6 λόγοι γιατί μερικά video γίνονται viral
6 λόγοι γιατί μερικά video γίνονται viral

6 λόγοι γιατί μερικά video γίνονται viral

Τα βασικά στοιχεία ενός άκρως επιτυχημένου online βίντεο είναι οι απλές θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος κανείς να σας εγγυηθεί ότι κάποιο video θα γίνει viral, μελετώντας και εφαρμόζοντας τα βασικά στοιχεία μπορεί να αυξήσετε σημαντικά τον αντίκτυπο, την δέσμευση και την αναδημοσίευση των κομματιών μάρκετινγκ σας. Το μάρκετινγκ κοστίζει, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείτε.

 

Υπάρχουν έξι βασικοί παράγοντες που υπάρχουν στην παραγωγή ενός viral βίντεο (και στις προσπάθειες μάρκετινγκ σας): συγκίνηση, έκπληξη, ένταση, σχετικότητα, επικύρωση και στυλ.

Συγκίνηση: Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την παραγωγικότητα, τις υποχρεώσεις και τις μετρήσεις, οι άνθρωποι πραγματικά ψάχνουν ευκαιρίες για να επανασυνδεθούν με την ανθρωπιά τους. Ρομαντισμός, θυμός, αηδία, χαρά, νοσταλγία, φιλοδοξία και πολλά άλλα συναισθήματαστο που είναι στο αίμα μας, μας θυμίζουν ποιοί είμαστε και μας παρακινούν να συνδεθούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Έκπληξη: Ο εγκέφαλος μας είναι φτιαγμένος για να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε κάτι που παραβιάζει τις προσδοκίες μας. Έτσι, μπορείτε να κάνετε το μήνυμά σας να ξεχωρίζει κάνοντάς το με έναν εκπληκτικά διαφορετικό τρόπο, είτε πρόκειται για μια ασυνήθιστη εικόνα, μια τολμηρή δήλωση, ή ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα.

Ένταση: Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα γύρω μας που συναγωνίζονται για το χρόνο μας σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Είναι σημαντικό λοιπόν να τραβήξετε την προσοχή του κοινού αμέσως και να κρατήσετε την προσοχή μέσω της συντομίας και της πυκνότητας. Ό,τι έχετε να πείτε, κόψτε το στη μέση και στη συνέχεια κόψτε το ξανά και ξανά. Κάντε την κάθε λέξη να μετράει και αφήστε το κοινό σας να θέλει περισσότερο. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πει όσα θα θέλατε να πείτε, τότε το μήνυμά σας είναι πιθανώς πάρα πολύ μεγάλο.

Σχετικότητα: Επανασχεδιάστε το μήνυμά σας με έναν τρόπο που είναι άμεσα σχετικό με το κοινό-στόχο σας. Σκεφτείτε την πλευρά τους αντί να εστιάζετε αποκλειστικά στο μήνυμα της επιχείρησής σας που θέλετε να επικοινωνήσετε εκεί έξω.

Επικύρωση: Θα πρέπει να έχετε ένα σημαντικό κοινό έδαφος με το κοινό-στόχο σας, προκειμένου να διαδώσετε αποτελεσματικά το μήνυμά σας. Οι άνθρωποι μοιράζονται πράγματα που επικυρώνουν τη δική τους κοσμοθεωρία και ότι αντιπροσωπεύει τις πεποιθήσεις και τις απόψεις τους. Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να απορρίπτουν αυτόματα τα μηνύματα που έρχονται σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία τους. Συνήθως δεν μπορείτε να κάνετε τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για κάτι που δεν έχει σημασία γι'αυτούς, αλλά ίσως μπορεί να είστε σε θέση να τους βοηθήσετε να δουν πως ταιριάζετε στην υπάρχουσα κοσμοθεωρία τους. Εστιάστε σε άτομα με συμβατές με εσάς πεποιθήσεις και δείξτε τους τρόπους με τους οποίους το προϊόν ή η υπηρεσία σας μπορεί να είναι ένα όχημα για την επέκταση και την επικοινωνία αυτών των πεποιθήσεων.

Στυλ: Όταν το μήνυμά σας παρουσιάζεται με ένα διακριτό στυλ (οπτικό, λεκτικό, ακουστικό, κλπ.), είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να σας θυμούνται όταν σκέφτονται σχετικά θέματα στο μέλλον. Ο τρόπος που κάτι μεταδίδεται γίνεται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης του και μας βοηθά να μας θυμούνται αργότερα (ακριβώς όπως εσείς θυμάστε ανθρώπους λόγω του τρόπου που μιλούν ή που ντύνονται).

Εδώ είναι μερικά πολύ επιτυχημένα βίντεο. Πάρτε μια στιγμή και δείτε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα έξι στοιχεία σε κάθε ένα από αυτά.

Για να βρείτε τρόπους για να βελτιώσετε σημαντικά τις τρέχουσες προσπάθειες του online μάρκετινγκ σας, σκεφτείτε ένα συγκεκριμένο κομμάτι τη φορά, και δείτε πως συγκρίνεται με τα ανωτέρω έξι κριτήρια. Σε λιγότερο από ένα λεπτό θα πρέπει πιθανώς να έχετε εντοπίσει διάφορους βασικούς τομείς για βελτίωση.

Ενώ δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι τα κομμάτια μάρκετινγκ σας ξαφνικά να είναι δημοφιλή σε εκατομμύρια ανθρώπων σε μια νύχτα, μπορείτε να δείτε πως με την εισαγωγή αυτών των στοιχείων στο μάρκετινγκ της επιχείρησής σας θα μπορέσετε να αυξήσετε σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και να πάρετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι θα μπορούσατε να είχατε πάρει χωρίς αυτά. Στο τέλος την ημέρας, δεν χρειάζεστε έναν τεράστιο προϋπολογισμό, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε τι λειτουργεί.