Γρήγορες τεχνικές και συμβουλές SEO για Joomla που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα

Γρήγορες τεχνικές και συμβουλές SEO για Joomla που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα

Το Joomla είναι μία δωρεάν λύση ανοικτού κώδικα για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας. Είναι εύκολο πραγματικά να αγαπάς αυτό το CMS, επειδή δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προγραμματιστής για να δημιουργήσει ένα όμορφο και ισχυρό ιστοχώρο σε περιβάλλον Joomla. Ωστόσο, τα πάντα έχουν και τα μειονεκτήματά τους και η έλλειψη SEO Friendly URLs είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Joomla. Αν και το άρθρο αυτό δεν θα σας βοηθήσει να ταξινομήσετε το site σας πρώτο σε αναζητήσεις στο Google, μετά από τις τεχνικές και τις παρακάτω συμβουλές, θα καταστήσει ευκολότερο για το Google bots και άλλες μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν και να ανιχνεύσουν το περιεχόμενό σας. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μία λίστα ελέγχου για το τι έχετε και τι δεν έχετε κάνει μέχρι στιγμής...

Επισκόπηση Joomla SEO Ρυθμίσεων

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ιστοσελίδα Joomla μετά την εγκατάστασή του, μειονεκτεί σε SEO Friendly URLs. Γι'αυτό τον λόγο, θα πρέπει να προσαρμόσετε την εγκατάσταση του CMS βήμα προς βήμα. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να εργαστείτε πάνω σε ένα περιβάλλον Joomla:

  1. SEO Ρυθμίσεις και Μετα-δεδομένα. Ρύθμιση στο Global Configuration αρχείο
  2. Επεξεργασία Κατηγοριών, Επεξεργασία άρθρων στο Category Manager
  3. Επεξεργασία στοιχείων μενού στην Διαχείριση Μενού
  4. Πηγή σελίδα σχετικά με τις επιλογές του προγράμματος περιήγησης στο Web

Επιλογή Joomla Template και Φιλοξενία Ιστοσελίδας Joomla

Απλά εικαστικά πρότυπα σχεδίασης με προσύλωση στα διεθνή πρότυπα CSS είναι ιδανικά για μια επιτυχημένη καμπάνια SEO. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αρκετό. Μια λύση Φιλοξενίας (Hosting) σε Linux περιβάλλον είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να ενεργοποιήσετε όλα τα χαρακτηριστικά SEO της ιστοσελίδας που σας προσφέρει το Joomla.

Tip: Βεβαιωθείτε ότι το Joomla site σας αποκρίνεται γρήγορα, ενεργοποιώντας τη μνήμη Cache του Joomla. Πηγαίνετε στις  Global Configuration -> System, επιλέξτε "Yes" στην Caching (προσωρινή αποθήκευση) και ρυθμίσετε κατάλληλα το Cache Time.

Δημιουργία μοναδικού "κρυφού" περιεχομένου για την ιστοσελίδα σας

Browser Page Title: Πηγαίνετε στο Joomla Administration ->Menu Manager -> Επιλέξτε κάθε Menu item -> Page Display Options, μετά, δημιουργήστε ένα όνομα τίτλου για το Browser Page Tile.

Tip: Κάθε σελίδα θα πρέπει να έχει έναν μοναδικό τίτλο. Έτσι βοηθάτε το Google να ξεχωρίσει την ιστοσελίδα σας από άλλες παρεμφερής. Μπορείτε να δείτε τις αλλαγές στην ιστοσελίδα σας, πατώντας ή κάνωντας click στο εικονίδιο Refresh.

Αυτός είναι ο τίτλος της σελίδας όπως φαίνεται στον κώδικα μέσω του προγραμμάτος περιήγησης ιστοσελίδων:

και πως εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης στις μηχανές αναζήτησης:

Περιγράψτε την ιστοσελίδα σας χρησιμοποιώντας τις επιλογές μετα-δεδομένων: Πηγαίνετε στις Global Configuration -> συμπληρώστε την Site Meta Description (όχι πάνω από 165 χαρακτήρες), ιδανικά 20 λέξεις στο μήκος. Παρακάτω, μπορείτε να προσθέσετε Site Meta Keywords (διαχωρισμός με κόμμα), οι λέξεις-κλειδιά είναι καλό για την καταχώρηση στις μηχανές αναζήτησης, αλλά προσέξτε να απεικονίζουν πραγματικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Τέλος, η χρήση μοναδικής περιγραφής για κάθε επιμέρους σελίδα της ιστοσελίδας σας, συνιστάται από την Google.

