Baidu Pay Per Click: Συμβουλές για μια επιτυχημένη online διαφημιστική καμπάνια
Baidu Pay Per Click: Συμβουλές για μια επιτυχημένη καμπάνια

Baidu Pay Per Click: Συμβουλές για μια επιτυχημένη online διαφημιστική καμπάνια

Το Baidu είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, με πάνω από 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Όταν δυτικοί marketing specialists σκέφτονται την είσοδο στην κινεζική αγορά, το Baidu είναι συχνά το πρώτο κανάλι μάρκετινγκ που δραστηριοποιούντε, ειδικά για Pay Per Click marketing καμπάνιες. Έχουμε ετοιμάσει επτά συμβουλές για να τα πάτε καλά στο Baidu, με βάση τα πιο κοινά θέματα και ερωτήματα που έχουμε συναντήσει.

1) Προσαρμογή στα Κινέζικα πρότυπα επιχειρίν

Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά που είναι άκρως ανταγωνιστική. Οι Κινέζοι καταναλωτές θεωρούν δεδομένο ότι οι εταιρείες που συναλλάσοντε το κάνουν με τον δικό τους, κινέζικο τρόπο. Ως κατ'ελάχιστο λοιπόν, η ιστοσελίδα και οι διαφημίσεις σας θα πρέπει να είναι στην κινέζικη γλώσσα. Ωστόσο, αυτά τα δύο είναι πραγματικά το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε.

Η διαδικασία του localization είναι πολύ περισσότερο από ό,τι μία απλή μετάφραση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας. Η επιχειρηματική σας στρατηγική και η εκστρατεία μάρκετινγκ σας θα πρέπει να χτιστεί από το μηδέν. Εάν πρόκειται να εισέλθετε στην κινεζική αγορά, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε την ίδια την επιχείρησή σας για την Κίνα, ακόμη και στο σημείο να έχετε τα προϊόντα σας εντελώς προσαρμοσμένα για την κινεζική αγορά.

Όταν πρόκειται για pay-per-click καμπάνιες, η έρευνα για λέξεις-κλειδιά και έρευνα ανταγωνισμού, θα πρέπει να γίνει εκ νέου, αντί να στηρίζεστε σε έρευνες που έχουν γίνει για αναγνώστες/επισκέπτες της αγγλικής ή/και της ελληνικής έκδοσης της ιστοσελίδας σας.

2) Παροχή Real-time Υποστήριξης

Εάν έχετε περιηγηθεί έστω και ελάχιστα σε κινεζικές ιστοσελίδες, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα έχουν ενσωματωμένα chat boxes! Οι κινέζοι καταναλωτές αναμένουν να είναι σε θέση να μιλήσουν με έναν εκπρόσωπο μία εταιρείας σχετικά σύντομα, αν όχι άμεσα. Οι πιο κοινές μέθοδοι επικοινωνίας είναι μέσω live chat, QQ messenger και τηλεφωνικά.

Οι κινέζοι χρήστες του internet χρησιμοποιούν το live chat για να συλλέξουν πληροφορίες, αλλά και για να προσεγγίσουν έναν άνθρωπο της εταιρείας. Κατά την προσθήκη διαδικασιών live υποστήριξης σε μια καμπάνια, συνήθως βλέπουμε αύξηση στις μετατροπές (conversion rate) στην ιστοσελίδα από τρεις έως τέσσερις φορές. Στην πραγματικότητα, για sites τύπου e-commerce, ουσιαστικά το live chat είναι απαραίτητο.

Η λειτουργία live chat, δεν είναι εντελώς άγνωστη σε εμπορικές δραστηριότητες στον δυτικό κόσμο. Για παράδειγμα, το live chat χρησιμοποιείται ευρέως σε επιχειρήσεις που προσφέρουν φιλοξενία ιστοσελίδων.

