Χρωματικές τάσεις 2013
χρωματικές τάσεις 2013

Χρωματικές τάσεις 2013

Ακριβώς όπως και κάθε άλλο στοιχείο του web design, οι παλέτες χρωμάτων ακολουθούν την μόδα που και αυτή εξελίσσεται συνεχώς. Οι φετινές τάσεις χρωμάτων είναι τόσο διαφορετικές όσο είναι και επιτακτικές. Φωτεινά και neons συνδυάζονται με αποχρώσεις του γκρι για να προσθέσουν καθαρότητα, σύγχρονο στυλ, ενώ οι παστέλ παλέτες δίνουν απαλότητα, παιχνιδιάρικα cartoony σχέδια. Από το ένα άκρο προς το άλλο, το color blocking σε οποιαδήποτε απόχρωση χρησιμοποιείται με ενθουσιασμό.

Το σπουδαίο γι'αυτές τις νέες τάσεις χρώματος είναι ότι όλα συνδυάζονται άψογα με τις εκτιμήσεις UI, βοηθώντας μας να διακρίνουμε σημαντικά στοιχεία, να ξεχωρίσουμε τμήματα μιας ιστοσελίδας, καθώς και να επικοινωνήσουμε ένα στυλ ή μία διάθεση.

Οι τέσσερις τάσεις για το 2013

1. Αποχρώσεις του γκρι με λαμπερές πινελιές

Greyscale Trend

Αυτό το σχέδιο χρωματισμού έχει αυξηθεί σημαντικά σε δημοτικότητα τελευταία και είναι απλό να καταλάβει κανείς γιατί. Με μόνο ένα ζευγάρι από φωτεινά χρώματα για να παρασύρει το μάτι, είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν σημαντικές πληροφορίες και διαδραστικά στοιχεία. Η απλότητα και ο έλεγχος σε αυτό, δίνει στο σχεδιασμό ένα γυαλιστερό αποτέλεσμα με πολύ καλή εμπειρία για τον χρήστη.

Στο σχεδιασμό της ιστοσελίδας πιο πάνω, το τυρκουάζ και το κοραλί χρώματα εναλλάσσονται για να καθορίσουν ενότητες, εικόνες και ανατροπές, δημιουργώντας ένα καθαρό και έξυπνο σχεδιασμό που κατευθύνει την προσοχή, κυρίως μέσω του τολμηρού και του αποτελεσματικού συστήματος χρωματισμού.

 

2. Απαλά Pastels

Muted Pastels

Στο άλλο άκρο του φάσματος,  βρίσκουμε ένα νέο κύμα σχεδίων που διαθέτουν ένα μείγμα από μαλακούς, ουδέτερους τόνους και ελαφριά παστέλ. Αυτή η τάση είναι σχετικά με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που φαίνεται μαλακή, φιλική και συχνά την αντιλαμβανόμαστε ως χαριτωμένη, cartoony εικονογράφηση γραμμικών στοιχείων, καθώς και με χειρόγραφες, οργανικές γραμματοσειρές.

Αυτό το παράδειγμα είναι μια τέλεια διασταύρωση μεταξύ απαλών χρωμάτων pastel και οργανικής τυπογραφίας, που είναι σε τόσο φυσική μίξη μεταξύ τους. Υπάρχει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαφορετικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται, αλλά επειδή όλα γίνονται με απαλούς τόνους, το αποτέλεσμα προσθέτει λεπτή διαφοροποίηση μεταξύ των θεμάτων χωρίς να γίνεται οπτικά συντριπτική.

 

3. Neons και Λαμπερά

Neons and Brights

Αν και τα νέον έχουν μια μεγάλη τάση στο χώρο της μόδας και του interior design για πολύ καιρό τώρα, είναι ακόμα μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα οπτική για το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Είναι απλά ένα μέρος της αναβίωσης της δεκαετίας του '80 που έχει ενσωματωθεί σε πολλά διαφορετικά είδη σχεδιασμού τελευταία.

Τα νέον χρώματα φαίνονται μεγάλα όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως ιστοσελίδες όπως η παράπανω καταδεικνύει με σαφήνεια. Μπορούν επίσης να αναμιχθούν με άλλα λαμπερά χρώματα για μία εμφάνιση που θα είναι εξίσου διασκεδαστική.

 

4. Χρωματισμός Block

Color Blocking

Το color blocking επίσης έχει τις ρίζες του πίσω στο σχεδιασμό μόδας και είναι τόσο ευέλικτο όσο και λειτουργικό. Το color blocking δεν έχει να κάνει τόσο με την χρήση οποιουδήποτε χρώματος σε συγκεκριμένες θέσεις. Το θέμα είναι να χρησιμοποιείται χρώμα για τον καθορισμό κατηγοριών, τμημάτων της ιστοσελίδας ή και μεμονωμένων στοιχείων.

Ένα μέρος της ευρύτερης κίνησης προς το flat design, το color blocking εμφανίζεται συχνά γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εικονογραφήσεις ή για άλλες γραφιστικές θέσεις. Έτσι, είναι μία πολύ καλή επιλογή για μινιμαλιστικά σχέδια ιστοσελίδων.