Ρεαλιστικό ή Αφηρημένο - Ποιό είναι το web design στυλ σας;
Ρεαλιστικό ή Αφηρημένο - Ποιό είναι το web Design στυλ σας;

Ρεαλιστικό ή Αφηρημένο - Ποιό είναι το web design στυλ σας;

Το ερώτημα σχετικά με το τι στυλ web design θα πρέπει να ενσωματώσετε σε μία ιστοσελίδα, είναι απογοητευτικό για πολλούς σχεδιαστές. Ο λόγος είναι ότι φυσικά ο καθένας θέλει να συλλάβει την ουσία της εταιρείας/προϊόντος με τον πιο σαφή και πιο ελκυστικό τρόπο. Αλλά με τόσα πολλά εργαλεία, πόρους και διαθέσιμα στυλ στο διαδίκτυο, οι σχεδιαστές συχνά υποφέρουν από υπερβολικές επιλογές. Έτσι, πως θα πρέπει να αρχίσετε τον περιορισμό τους; Βουτήξτε σε αυτή τη συζήτηση συγκρίνοντας δύο εξέχοντα στυλ σχεδιασμού: αφηρημένο εναντίον ρεαλιστικού.

 

Φωτογραφία vs. Γραμμικό ως Γραφικά Στοιχεία

skueflat 01

Όταν πρόκειται για το θέμα της φωτογραφίας ή της εικονογράφησης, υπάρχουν σημεία υπέρ για τον καθένα, τόσο από την πλευρά του marketing όσο και από την καλλιτεχνική πλευρά. Στην πραγματικότητα, ο εξίσου συναρπαστικός χαρακτήρας και των δύο μορφών τέχνης, έχει οδηγήσει σε μια αύξηση στο στυλ που τα συνδυάζει και τα δύο (φωτογραφία-εικόνα), όπως σε αυτή την εκστρατεία της Nike. Το στυλ συνδυάζει και τα δύο στοιχεία, και ως εκ τούτου παρέχει μια αίσθηση της πολυπλοκότητας και την καινοτομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια από τις δύο διαφορετικές μορφές δεν έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από μόνες τους.

Φωτογραφία

full-page photographic background DeadPult website

Η φωτογραφία έχει ένα ουσιαστικά συναρπαστικό χαρακτηριστικό: κάνει το μάτι να εστιάζει πάντα πάνω σε αυτή. Αυτή η έμφυτη έλξη αυξάνει όσο πιο ρεαλιστική είναι μια φωτογραφία. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην "κολλήσετε" σε μια ιστοσελίδα που εμφανίζει ένα ολοσέλιδο φωτογραφικό φόντο ενός προσώπου, όπως αυτή της DealPult. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα εμφανίζεται σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, και ως εκ τούτου η φωτογραφία φαίνεται εξαιρετικά πραγματική-ρεαλιστή.

skueflat 03

Μερικές φορές η προσοχή που αναζητούν εικόνες, δεν είναι ο κύριος στόχος του σχεδιασμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κείμενο πρέπει να υπερισχύει. Μαλακότερες φωτογραφικές εικόνες σαν φόντο στην ιστοσελίδα GoToChina για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιηθεί για να σκοπό αυτό.


Γραμμικό

skueflat 04

Από την άλλη πλευρά, η εικονογράφηση έχει το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να αψηφά την πραγματικότητα με τρόπους που ακόμη και οι πιο επεξεργασμένες φωτογραφίες δεν μπορούν να κάνουν. Μπορείτε να χειριστείτε και να δημιουργήσετε μια εικόνα για να ταιριάζει σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν ρεαλιστικά μέσα από μία φωτογραφία. Η εικονογράφηση μπορεί να μεταφέρει ορισμένες έννοιες με μεγαλύτερη σαφήνεια από τη φωτογραφία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι οι εικονογραφήσεις δεν δίνουν την άμεση αίσθηση του βάθους και του σκοπού, όπως τόσο αβίαστα το κάνει μία καλή φωτογραφία.

