Οι 5 συντελεστές για να κάνετε την ζωή σας πιο δημιουργική
Οι 5 συντελεστές για να κάνετε την ζωή σας πιο δημιουργική

Οι 5 συντελεστές για να κάνετε την ζωή σας πιο δημιουργική

"Η δημιουργικότητα δεν είναι ένα ταλέντο. Είναι τρόπος λειτουργίας."

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πως λειτουργεί η δημιουργικότητα, τα μυστικά της, την προέλευσή της και τι μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε τους εαυτούς μας σε αυτό. Σε παρακάτω βίντεο απόσπασμα διάλεξής του το 1991, ο John Cleese προσφέρει την συνταγή για τη δημιουργικότητα, η οποία εκδόθηκε με την υπογραφή του μίγματος της πολιτιστικής διορατικότητας και της κωμικής ιδιοφυΐας του. Συγκεκριμένα, ο Cleese περιγράφει "τους 5 παράγοντες που μπορείτε να κανονίσετε για να κάνετε τη ζωή σας πιο δημιουργική":

  1. Χώρος ("Δεν μπορείς να γίνεις διασκεδαστικός, και ως εκ τούτου δημιουργικός, αν βρίσκεσαι υπό τις συνήθεις πιέσεις σου.")
  2. Χρόνος ("Δεν είναι αρκετό να δημιουργήσεις χώρο. Θα πρέπει να δημιουργήσετε το χώρο σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.")
  3. Χρόνος ("Δώστε στο μυαλό σας όσο το δυνατόν περισσότερα για να καταλήξετε σε κάτι πρωτότυπο. Μάθετε να ανέχεστε την ταλαιπωρία του χρόνου και την αναποφασιστικότητα.)
  4. Πίστη ("Τίποτα δεν θα σας σταματήσει σπό το να είστε δημιουργικοί τόσο αποτελεσματικά όσο ο φόβος ότι θα αποτύχετε.")
  5. Χιούμορ ("Η κύρια εξελικτική σημασία του χιούμορ είναι ότι μας παίρνει από την κλειστή κατάσταση, στην ανοιχτή λειτουργία πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.")

Η διάλεξη αξίζει να παρακολουθηθεί στο σύνολό της, μόνο και μόνο για να πάρετε μια πλήρη κατανόηση του μοντέλου Cleese για την δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση των δύο τρόπων λειτουργίας - Ανοιχτή, όπου παίρνουμε μια ευρεία, γενική άποψη για το πρόβλημα και επιτρέπουμε στο μυαλό μας να σκεφτεί τις πιθανές λύσεις. Κλειστή, όπου εστιάζουμε στην εφαρμογή μίας συγκεκριμένη λύσης με ακρίβεια. Στην πορεία, ο Cleese διερευνά τις παγίδες και τα προβλήματα από τους δύο τρόπους δημιουργικότητας.

Λίγα περισσότερα αποσπάσματα σχετικά με το παρακάτω βίντεο.

Η δημιουργικότητα δεν είναι ταλέντο. Είναι μορφή λειτουργίας.

Πρέπει να είμαστε στην ανοιχτή λειτουργία δημιουργικότητας όταν μελετάμε ένα πρόβλημα - αλλά, τη στιγμή που θα καταλήξουμε σε μια λύση, θα πρέπει να μεταβούμε στην κλειστή μορφή της για την υλοποίησή της. Τη στιγμή που θα έχετε πάρει μια απόφαση, αυτή θα είναι αποτελεσματική μόνο αν πάτε κατευθείαν με αποφασιστικά, απερίσπαστοι από αμφιβολίες για την ορθότητά της.

Ο Cleese συνεχίζει εφιστώντας την προσοχή μας στη παγίδα αυτού του δυϊσμού, μία ιδιαίτερα επικίνδυνη παγίδα στην πολιτική:

Για να είματε πιο αποδοτικοί, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να στραφούμε προς τα πίσω και προς τα εμπρός μεταξύ των δύο τρόπων. Αλλά - εδώ είναι το πρόβλημα - πολύ συχνά κολλάμε στην κλειστή κατάσταση. Κάτω από τις πιέσεις που είναι όλες λίγο πολύ γνωστές σε εμάς, έχουμε την τάση να βλέπουμε το δένδρο σε στιγμές που πρέπει πραγματικά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επαναεξετάσουμε την ευρύτερη άποψη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, για παράδειγμα στους πολιτικούς. Η κύρια καταγγελία που γίνεται από μη πολιτικό προσωπικό είναι ότι έχουν γίνει τόσο εξαρτημένοι από το αδρεναλίνη που παίρνουν αντιδρώντας σε καθημερινά/τακτικά συμβάντα που χάνουν σχεδόν πλήρως την επιθυμία ή την ικανότητα να αναλογιστούν τα προβλήματα στην ανοιχτή λειτουργία του.

Ο Cleese καταλήγει με μια όμορφη άρθρωση της προϋπόθεσης και τη υπόσχεσης της συνταγής για τη δημιουργικότητα:

Αυτό είναι το περίεργο πράγμα σχετικά με τη δημιουργικότητα: Αν απλά κρατήσετε το μυαλό σας να ακουμπάει το θέμα με φιλικό, αλλά επίμονο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα πάρετε μια ανταμοιβή από το υποσυνείδητό σας.

Για περισσότερα σχετική με το θέμα, αναζητήστε στο διαδίκτυο την ομιλία του Cleese το 2009, για το Creativity World Forum.