Πως να προσεγγίσετε τους online Κινέζους καταναλωτές

Πως να προσεγγίσετε τους online Κινέζους καταναλωτές

Οι online πωλήσεις στην Κίνα μπορουν να φτάσουν τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 , σύμφωνα με τις προβλέψεις του McKinsey Global Institute. To ηλεκτρονικό εμπόριο το αγκαλιάζουν όχι μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων αλλα και οι κάτοικοι σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές της Κίνας.

Οι πωλήσεις των χαμηλού κόστους & υψηλής λειτουργικότητας smartphones - όπως το Xiaomi με $130 - συνέβαλαν στην επέκταση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο γρήγορα σε ολόκληρη την Κίνα. Οι καταναλωτές σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από μεγάλα εμπορικά κέντρα συνδέονται όλο και πιο συχνά, συνήθως με τα smartphones τους, για να βρούνε τα προϊόντα που θέλουν. Οι κάτοικοι μικρότερων πόλεων ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου από ότι οι κάτοικοι σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, όπου τα επώνυμα καταστήματα είναι άφθονα, σύμφωνα με έρευνα από το Alibaba Group.

Οι online πωλήσεις ορισμένων κατηγοριών προϊόντων ανθεί ιδιαίτερα γρήγορα, λέει ο Yougang Chen, ένας συνεργάτης της McKinsey στην Κίνα: "Η Online διείσδυση των πωλήσεων ενδυμάτων στην Κίνα είναι υψηλότερη από ό, τι στις περισσότερες άλλες αγορές" εν μέρει επειδή "δεν υπάρχουν εγκατεστημένες αλυσίδες, όπως πχ η Gap στην ΗΠΑ". Η αναζήτηση της μάρκας ρούχων Zara είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς όρους αναζήτησης σε ecommerce ιστοσελίδες από κατοίκους μικρών και μεγάλων πόλεων.

Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, η ζήτηση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα την τοποθεσία. Τα online παντοπωλεία αναπτύσσονται γρήγορα σε περιοχές της επαρχίας ενώ για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων της Κίνας περισσότερο αναπτύσσονται εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής που δεν είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ" λέει ο Chen.

Αν και οι μεγάλες υπεραγορές , συμπεριλαμβανομένων των Wal - Mart Stores και Carrefour, έχουν εγκατασταθεί σε αρκετές τοποθεσίες στην Κίνα, δε υπάρχει ακόμη μια αλυσίδα που να προσφέρει βιολογικά προϊόντα, με ευρεία κάλυψη στην Κίνα. Επίσης οι κατοικοι των αστικών κέντρων ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαμορφώσει επίσης το πώς οι ξένες μάρκες θα εισέλθουν στην κινεζική αγορά στο μέλλον. "Υπάρχουν ακόμα πολλά ξένα καταστήματα λιανικής πώλησης που δεν έχουν παρουσία στην Κίνα" λέει ο Chen. Πολλοί από εκείνους που τώρα ετοιμάζονται  να εισέλθουν στην Κίνα θα έχουν μια διαφορετική στρατηγική από ό, τι θα είχαν πριν από μια δεκαετία. "Ίσως θα πρέπει να σκέφτονται να αναπτύξουν κάποια καταστήματα για το κύρος του εμπορικού τους σήματος αλλά παράλληλα να επεκταθούν στις online πωλήσεις στις περιοχές κατώτερων κοινωνικών βαθμίδων όπου τα καταστήματα μπορεί να μην είναι πρακτικά".

Η McKinsey προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεγονός που καθιστά ένα ευρύτερο φάσμα των προϊόντων προσιτά σε περισσότερους ανθρώπους, θα μπορούσε να ανεβάσει την ιδιωτική κατανάλωση της Κίνας κατά ένα επιπλέον 4 τοις εκατό σε 7 τοις εκατό από το 2020.