 

Τεχνικό vs. Προσωπικό Περιεχόμενο

Υπάρχουν πολλές ισχυρές απόψεις κατά πόσον μια συνοπτική αλλά σαφής γραφή ή ένα διασκεδαστικό ύφος είναι πιο ελκυστικό για μια ευρεία βάση αναγνωστών. Φυσικά, εξειδικευμένα sites τοποθετούν τους εαυτούς τους σταθερά στη μία ή στην άλλη κατηγορία, αλλά ποιό στυλ είναι πιο επιτυχημένο σε μεγαλύτερα δημογραφικά στοιχεία;

Τεχνική - Επαγγελματική Γραφή

skueflat 06

Ιστοσελίδες όπως το Bullitt, έπελεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα μετρημένο και επαγγελματικό ύφος στα κείμενά τους για να εμπνεύσουν μια αίσθηση αξιοπιστίας. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι ιστοσελίδες με ένα πιο εκλεπτυσμένο στυλ γραφής όπως αυτή, έχουν στόχο να προσελκύσουν μεγαλύτερο ακροατήριο. Όμως, κοιτάζοντας σε συγκρίσιμες θέματα, φαίνεται ότι το θέμα είναι πιο σημαντικό από το κοινό: ένα θέμα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται σοβαρά και σωστά, δουλεύει καλά, ανεξαρτήτως του ποιός είναι το κοινό του.

Γραφή με Άποψη

skueflat 06

Αντίθετα, η KickPoint χρησιμοποιεί μια αναιδή, πιο καθημερινή μορφή γραφής. Η δήλωση που κάνει στην "About" σελίδα της είναι σίγουρα κάτι που τραβάει την προσοχή από την προηγούμενη ιστοσελίδα για παράδειγμα, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι είναι πάρα πολύ ατομικιστική για να απευθυνθεί στην πλειοψηφία του ακροατηρίου τους. Το στυλ γραφής με πολλές προσωπικότητες έχει μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μπορεί επίσης να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη.

 

Flat και Minimal vs Skeuomorphic

Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσουμε τις τάσεις και ό,τι αντιπτροσωπεύει το καθένα. Επειδή το επίπεδο/flat στυλ είναι τόσο στη μόδα αυτή τη στιγμή, είναι δελεαστικό να πούμε ότι είναι το καλύτερο στυλ. Ώστοσο, το skeuomorphic στυλ έχει πάρα πολύ ισχυρά σημεία που μας κάνει να αξιολογούμε και τα δύο για τα μακροπρόθεσμα οφέλη του καθενός όταν κατασκευάζουμε ιστοσελίδες.

Flat

skueflat 07

Υπάρχουν πολλά που έχουν ειπωθεί για το δυναμισμό μιάς πραγματικά επίπεδης και μινιμαλιστικής ιστοσελίδας. Η αρχική σελίδα της Awkward είναι η επιτομή αυτού του στυλ. Η εντελώς μονοχρωματική απλότητά του είναι εντυπωσιακή επειδή απλά είναι τόσο φειδωλή. Με μόνο τέσσερα στοιχεία σε μια λευκή σελίδα, κάθε κομμάτι φέρει την αίσθηση της σπουδαιότητας. Τουλάχιστον για τώρα, τα επίπεδα σχέδια όπως αυτό είναι μια καλή επιλογή για τους τύπους των ιστοσελίδων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να το χρησιμοποιήσουν, επειδή το ύφος είναι τόσο διαφορετικό σε σχέση με την πλειοψηφία.

Skeuomorphic

skueflat 08

Αν και τα υπερ-ρεαλιστικά σχέδια δικτυακών τόπων έχουν βιώσει αρκετές σπασμωδικές κινήσεις τον τελευταίο καιρό (πράγμα που οδηγεί απευθείας στην επιλογή επίπεδου/flat στυλ που είναι σήμερα στη μόδα), η σελίδα της East African Bakery μας δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο μερίδιο αγοράς για skeuomorphism στο web design. Για πράγματα αφής και στοιχειώδη όπως το ψήσιμο, η διαστρωμάτωση των φυσικών υφών είναι μια επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε επαφή με την κατανόηση της λειτουργικότητας του χώρου. Ωστόσο, είναι εξίσου αλήθεια ότι μια πιο εσωρική/απόκρυφη, αόριστη υπηρεσία όπως αυτή του προηγούμενου παραδείγματος, υπηρετείται καλύτερα από το flat design.

Μετά την εξέταση όλων αυτών των παραδειγμάτων, φαίνεται ότι ακόμη και μια απλή ερώτηση όπως αυτή δυστυχώς, δεν έχει και μία τόσο απλή απάντηση. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να φιλτραριστεί κάτω από μια αρκετά βασική παρατήρηση: το θέμα και ο στόχος της ιστοσελίδας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για το αν μία αφηρημένη ή μία ρεαλιστική προσέγγιση είναι η πιο κατάλληλη. Υπάρχουν εξίσου πειστικά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές της εξίσωσης και οι αποφάσεις σας πρέπει να παρθούν σύμφωνα με το ποιό στυλ ταιριάζει περισσότερο με τους συνολικούς στόχους σας.