3) Πιθανόν να είστε ο 'Δαυίδ', ενώ οι ανταγωνιστές σας ο 'Γολιάθ'

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ξένη εταιρεία που εισέρχεται στη Κίνα, θα αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό διαφήμισης και είναι πολύ πιο έμπειροι με την κινεζική αγορά.

Για να τους κερδίσετε, δεν μπορείτε να βασιστείτε στη δύναμη. Έτσι, καλύτερα να τους αφήσετε να έχουν καλύτερες ταξινομήσεις στις μηχανές αναζήτησης για αρχή. Να είστε έτοιμοι να χτυπήσετε έξυπνα. Δημιουργήστε ένα καλύτερο προϊόν, καλύτερη ιστοσελίδα συνολικά και εξυπνότερες διαφημίσεις. Κάντε στρατηγική επιλογή των λέξεων-κλειδιών που θα στοχεύσετε. Δοκιμάστε και βελτιώστε συνεχώς τις PPC διαφημίσεις σας, μέχρι να έχετε αρκετά υψηλή κερδοφορία για την αύξηση του προϋπολογισμού και να γίνετε κι εσείς σαν τους μεγάλους ανταγωνιστές σας.

4) Πείτε ότι δεν είστε Κινέζικη εταιρεία

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε σε μία ταμπέλα ενός προϊόντος "Made in China"; Πιστεύετε ότι είναι φθηνό; Χαμηλής ποιότητας; Πολύ πιθανόν να σκεφτείτε ότι το προϊόν είναι και "μη ασφαλές". Θα πρέπει να ξέρετε ότι και οι Κινέζοι έχουν την τάση να σκέφτονται το ίδιο πράγμα.

Ένα ξένο εμπορικό σήμα και κυρίως μια δυτική μάρκα, θεωρείται ως υψηλότερης ποιότητας στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτή η αντίληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας. Κάντε το γεγονός αυτό μέρος της εικόνας της μάρκας σας και αν είναι δυνατόν, συμπεριλάβετέ το στα κείμενα των διαφημίσεων σας, καθώς και στην ίδια την ιστοσελίδα σας εμφανώς.

Το σημείο αυτό μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση, καθώς ήδη αναφέραμε πιο πάνω πως θα πρέπει να κάνετε τα πράγματα με τον κινεζικό τρόπο. Με λίγα λόγια αυτό που εννούμε είναι: Προσαρμόστε το προϊόν και την υπηρεσία σας για την Κίνα, αλλά παρουσιάστε ένα ξένο image για το brand name σας.

5) Η διαδικασία ενεργοποίησης λογαριασμού στο Baidu δεν είναι τόσο απλή όσο στο Google AdWords

Σε αντίθεση με το Google, το Baidu δεν εγκαθιστά διαφημιστικούς λογαριασμούς αυτόματα. Αντ'αυτού, αυτό το έργο γίνεται από ένα δίκτυο μεταπωλητών. Μερικοί από αυτούς τους μεταπωλητές είναι κυριολεκτικά ανίδεοι όταν πρόκειται για συνεργασία με μη-κινέζους πελάτες.

Ανεξάρτητα από το μεταπωλητή, το Baidu απαιτεί πάντα μια scanned έκδοση του επιχειρηματικού πιστοποιητικού σύστασης ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα της επιχείρησης σας. Επιπλέον, απαιτείται η επωνυμία του πιστοποιητικού σύστασης να χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα ως έχει, έτσι ώστε να μπορεί μία εμπορική ιστοσελίδα να διαφημιστεί. Είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν και άλλες μικρές αλλαγές στην ιστοσελίδα σας από την Baidu. Ωστόσο, οι διαφημιζόμενοι συνήθως κάνουν αρχικά τις απατούμενες αλλαγές στην ιστοσελίδα τους και στη συνέχεια την επαναφέρουν πίσω όταν ο λογαριασμός Baidu PPC έχει δημιουργηθεί.