Tip: Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τα μετα-δεδομένα για κάθε κατηγορία, άρθρο και στοιχείο μενού που δημιουργείτε για το Joomla site σας. Ωστόσο, έχουμε κατά νου ότι αυτές οι περιγραφές μπορεί να παρακάμψουν μετα-δεδομένα έπου χουν καταχωρηθεί για τις ιστοσελίδες σας.

Δομή ιστοσελίδας Joomla

Ενεργοποίηση Friendly URL
Ενεργοποιήστε το SEF URL στο Global Configuration: Φιλοξενήστε την ιστοσελίδα σας σε περιβάλλον Linux. Πηγαίνετε στο Joomla Administration ->Site -> Global Configuration. Κοιτάξτε στην πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης και επιλέξτε "Yes" στο  Search Engine Friendly URLs και Use URL rewriting.

Ρίξτε μία ματιά στο παρακάτω σύνδεσμο πριν και μετά την χρήση URL friendly και θα καταλάβετε την διαφορά:
Πριν: http://bowthemes.com/index.php?option=com_search&searchword=%s
Μετά: http://bowthemes.com/forums/

Tip: Το SH404REF είναι ένα καλό component που σας βοηθά να δημιουργήσετε SEO Friendly URL χωρίς την χρήση .htaccess αρχείου.

Έχει καταχωρηθεί η σελίδα σας;
Ένας χάρτης ιστοσελίδας σε μορφή XML βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να μάθουν για την σημαντικότητα της κάθε επιμέρους σελίδας του ιστοχώρου σας. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησινοποιείσετε για την δημιουργία του XML αρχείου χάρτη ιστοσελίδας με το Xmap να είναι το πιο δημοφιλές.

Tip: Η δημιουργία χάρτη ιστοσελίδας σε μορφή XML για τις μηχανές αναζήτησης καθώς και την δημιουργία χάρτη ιστοσελίδας σε μορφή HTML για τους επισκέπτες σας, θα κάνει την ιστοσελίδα σας πιο εκτιμητέα.
Το σύστημα Xmap υποστηρίζει περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω του προεγκατεστημένου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου του Joomla. Αν η ιστοσελίδα σας χρησιμοποεί άλλα συστήματα όπως K2, VirtueMart, κλπ., θα πρέπει να εγκαταστήσετε επεκτάσεις για το Xmap γι'αυτά τα συστήματα απαραιτήτως.

Ενεργοποίηση Gzip

Η Συμπίεση αρχείων με την χρήση του gzip μπορεί να επιταχύνει την απόκριση της ιστοσελίδας σας δραματικά. Αν ο server φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας υποστηρίζει αυτό το χαρακτηριστικό, πηγαίνετε στο Global Configuration -> Server -> επιλέξτε "Yes" στο Gzip Page Compression.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Joomla Plugin CssJsCompress.

Ενασχόληση με περιεχόμενο σε περιβάλλον Joomla

Ρύθμιση heading tags

Τα Google bots δίνουν μεγάλη σημασία στα heading tags. Ειδικότερα στα H1, h2 που είναι και τα πιο σημαντικά.
<H1>: Σημανατικό περιεχόμενο το οποίο θέλετε να αναφέρετε και το οποίο περιέχει SEΟ λέξεις κλειδιά (μία χρήση ανά σελίδα).
<H2>: Μικρή περιγραφή περιεχομένου, το οποίο περιέχει SEO λέξεις κλειδιά (χρήση όχι περισσότερο από 6 φορές ανά σελίδα).

Tip: Στα Heading tags θα πρέπει να εμφανίζονται όλες οι παραλλαγές των λέξεων κλειδιών - keywords.

