Έχετε πραγματικά στρατηγική για τα online social media;
έχετε πραγματικά στρατηγική για τα online social media;

Έχετε πραγματικά στρατηγική για τα online social media;

Δεν θα ξεκινούσατε ποτέ μια διαφημιστική καμπάνια χωρίς στρατηγική. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα online social media. Δεν θα πρέπει να δημοσιεύσετε άρθρα στο Facebook για παράδειγμα, χωρίς να έχετε θεσπίσει μία στρατηγική.

Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που δεν έχει κινηθεί επιθετικά στα social media, ψάχνονται. Λίγοι ωστόσο, έχουν πραγματικά μια σαφή ιδέα για το τι προσπαθούν να επιτύχουν, πως θα πρέπει να το προσεγγίσουν και τι πόρους και δεσμεύσεις απαιτούνται για να είναι επιτυχής στα online social media.

Σκεφτείτε το: Ξέρετε πραγματικά τι σημαίνει επιτυχία στα κοινωνικά δίκτυα; Συμβουλή: Επιτυχία δεν σημαίνει να έχετε ένα εκατομμύριο οπαδούς!

Για όσους επιθυμούν να κάνουν αυτό το άλμα, ή ίσως διερευνούν τρόπους για να εξελίξουν την χλιαρή online κοινωνική του παρουσία, αρχίστε με το να ακούτε αντί να μιλάτε. Αυτό σημαίνει πρακτικά να κάνετε τον λεγόμενο κοινωνικό έλεγχο, όπου θα εντοπίσετε τους κύριους ανταγωνιστές σας, τους ιδανικούς στόχους σας και τις βασικές επιρροές στον τομέα δραστηριότητά σας.

Πως να ξεκινήσετε λοιπόν.

Ανακαλύψτε τις ιδανικές πλατφόρμες - Λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούντε στα κοινωνικά δίκτυα έχουν το χρόνο ή τους πόρους για να είναι σε όλα. Προσδιορίστε τις ιδανικές πλατφόρμες για την επιχείρησή σας (Facebook, Twitter, LinkedIn, κλπ.), με βάση το τι μπορεί να επιτύχει το καθένα για εσάς. Που βρίσκονται οι δυνατότεροι ανταγωνιστές σας και γιατί;

Αυτή δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε ελαφρά τη καρδία. Θέλετε να συνδεθείτε με τους πελάτες σας. Μιλώντας μαζί τους, παίζετε έναν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθειά σας να τους φέρετε στους δικούς σας χώρους και να χτίσετε μία άμεση σχέση μαζί τους.

Προσδιορίστε την Φωνή σας - Πολλές επιχειρήσεις κάνουν συχνά το λάθος της χρήσης ρομποτικής φωνής που στερείται από κάθε αίσθηση προσωπικής σύνδεσης. Η αλληλεπιδράση συμβαίνει πάντα σε ανθρώπινο επίπεδο. Οι εταιρείες που πετυχαίνουν σε social media, εξανθρωπίζουν το brand τους - δημιουργούν μια μοναδική, ανθρώπινη φωνή και προσωπικότητα.

Εντοπίστε τους χρήστες στο χώρο σας που οδηγούν πραγματικό σε διάλογο την βάση των οπαδών τους, και θα παρατηρήσετε μία πραγματική προσωπικότητα στις δημοσιεύσεις. Μπορεί να είναι διασκεδαστική, πνευματώδης, συμβουλευτική ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Το μόνο που δεν θα δείτε, είναι μία γενική, απρόσωπη προσέγγιση. Δημιουργήστε μια φωνή που θα είναι αλήθινη για το brand name σας.

Ρυθμίστε την ένταση της Φωνής σας - Κανείς δεν συμπαθεί τους πολυλογάδες, αλλά είναι επίσης σημαντικό να είστε ενεργοί και συμμετοχικοί στα online κοινωνικά δίκτυα.  Ακούστε τον κοινωνικό περίγυρο και τον ανταγωνισμό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει στο σωστό όγκο των κοινωνικών προσπάθειών σας, τόσο για την συχνότητα δημοσίευσης όσο και στην ταχύτητα απόκρισης.

Καθορίστε την Στρατηγική σας

Δεν θα ξεκινούσατε μια εκστρατεία μάρκετινγκ δίχως στρατηγική. Και δεν θα πρέπει να δημοσιεύσετε στο Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, δίχως να έχετε μία επίσης. Όπως προσπαθείτε για εμπλοκή και για αλληλεπίδραση με τους πελάτες-στόχους σας, τι μοναδική αξία παρέχετε που θα τους κάνει να θέλουν να κάνουν "Like" στο εμπορικό σήμα σας και πως αυτά μετράει στις μετρήσεις της επιτυχίας σας; Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να προσδιορίσετε τι πρέπει να πείτε για να έχει απήχηση στο κοινό-στόχο σας. Εδώ είναι μερικά συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εντοπίσετε από που να αρχίσετε:

  • Εξερευνήστε συνομιλίες από μια ποικιλία πηγών για να δείτε ποιά θέματα είναι δημοφιλή για τους ανθρώπους που βρίσκονται το στόχο σας. Υπάρχουν δωρεάν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως το Social Mention, Google Alerts και το Topsy. Να είστε έτοιμοι να εντρυφήσετε σε βάθος σε πολλά posts, το οποίο είναι μια πολύτιμη άσκηση από μόνη της.
  • Επισκεφτείτε φόρουμ για να δείτε ποιά θέματα έχουν ενδιαφέρον σε σχέση με την επιχείρησή σας. Είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσετε αρκετά δημοφιλή θέματα σε διάφορα φόρουμ.
  • Προσδιορίστε τους ανθρώπους με μεγάλη επιρροή που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το μήνυμά σας. Ακολουθήστε τους και ακούστε τι λένε. Δωρεάν εργαλεία όπως το Followerwonk μπορούν να σας βοηθήσουν γι αυτό τον σκοπό.
  • Επισκεφτείτε σελίδες ανταγωνιστών σας για να δείτε ποιά θέματα οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή από τους χρήστες.

Οπλισμένοι με μια πρακτική γνώση του χώρου των κοινωνικών δικτύων, τις προσπάθειες των ανταγωνιστών σας, καθώς και τα συμφέροντα των πελατών-στόχων σας, είστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσετε. Να είστε έτοιμοι να κάνετε μια μακροπρόθεσμη επένδυση για να μεταφέρετε τα online κοινωνικά σχέδιά σας στη πράξη και μετρήστε τη θέση σας πριν ξεκινήσετε ότι κάνετε.