3 συμβουλές από έναν ειδικό του Linkedin
3 συμβουλές από έναν ειδικό του Linkedin

3 συμβουλές από έναν ειδικό του Linkedin

Πολλοί άνθρωποι δημιουργoύν ένα προφίλ, συνδέονται με μερικούς φίλους και στη συνέχεια το αφήνουν εκεί. Μια άλλη κατηγορία χρηστών LinkedIn είναι πολύ πιο ενεργοί, αλλά ίσως περισσότερο απ'όσο θα έπρεπε, σπαμάροντας συνδέσμους τους και LinkedIn ομάδες με προγράμματα ή άρθρα του στυλ  get-rich-quick, με σκοπό την απόσπαση της προσοχής προς τον αποστολέα του post παρά προς την ίδια την ανάρτηση.

Πρόσφατα γνωρίσαμε τον Alex Pirouz, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και συγγραφέα. Μιλώντας με τον Alex μάθαμε ότι αναφέρθηκε στο βιβλίο "Getting Your Business LinkedIn", οπότε του ζητήσαμε να μας δώσει τις τρεις κορυφαίες συμβουλές του για το LinkedIn. Σύμφωνα με τον Alex λοιπόν, αυτές είναι:

1. Value Bank

Η σύνδεση και η αποτελεσματική επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσω του LinkedIn δεν είναι διαφορετική από ό,τι όταν ασχολείστε με άτομα εκτός δικτύου. Είτε είναι ένας προμηθευτής, ένας πιθανός συνεργάτης ή ένας πελάτης, θα πρέπει να οικοδομήσετε αρκετή αξία για να σας εμπιστευτεί έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ενδιαφέρον για την εταιρεία σας και ως εκ τούτου το προϊόν/υπηρεσία σας. Αυτό το ονομάζουμε: Value Bank.

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω δεχτεί προσκλήσεις να κάνω connect με κάποιον και στη συνέχεια να λαμβάνω ένα email με μάρκετινγκ υλικό για το ποιός είναι, τι μπορεί να κάνει για μένα και πόσο πρόκειται να μου κοστίσει. Α, ξέχασα να αναφέρω ότι τίποτα από αυτά δεν απευθυνόταν σε μένα προσωπικά, ούτε καν το όνομά μου στην κορυφή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν υπήρχε...

Για να είναι κάποιος επιτυχημένος στο LinkedIn αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο συνολικά, θα πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία. Ακριβώς επειδή κάποιος αποδέχθηκε την σύνδεσή του με κάποιον άλλον στον Linkedin, δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για ό,τι έχετε να πείτε. Να θυμάστε πάντα αυτό το αυτονόητο σκεπτικό: "Για να είναι κάτι ενδιαφέρον, θα πρέπει να με ενδιαφέρει".

Πριν ξεκινήσετε το στέλνετε email με μάρκετινγκ υλικό στις επαφές σας, σκεφτείτε μερικούς τρόπους που θα μπορούσατε να προσθέσετε αξία σε αυτά. Για παράδειγμα, μπορεί μέσα στις συνδέσεις σας να υπάρχουν περίπου 100 λογιστές με τους οποίους έχετε συνδεθεί πρόσφατα και θα θέλατε δυνητικά να συνεργαστείτε. Το πρώτο σας email θα μπορούσε να είναι μια αποστολή σε μια σελίδα με ένα πρόσφατο άρθρο που διαβάσατε/παρατηρήσατε κάπου. Αυτό μπορεί να δείξει ότι θυμήθηκατε αυτή την επαφή κατά την ανάγνωση αυτού του άρθρου. Το δεύτερο e-mail σας θα μπορούσε να είναι ένα δωρεάν Ebook που έχετε βρει και βοηθά τους λογιστές να παράξουν περισσότερη επιχειρηματική δραστηριότητα, κλπ.

Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συμπάθειας που απαιτούνται μεταξύ 2 συνδέσεων (connections), έτσι ώστε όταν επικοινωνήσετε μαζί τους για να έχετε μια συνάντηση όχι μόνο θα σας αναγνωρίσουν, αλλά πάνω απ'όλα θα τους ενδιαφέρετε.

2. Συνδεθείτε με σκοπό

Το να δημιουργείτε νέες συνδέσεις μόνο και μόνο για το συνολικό αριθμό που θα φαίνεται στο προφίλ σας, δεν είναι πραγματικά μια καλή στρατηγική αν θέλετε η επιχείρησή να χρησιμοποιήσει σωστά και αποδοτικά το LinkedIn. Κάθε νέο connection θα πρέπει να συνδέεται με τους στόχους σας και τους στόχους της επιχείρησής, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Πριν αναπτύξετε το δίκτυο σας στο LinkedIn κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε μερικούς από τους στόχους που θα θέλατε να επιτευχθούν για την επιχείρησή σας κατά το επόμενο έτος. Με αυτούς τους στόχους στο μυαλό, σκεφτείτε σχετικά με ποιούς θα πρέπει να συνδεθείτε για να σας βοηθήσουν να τους επιτύχετε.

Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ήδη, ένας τρόπος για να χτίσετε το εμπορικό σήμα σας είναι μέσω του PR. Με αυτό το στόχο στο μυαλό, συνδεθείτε online με πάνω από 500 δημοσιογράφους, συντάκτες και bloggers. Με αυτό τον τρόπο, ίσως μπορέσετε να εμφανιστείτε σε δημοσιεύσεις, επιχειρηματικά περιοδικά, κλπ.

3. Κατηγοριοποιήστε τις συνδέσεις σας

Αυτό που ο Alex έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο, είναι η σημασία της τμηματοποίησης των συνδέσεων. Μέσα στους πρώτους του 6 μήνες χρησιμοποιώντας το LinkedIn, είχε συνδεθεί με πάνω από 1000 άτομα μέσα από 3 διαφορετικούς κλάδους: Media, Λογιστές & Events.

Ο στόχος του ήταν να χρησιμοποιήσει τις επαφές των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να πάρει κάποια προβολή PR, τα λογιστικά connections για να δημιουργήσει μερικές συνέργιες και κοινοπραξίες και τις συνδέσεις από τον χώρο των events για να ελπίζει σε κάποια παρουσία σε ομιλίες, συνέδρια, κλπ.

Υπήρχε ένα πρόβλημα όμως: Όλοι οι συνδέσεις του Alex είχαν αναμιχθεί μεταξύ τους, όχι από επιλογή, αλλά από προεπιλογή. Βλέπετε, λόγω των περιορισμένων γνώσεων του, δεν γνώριζε ότι όλες οι νέες συνδέσεις μπαίνουν αυτόματα κάτω από ένα φάκελο που το LinkedIn ονομάζει: Untagged.

Ήξερα, συνεχίζει ο Alex, ότι για να φτάσω σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στους στόχους μου θα έπρεπε να προσωποποίησω τις επικοινωνίες μου. Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούσα να αξιολογήσω σωστά ποιος ήταν ποιός γρήγορα κάνοντας χρήση των ετικετών (tags), έπρεπε μπω μέσα από το σύνολο (1,000) των connections μου και να τους taggάρω ανάλογα.

Ενώ αυτό ήταν μία πάρα πολύ κουραστική εργασία ήταν επίσης πολύ επικοδομητική. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ήξερα ακριβώς πόσες συνδέσεις είχα σε κάθε κλάδο, το οποίο στην συνέχεια με βοήθησε να επικοινωνήσω αποτελεσματικότερο το μήνυμά μου.

Μάθετε από το λάθος μου. Πριν από την προσθήκη ακόμα μίας νέας σύνδεσης, κάντε ένα βήμα πίσω και κατηγοριοποιήστε τα connection σας. Έτσι θα μπορείτε να πάτε πολλά βήματα εμπρός αποδοτικότερα.