Συμβουλές για σχεδιασμό αποτελεσματικών Infographics
συμβουλές για σχεδιασμό αποτελεσματικών Infographics

Συμβουλές για σχεδιασμό αποτελεσματικών Infographics

Τα Infographics έχουν γίνει σχεδόν μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να δούμε infographic παντού είτε πρόκειται για τη στάση του λεωφορείου ή στα γραφεία μας, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη. Πρέπει σίγουρα να έχετε δει γιγαντιαίες κινούμενες εικόνες με λίγα λόγια στο δρόμο ή σε σταθμούς. Διαγράμματα πίτας ή γραφήματα μπάρας, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από εμπειρογνώμονες, ενώ εμφανίζουν πληροφορίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση ή τις καιρικές συνθήκες και τραβούν την προσοχή σας πολύ γρήγορα. Αν και αυτές οι ενημερωτικές μπάρες φαίνονται αρκετά βαρετές, οι άνθρωποι τις βρίσκουν ελκυστικές χάρη σε αυτά τα πολύχρωμα κουμπάκια που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα διαγράμματα. Αυτά τα σχέδια, ονομάζονται "Infographics". Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικές σημαντικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό infographic.

Απλότητα

Πολλοί σχεδιαστές infographic τείνουν να σχεδιάζουν infographics με περίπλοκους τρόπους, θέτοντας τους θεατές σε σύγχυση. Τα Infographics θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι, ειδικά οι μέσοι αναγνώστες, να μπορούν να καταλάβουν το νόημα, αλλιώς μπορεί να τους φανεί βαρετό. Οι σχεδιαστές infographics για το ευρύ κοινό, αντιμετωπίζουν συχνά πολλά προβλήματα σε σχέση με εκείνους που σχεδιάζουν για μια συγκεκριμένη ομάδα θεατών, καθώς οι τελευταίοι έχουν μία σαφή ιδέα για το κοινό τους και το είδος των λέξεων ή των σχεδίων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους των θεματικών inforgraphics, εμφανίζονται σε διάφορα περιοδικά που κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες των ανθρώπων.

Ευρηματικότητα

Τα Infographics δίνουν στους σχεδιαστές την ευκαιρία της προβολής μηνυμάτων και ιδεών με τη χρήση κειμένων με διάφορους τρόπους, όπως μέσω διαφημίσεων ή συνθημάτων. Πέρα από την απλότητα και την φιλικότητα προς τον χρήστη, οι infographic σχεδιαστές θα πρέπει επίσης να κάνουν τα σχέδιά τους μοναδικά και καινοτόμα. Θα πρέπει να δημιουργούν σχέδια εφαρμόζοντας τις τελευταίες εικαστικές τάσεις και αισθητικές προσεγγίσεις. Εκτός από ενδιαφέρουσες εικόνες και γραμματοσειρές, οι σχεδιαστές θα πρέπει επίσης να προσπαθούν να ενσωματώσουν έξυπνες ατάκες για να γίνουν τα σχέδιά τους όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα.

Πείτε μία Ιστορία

Ως ένας εξειδικευμένος infographic designer, θα πρέπει πάντα να παρουσιάζετε τα infographic σας με τη μορφή μίας ιστορίας. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τόσο ενδιαφέρον, ώστε να αναγκάζει τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή σε ολόκληρη την παρουσίαση.

Χρωματισμός

Η ορθή εφαρμογή και η μίξη των χρωμάτων, μπορεί να κάνει ένα infographic πολύ ενδιαφέρον και μία τεράστια επιτυχία στο κοινό σας. Χρησιμοποιώντας σωστά χρώματα είναι πολύ βασικό όχι μόνο για τον σχεδιασμό infographics, αλλά και όλα τα είδη σχεδιασμού συνολικά. Προτείνεται οι σχεδιαστές να πρέπει πάντα να προσπαθούν να αποφύγουν τα χρώματα όπως το "σοκαριστικό" κόκκινο και το φωτεινό κίτρινο, που συνήθως κάνουν το σχεδιασμό του lay out πολύ αδέξιο. Και τα δύο αυτά χρώματα συγκρούονται μεταξύ τους, εφόσον χρησιμοποιούνται στο ίδιο σχέδιο. Προσπαθήστε να πειραματιστείτε με χρώματα και να πάτε στο πιο αντισυμβατικό τρόπο. Προσπαθήστε πάντα να κάντε κάτι διαφορετικό. θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τα χρώματα που συνδυάζονται απόλυτα με το φόντο και τα χρώματα του κειμένου, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει τα κείμενα εύκολα. Θα πρέπει να αποφεύγονται συνδυασμοί όπως το πράσινο νέον χρώμα γραμματοσειράς, σε μαύρο φόντο.

Μην Χρησιμοποιείτε μπάρες σε Infographics

Είναι κοινή αντίληψη ότι τα infographics περιέχουν πολλά γραφήματα με μπάρες. Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες θέλουν τα infographics τους με αυτόν τον τρόπο. Αλλά με το να δείχνετε γραφήματα μπάρας και διαγράμματα πίτας, δεν απαιτούν infographics, καθώς τέτοια διαγραμμάτα μπορούν να κατασκευαστούν μέσω του excel για παράδειγμα. Ως σχεδιαστές, είναι δική σας ευθύνη να διακοσμήσετε αυτές τις γραφικές παραστάσεις μπάρας και τα διάγραμμα πίτας, έτσι ώστε να τις παρουσιάσετε με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Καταλάβετε την Πληροφορία σχετικά με ένα Infographic

Ως infographic designer είναι πολύ σημαντικό για σας να κατανοήσετε τις πληροφορίες πριν από την έναρξη του σχεδιασμού. Μόνο αν έχετε  αντίληψη του σχεδιασμού θα είστε σε θέση να κάνετε τον πελάτη σας να καταλάβει το σχέδιό σας. Τα Infographics είναι αρκετά δημοφιλή. Αν είστε ένας infographic designer, τότε μπορείτε είτε να εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σε συνεργασία με κάποιο γνωστό γραφείο δημιουργίας infographics.