού. Γι αυτόν τον λόγο, τα τυπογραφικά στοιχεία (typography στα αγγλικά), είναι ίσως το κρισιμότερο στοιχείο ενός μινιμαλιστικού σχεδιασμού.

Μεγιστοποίηση της εντύπωσης των φωτογραφιών
Ο αποδοτικός μινιμαλιστικός σχεδιασμός ιστοσελίδων βασίζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εντύπωση που μπορούν να δώσουν οι λίγες φωτογραφίες και γραφικά που θα χρησιμοποιηθούν σε μία ιστοσελίδα. Είναι η κλασσική πάλη ανάμεσα στην ποιότητα και την ποσότητα. Με την χρήση λίγων φωτογραφιών σε μία ιστοσελίδα λοιπόν, θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί, να συμπτυχθεί και να αποτυπωθεί το μήνυμα της ιστοσελίδας αυτής στον επισκέπτη. Μην ξεχνάτε ότι το πρόσθετο κενό γύρω από τις φωτογραφίες, βοηθούν τις φωτογραφιές και τα γραφικά να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο.

Αποδοτική χρήση του χρώματος
Οι επιλογές των χρωμάτων και των χρωματικών συνδυασμών σε κάθε σχέδιο, αλλά ακόμη περισσότερο στην μινιμαλιστική τεχνοτροπία, είναι από τις βασικότερες και κρισιμότερες επιλογές που θα πρέπει να γίνουν. Έχοντας στο μυαλό τα μεγάλα "κενά" που θα δημιουργηθούν στην ιστοσελίδα, τα χρώματα θα είναι αυτά που καλούνται να παίξουν τον ρόλο της αναπλήρωσης των κενών αυτών χώρων. Μην ξεχνάτε επίσης, πως ιστοσελίδες με πολλές φωτογραφίες στην ουσία χρωματίζονται από τις φωτογραφίες και τα γραφικά σε χρήση, μία πολυτέλεια που ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δεν μπορεί να έχει.

Το χρώμα λοιπόν, μπορεί να είναι μία πολύ δυνατή μέθοδος για την ανάδειξη ενός συγκεκριμένου περιεχομένου που επιθυμούμε να αναδειχθεί. Η απλότητα του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, επιτρέπει στο χρώμα να αναδείξει το περιεχόμενο. Όταν αυτό γίνεται και με σωστή χρήση τυπογραφικών στοιχείων στο ίδιο το περιεχόμενο, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό.


Καθαρότητα του Σκοπού
Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την χρήση απλού σχεδιασμού είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα είναι ευκολότερα πλοηγήσιμη από τους επισκέπτες της. Οι επισκέπτες μπορούν γρήγορα να δουν και να βρουν αυτό που αναζητούν και είναι απείρως ευκολότερο γι αυτούς επίσης να κατανοήσουν τον σκοπό της ιστοσελίδας που έχουν επισκεφθεί.

Είναι γεγονός, ότι ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, συχνά πέφτουν στην παγίδα της υπερπληροφόρησης με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να χάνονται στον "κύκλο" αυτό. Θυμηθείτε: Μίνιμαλ ιστοσελίδα σημαίνει καλύτερος και αποδοτικότερος έλεγχος της πληροφορία που προσφέρετε και ξεκάθαρος στόχος της ίδιας της ιστοσελίδας. Άλλωστε, Γι'αυτό τον λόγο έχετε θυσιάσει την χρήση φωτογραφιών και εικόνων...

Αποκλεισμός των έξτρα
Ο μινιμαλισμός με άλλα λόγια, είναι προφανώς ο αποκλεισμός του ο,τιδήποτε δεν είναι απαραίτητο. Με το να αποκλείσετε ότι δεν χρειάζεται στην ιστοσελίδα, μένετε με αυτό που πραγματικά πρέπει να επικοινωνηθεί και επακόλουθα να αποτυπωθεί καλύτερα στους επισκέπτες σας.


Εστιακά Σημεία
Αρκετές ιστοσελίδες έχουν τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν πάνω τους, πράγμα το οποίο πολλές φορές δυσκολεύει τους επισκέπτες να κατανοήσουν ποιό είναι το θέμα που η ιστοσελίδα επιθυμεί να εστιάσει. Ποιό είναι, με απλά λόγια, το σημαντικό μήνυμα, η υπηρεσία ή το προϊόν που η ιστοσελίδα προσπαθεί να μεταφέρει. Απλές ιστοσελίδες στον αντίποδα, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό άμεσα και αποδοτικότερα στον επισκέπτη. Έστιαστε λοιπόν στα σημαντικά με καθαρό και άμεσο τρόπο.


Η hypersys, όλα αυτά τα χρόνια που δραστηροποιείται στον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων, έχει πεισθεί ότι ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός πραγματικά αποδίδει καλύτερα από όλες εικαστικές τεχνοτροπίες κατασκευής ιστοσελίδων. Η σύγχυση συνήθως συμβαίνει στο επίπεδο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων (πολλές υπηρεσίες, πολλά προϊόντα, όχι ξεκάθαρος στόχος, κλπ), με αποτέλεσμα η σύγχυση αυτή να μεταφέρετε και στον χώρο της διαδικτυακής παρουσίας των επιχειρήσεων αυτών.

Αν είστε μία επιχείρηση λοιπόν που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί αποδοτικά στο διαδίκτυο, ξεκίνηστε από τα απλά πράγματα. Γράψτε σε μία κόλλα χαρτί ή ακόμη καλύτερα σε μία σειρά τι κάνετε, ποιός είναι ο στόχος της επιχείρησή σας και κατ'επέκταση, της ιστοσελίδας σας. Το επόμενο βήμα είναι... να μιλήσετε μαζί μας!