Συμβουλές Συγγραφής

Φανταστείτε ένα γενικό περίγραμμα/πλάνο της σελίδας σας, έτσι ώστε να δημιουργήσετε σελίδα όπου θα είναι "καθαρή", απλά και εύκολο να κατανοηθεί το περιεχόμενό της όχι μόνο για τοςυ αναγνώστες της αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης.

Tip: Μη ξεχνάτε να δίνεται συνδέσμους σε κείμενα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις κλειδιά στους συνδέσμους αυτούς.

Βελτιστοποίηση Φωτογραφιών (ξεχνιέται συχνά)

Δίνοντας εναλλακτικό tag (alt tag) σε κάθε φωτογραφία: Τα Alt tags μπορούν να περιέχουν λέξεις κλειδιά της ιστοσελίδας. Όταν το ποντίκι πηγαίνει πάνω από μία φωτογραφία, το εναλλακτικό κείμενο περιγραφής της φωτογραφίας θα εμφανιστεί.

Δίνοντας περιγραφικό όνομα αρχείου σε κάθε φωτογραφία: Παράδειγμα: bowthemes_logo.png
Δώστε προσοχή στο μέγεθος των φωτογραφιών: μικρές σε μέγεθος και ποιότητα φωτογραφίες θα κάνουν την ιστοσελίδα σας να αποκρίνεται γρηγορότερα.
Αποτροπή καταλοποίησης των φωτογραφιών της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης: Προσθέστε το κείμενο στο αρχείο robot.txt : Disallow: / images /

Tip: Ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που χρησιμοποιείτε (Photoshop, GimP, κλπ.) και επιλέξτε την επιλογή:"Save for web" από το File menu. Συνιστάται η χρήση αρχείων εικόνων των μορφών jpg/gif/png

Μετά-SEO Ενέργειες: Ανάλυση

Google Analytics

Προσθέστε το Google Analytics στην ιστοσελίδα σας για να παρακολουθείτε την κίνηση αυτής: Ανοίξτε "Extensions" > "Template Manager" > "Edit" >"Edit HTML", κατεβείτε κάτω μέχρι να δείτε το tag, επικοιλλήστε το track code αμέσως πριν το tag

Google Master tools

Αυτό το εργαλείο σας βοηθά να ελέγξετε τις "Not found" σελίδες καθώς και διπλά URLs στην ιστοσελίδα μαζί με πάρα πολλά. Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα μάθετε πολλά σχετικά με την ιστοσελίδα σας και πως μπορείτε να την βελτιστοποιήσετε.

Tip: Αν έχετε 404 page σφάγματα, αντικαταστήστε τα με 301 redirect URL ώστε να δώσετε πρόσβαση στους επισκέπτες σας προς την σωστή κατεύθυνση.

Google Page Speed

Αυτή η σελίδα προσφέρει συμβουλές για κάποιον που θέλει να μικρύνει αισθητά τον χρόνο απόκρισης της ιστοσελίδας του.

Άλλα Εργαλεία Ελέγχου που θα πρέπει να γνωρίζετε

  • http://validator.w3.org/: σας βοηθά να ελέγξετε σφάλματα κώδικα στην ιστοσελίδα σας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς σφάλματα κώδικα δημιουργοπυν προβλήματα ως προς την καταχώρηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης και είναι σχετικά δύσκολο να ανιχνευτούν.
  • http://marketing.grader.com: ελέγξετε το marketing online status σας και σας προτείνει για κατάλληλο επαγγελματικό marketing software
    • http://www.seocert.net: ελέγχει την ιστοσελίδα σας για εύρεση σφαλμάτων SEO.

Έχει ειπωθεί ότι το SEO είναι κάτι μυστικιστικό και επικίνδυνο. Κατά την γνώμη μας, για να ολοκληρώσετε μία επιτυχημένη προσπάθεια SEO κατά 100%, ο κανόνας είναι ένας. Απλό και Απέριττο web design, Βασικές Ρυθμίσεις SEO και Μοναδικό Περιεχόμενο.