Web Design Τάσεις για το 2014
Web Design Τάσεις για το 2014

Web Design Τάσεις για το 2014

To νέο έτος είναι μια στιγμή για τις επιχειρήσεις να κοιτάξουν μπροστά και να αναρωτηθούν τι το επόμενο έτος θα φέρει. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στο 2014, ειδικά για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας και του σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Το 2013 είχε μια πληθώρα νέων τάσεων, μερικές από τις οποίες έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και άλλες που φαίνονται να παραμένουν και να είναι ακόμα ισχυρές. Ενώ το 2014 μόλις ξεκίνησε, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων που έχουν αρχίσει να αναδύονται ή τι μπορούμε να αναμένουμε να δούμε τον επόμενο χρόνο.

Flat Design - Επίπεδος σχεδιασμός

Ο επίπεδος σχεδιασμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες τάσεις για το 2013 και φαίνεται ότι θα είναι και για το νέο έτος. Εταιρείες όπως η Taco Bell, η Apple κλπ απορρίποτυν τον σχεδιασμό "skeumorphism" υπέρ του flat design σχεδόν σε κάθε σχεδιαστικό στοιχείο. Η Apple για παράδειγμα, ξεκίνησε iOS7 με μια ακραία επίπεδη σχεδίαση. Αυτό προϋποθέτει να απαλλαγούμε από 3D γραφικά και ουσιαστικά να μείνουμε μόνο στη χρήση επίπεδων μορφών που θα βοηθήσουν το χρήστη να έχει μια πιο προσιτή εμπειρία.

Experimental typography

Όλο και περισσότεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων πειραματίζονται με γραμματοσειρές. Έχουμε ήδη δει σχεδιαστές να αρχίζουν να προσθέτουν μοναδικότητα και προσωπικότητα στις γραμματοσειρές τους, χρησιμοποιώντας τες σε λογότυπα, αλλά και σε κείμενα μέσα σε ιστοσελίδες. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι διασκεδαστικές και παιχνιδιάρικες, ενώ άλλες είναι καλλιτεχνικές αλλά παραμένουν επαγγελματικές. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να δούμε πολύ λιγότερες ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν βαρετές γραμματοσειρές μέσα στο 2014.

Αναδυώμενα (slide out) Μενού

Θέλετε να προβάλλετε το περιεχόμενο σε μια ιστοσελίδα ευκρινώς χωρίς περισπασμούς; Τα αναδυώμενα (slide out) μενού σας επιτρέπουν να κάνετε ακριβώς αυτό. Ένα slide out μενού μπορεί να εναλλάσσεται από την κορυφή ή στο πλάι της οθόνης σας για να αποκαλύψει το υπόλοιπο περιεχόμενο του site με ένα ενιαίο τρόπο που δεν θα διακόπτει την εμπειρία της περιήγησης σας.

Μεγάλα background videos

Ιστοσελίδες μίας σελίδας με μεγάλες όμορφες φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή η νέα τάση κάνει θραύση, ενώ δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί! Φανταστείτε ένα όμορφο βίντεο στην ιστοσελίδα σας, που γεμίζει ολόκληρη την οθόνη, παρέχοντας στο ακροατήριό σας μια εσωτερική ματιά στην εταιρεία ή την επιχείρησή σας. Όταν γίνετε σωστά, τα μεγάλα βίντεο κάνουν την ιστοσελίδα σας να ξεχωρίζει από τους άλλους, ενώ παρέχει μια σε βάθος εμπειρία χρήστη ώστε αυτοί να αισθάνονται συνδεδεμένοι με σας και το εμπορικό σας σήμα.

Scrolling χωρίς τέλος

Endless Scrollng

Η κύλιση (scroll down) σε μία ιστοσελίδα είναι ταχύτερη και ευκολότερη από τo να κάνετε κλικ μέσα από συνδέσμους για να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες. Οι νέες τεχνικές σχεδιασμού επιτρέπουν το περιεχόμενο να είναι άψογα οργανωμένο και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που να είναι εξαιρετικά εύκολο να διαβαστεί. Μακρυές ιστοσελίδες με κύλιση, μπορούν να αλλάξουν τη διάταξη και το σχεδιασμό κατά την διάρκεια κύλισης, το οποίο το καθιστά εύκολο να ξεχάσετε στην πορεία ότι κάνετε scroll down...

Απλοί χρωματισμοί

Το 2014 θα δούμε πολύ περισσότερες ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δύο χρώματα αντί για τα γραφικά και το animations του παρελθόντος. Μια νέα τάση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φωτεινό και καθαρό χρώμα για φόντο, όπως κόκκινο ή πορτοκαλί για παράδειγμα, και να περιλαμβάνει εικόνες ή μαύρο ή άσπρο κείμενο πάνω του. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά μινιμαλιστικό και φιλικό προς το χρήστη.

Επικεντρωθείτε στα κινητά

Το responsive web design ήταν μια άλλη μεγάλη τάση για το 2013 και τώρα το 2014 βλέπουμε ιστοσελίδες να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Οι σχεδιαστές εργάζονται όλο και περισσότερο για τη λειτουργικότητα των ιστοσελίδων σε κινητές συσκευές. Στοιχεία όπως logins, την κοινωνική ενσωμάτωση των social media, συνδρομές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κύλιση χωρίς τέλος (endless scrolling) και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, κάνουν τις ιστοσελίδες πολύ εύκολες για χρήση σε κινητά τηλέφωνα, στα οποία οι περισσότεροι χρήστες στρέφονται αυτές τις μέρες.

Λιγότερο κείμενο, περισσότερα video

Αντί να έχετε μακροσκελή κείμενα για την περιγραφή της εταιρείας σας και τι κάνετε, επιλέξτε βίντεο μικρής διάρκειας. Tα βίντεο είναι εύκολο να κατασκευαστούν και να διαμοιραστούν στα online social media. Eπίσης, εντυπωσίαζουν και διασκεδάζουν το κοινό σας. Με λίγα λόγια, τα βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επικοινωνήσετε με το κοινό σας αποτελεσματικά.

Scroll Activated Animations

Η διαδραστικότητα στο web design έχει αρχίσει να πηγαίνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με κινούμενα σχέδια που ενεργοποιούνται με την κύλιση (scroll activated animations) μπορείτε να δημιουργήσετε απίστευτο περιεχόμενο που το κοινό σας μπορεί να αλληλεπιδράσει και να εξερευνήσει. Η τάση αυτή, κάνει το περιεχόμενο ιστοσελίδων πραγματικά ζωντανό με έναν τρόπο που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατό. Καμιά φορά, το διαδίκτυο μπορεί να δείχνει μακρινό και διαφορετικό από μια προσωπική επαφή, αλλά με το τρόπο αυτό το ακροατήριό σας μπορεί να αρχίσει να αισθάνετε περισσότερο κοντά σας στον ψηφιακό κόσμο.