Οι διαφημιζομένοι δεν χρειάζεται να έχουν ένα .cn domain, ή μια κινεζική κυβερνητική άδεια ICP, ή έναν κινεζικό αριθμό τηλεφώνου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το Baidu απαιτεί σήμερα μια αρχική κατάθεση των 5.000 κινεζικών Yuan (περίπου 600 ευρώ), η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την πίστωση του λογαριασμού σας. Επίσης, για την δημιουργία του λογαριασμού, υπάρχει ένα ειδικό τέλος ενεργοποίησης της τάξης των 1.200 γιουάν προς την Baidu.

6) Τα Marketing γραφεία στην Κίνα είναι διαφορετικά

Αν συνεργαστείτε με κάποιο γραφείο content marketing στη Κίνα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι παίρνετε. Υπάρχει μια κατηγορία από marketing γραφεία στην Κίνα, που δεν είναι ακριβώς το ίδιο με ότι θα βρείτε στην Ευρώπη ή στην Αμερική.

Για αρχή, το marketing γραφείο μπορεί να είναι μεταπωλητές της Baidu, που σημαίνει ότι εργάζονται με προμήθεια από το Baidu. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται από τον πελάτη για να διαχειρίζονται τον διαφημιστικό λογαριασμό, αλλά επίσης πληρώνονται και από την Baidu, η οποία τους παρέχει κίνητρα για να αυξήσουν τις διαφημιστικές δαπάνες τους (των δικών σας στην ουσία).

Δεύτερον, οι εν λόγω φορείς έχουν επικεντρωθεί επιχειρηματικά μόνον στην εργασία μέσω της πλατφόρμας Baidu. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουν καμία ανάλυση ή εργασίες πάνω στην ίδια την ιστοσελίδα σας. Μπορεί ακόμη να μην χρησιμοποιούν κάποια analytics συστήματα καθόλου. Μερικά από αυτά τα γραφεία, είναι στην πραγματικά απλοί "operators" που απλά κάνουν αλλαγές στο διαφημιστικό λογαριασμό με βάση την ανατροφοδότηση που έχουν από την διαφημιστική εταιρεία που συνεργάζονται.

Τέλος, μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις όταν πρόκειται για εργασία με πολλαπλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Μαντέψτε τι συμβαίνει όταν ένα γραφείο μάρκετινγκ είναι στο Baidu commision payroll και προώθουν εσάς και δύο από τους ανταγωνιστές σας. Έχουν σίγουρα ότι χρειάζεται για να ρυθμίσουν τις διαφημιστικές δαπάνες όλων των εμπλεκομένων κατά το δοκούν.

7) Σύνδεση καμπάνιας με Web Analytics

Το Google AdWords ενσωματώνετε πολύ καλά με το Google Analytics. Η Baidu pay-per-click πλατφόρμα, όχι. Αν χρησιμοποιείτε το Google Analytics, οι διαφημίσεις Baidu θα πρέπει να έχουν τις Google παραμέτρους προσαρμοσμένες στην διεύθυνση URL σας, έτσι ώστε να προστεθούν στο Google Analytics χρήσιμα στοιχεία.

Ενναλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα analytics της Baidu, η οποία ενσωματώνει πολύ καλά με πλατφόρμα διαφήμισή τους. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα για τη χρήση του "Baidu Analytics", όπως η υποβολή εκθέσεων/αναφορών σχετικά με τις δραστηριότητες των μεμονωμένων χρηστών, καθώς και ένα ωραίο εργαλείο heat map. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα: το Baidu Analytics έχει μείζονα θέματα ακρίβειας, είναι διαθέσιμο μόνο στα κινέζικα και δεν επιτρέπει ιδιαίτερα προσαρμόσιμες αναφορές.

hypersys - Baidu Pay Per Click

Σκέφτεστε την προβολή της επιχείρησή σας στην Κινεζική αγορά μέσω διαφημιστικών προωθητικών ενεργειών pay per click; Επικοινωνήστε μαζί μας και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας για Baidu PPC, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα.