7 απλές κινήσεις για τα Social Media που δουλεύουν
7 απλές κινήσεις για τα Social Media που δουλεύουν

7 απλές κινήσεις για τα Social Media που δουλεύουν

Ο ιδρυτής του Likeable Dave Kerpen απαντά προσωπικά σε χιλιάδες Tweets, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ερωτήσεις κάθε μέρα. Είναι τρελός ή ιδιοφυΐα;

Πριν αρχίσει να διανέμει σε κοινωνικά δίκτυα τις συμβουλές του για επιχειρηματίες σαν κι εσάς, σε μία πρόσφατη συνέντευξή του για το GrowCo Inc's στη Νέα Ορλεάνη, ο Dave Kerpen, πρόεδρος της Likeable Media, είχε μερικά πράγματα που ήθελε να βγάλει από τη μέση.

Πρώτον, είπε, τα social media δεν είναι δωρεάν. Δεύτερον, δεν θα σας φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Και τρίτον, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για ένα κακό προϊόν ή μία κακή υπηρεσία.

Αν είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά, τότε είστε έτοιμοι να μάθετε πως και γιατί ο Kerpen εξακολουθεί να συνιστά να δραστηριοποιηθείτε στα online κοινωνικά δίκτυα:

1. Ακούστε, μετά Μιλήστε

Μερικά χρόνια πριν, όταν ο Kerpen πήγε στο Λας Βέγκας, η ουρά check-in στο ξενοδοχείο Aria όπου διέμενε "θα υπήρχε για πάντα", όπως είπε.

Έτσι, ο Kerpen έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα - μπήκε στο Twitter και γρήγορα πόσταρε: "Περιμένοντας στην ουρά για 45 λεπτά στο Aria. Απλά, δεν αξίζει τον κόπο." #fail

Έλαβε κάποια απάντηση από το Aria; Όχι. Όμως άκουσε από το Rio Hotel, ένα ξενοδοχείο λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο. Μέσα σε δύο λεπτά, η Rio απάντησε στον Kerpen: Συγγνώμη που έχετε μια κακή εμπειρία. Ελπίζουμε το υπόλοιπο της διαμονής σας στο Λας Βέγκας να πάει πραγματικά καλά.

Ο Kerpen δεν άλλαξε ξενοδοχεία σε εκείνο το ταξίδι, αλλά που πιστεύετε ότι έμεινε την επόμενη φορά που πήγε στο Λας Βέγκας; Στο Rio Hotel. Παράλληλα, έκανε "Like" στην σελίδα του Rio Hotel στο Facebook. Λίγο αργότερα, ένας φίλος του που πήγε στο Λας Βέγκας, είδε ότι ο Kerpen είχε κάνει "Like" στο Rio Hotel, έτσι ρώτησε τον Kerpen αν θα του συνιστούσε αυτό το ξενοδοχείο. Η απάντησή του; "Δεν νομίζω ότι είναι το πιο μοντέρνο, αλλά ξέρω ότι ακούνε".

Ο Kerpen επεσήμανε ότι το μόνο που έκανε το Rio Hotel ήταν να δώσει προσοχή στο Twitter και να ανταποκριθεί ειλικρινά.

Ο Kerpen συνιστά να κάνετε το ίδιο πράγμα, ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιήστε. "Αν είστε ένας λογιστής, πηγαίνετε στο Twitter και αναζητήστε "χρειάζομαι έναν λογιστή. Υπάρχει κόσμος εκεί μέσα που σας αναζητά."

2. Απαντήστε σε όλους!

Ο Kerpen υποστηρίζει ότι το 60 τοις εκατό των επιχειρήσεων - ως επί το πλείστον μεγάλες επιχειρήσεις - δεν απαντούν σε πελάτες στο Twitter, στο Facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Ως αποτέλεσμα "έχετε ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν ανταποκριθείτε στους πελάτες σας - και στους πελάτες των ανταγωνιστών σας", είπε.

Εάν ένας πελάτης παραπονιέται, μην διαγράψετε το σχόλιό του. Αντ'αυτού, έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε δημοσίως ότι εργάζεστε για την επίλυση του προβλήματος και στείλτε ένα προσωπικό μήνυμα στο συγκεκριμένο άτομο, ώστε να εξομαλύνετε την κατάσταση.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες κάνουν λάθη", είπε ο Kerpen. "Το πρόβλημα δεν είναι όταν οι εταιρείες κάνουν λάθη, το πρόβλημα είναι όταν οι εταιρείες αυτές δεν λένε συγνώμη."

Αν διαγράψετε ένα παράπονο, στέλνετε το μήνυμα ότι το συγκεκριμένο άτομο που το έγραψε δεν έχει σημασία για εσάς. Του λέτε στην ουσία "να πάει κάπου αλλού", προειδοποιεί ο Kerpen .

Τα μόνα είδη posts που θα πρέπει να εξετάσετε τη διαγραφή τους είναι εκείνα που είναι άσεμνα, ή φανατικά.

Όταν απαντάτε, να το κάνετε με τη φωνή του brand name σας, όποια και αν είναι αυτή: σοβαρή, αστεία, γεμάτη λογοπαίγνια, επιστημονική, οτιδήποτε.

3. Μιλάτε, μην Πουλάτε

Τα social media είναι πιο ισχυρά όταν το χρησιμοποιείτε για να πείτε προσωπικές ιστορίες και όχι για να πουλήσετε τα προϊόντα σας.

Ο Kerpen αρέσει να διηγείται μία ιστορία του πως, όταν ο ίδιος και στη συνέχεια η αρραβωνιαστικιά του, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα πλούσιο γάμο. Κατάφεραν να βρουν $100.000 από χορηγούς και παντρεύτηκαν στο Brooklyn Cyclones Park. Αυτή η προσωπική ιστορία λέει ο Kerpen, βοήθησε να ωθήσει to Likeable σε μία επιχείρηση 7.000.000 δολαρίων.

Εξετάστε το ξεκίνημά σας, τα χαρακτηριστικά της προσωπικής ηγεσία σας, τους πελάτες που έχουν ξεπεράσει κάποια εμπόδια, τις προκλήσεις των εργαζομένων σας, φιλανθρωπικά έργα. Κοιτάξτε τους υπαλλήλους σας, τα προϊόντα σας, τους πελάτες σας και προσδιορίστε μία ιστορία που οι άνθρωποι θα ήθελαν να μιλήσουν σχετικά. Διαδώστε αυτή την ιστορία στα online social media.

Αν η δική σας εταιρεία είναι μία B2B επιχείρηση, πείτε μια ιστορία στα social media μέσω webinars, e-books και white papers.

"Το μόνο πράγμα που είναι καλύτερο από την αφήγηση της προσωπικής σας ιστορίας στα social media, είναι να εμπνεύσετε τους πελάτες σας να πουν την ιστορία αυτή για εσάς".

4. Να είστε ο εαυτός σας

Γι αυτό, ο Kerpen ανέφερε την Oprah Winfrey η οποία είπε: "...δεν είχα ιδέα ότι το να είμαι αυθεντικά ο εαυτό μου, θα μπορούσε να με κάνει τόσο πλούσια όσο έχω γίνει. Αν το ήξερα, θα το είχα κάνει πολύ νωρίτερα".

Όπως το θέτει ο Kerpen: "Όταν είμαι αυθεντικός, όταν είμαι ευάλωτος, όταν είμαι απλά ο εαυτός μου, οι πελάτες θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου."

Ποιος κάνει πολλά από αυτά στο Twitter, σύμφωνα με Kerpen; Ο ιδρυτής του Foursquare, Dennis Crowley, ο οποίος έχει αναρτήσει ακόμα και που ζει.

5. Διαφημιστείτε (καλύτερα)

Τα social media δεν είναι μόνο ευαίσθητα σε άνθρωπινα ζητήματα, δηλώνει ο Kerpen. Μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε δυνητικούς πελάτες και πωλήσεις.

Στο Facebook, αντί απλά να έχετε τη διαφήμισή σας μπροστά από ένα τεράστιο εύρος ανθρώπων, μπορείτε να στοχεύσετε τους σωστούς ανθρώπους - βάσει του τίτλου εργασίας των, το ενδιαφέρον τους, την ηλικία, την τοποθεσία. "Κάθε κομμάτι δεδομένων που το Facebook έχει για τους ανθρώπους, χρησιμοποιήστε το για και στοχεύστε με βάση αυτό", δηλώνει ο  Kerpen. "Τι είναι καλύτερο από την προβολή σε ένα δισεκατομμυρίο ανθρώπων στο Facebook; Να φτάσατε στους 1,000 που αξίζει, στους 100 που πραγματικά αξίζει, στους 10 που έχει νόημα, ή ακόμη και στον έναν".

6. Δώστε πράγματα δωρεάν

Εάν αφαιρέσετε 10 τοις εκατό από την τιμή των προϊόντων σας, κάνετε μάρκετινγκ. Αν αφαιρέσετε 50 τοις εκατό, κάνετε προσφορές, αν αφαιρέσετε 100 τοις εκατό, έχετε πιστούς πελάτες για μια ζωή, αναφέρει ο Kerpen χαριτολογώντας.

Δώστε δωρεάν καλό περιεχόμενο, webinars, άρθρα και white papers. "Κάποτε, δύο άνθρωποι ήρθαν και μου είπαν. Σας ευχαριστούμε για όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε, ανοίξαμε το δικό μας γραφείο social media. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εκατοντάδες τέτοιου είδους inbound δυνητικούς πελάτες, χάρη στην αξία που προσφέρουμε δωρεάν", είπε ο Kerpen.

Πρόσφατα, ένας νέος πελάτης είπε στον Kerpen ότι είχε 250 χιλιάδες δολάρια για να δαπανήσει στο social media marketing και ότι ήταν διατεθημένος να κινηθεί προς την Likeable, λόγω της δωρεάν πληροφορίας που διανέμει.

7. Να είστε ευγνώμονες

Στις αναρτήσεις που κάνετε στα social media, ευχαριστείτε τακτικά τους πελάτες και τους συνεργάτες σας.

Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση DonorsChoose.org, οι άνθρωποι που έλαβαν ένα ευχαριστήριο σημείωμα, το 38 τοις εκατό από αυτούς είναι πιο πιθανό να δωρίσουν ξανά.

Ο Kerpen γράφει τρεις ευχαριστήριες σημειώσεις κάθε μέρα.

"Μου φτιάχνει την διάθεση κάθε φορά», αναφέρει.