Μετάβαση από την επιφάνεια εργασίας στο κινητό: Τι να προσέξετε στον σχεδιασμό

Μετάβαση από την επιφάνεια εργασίας στο κινητό: Τι να προσέξετε στον σχεδιασμό

Ο αριθμός χρηστών κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το internet στις φορητές συσκευές τους. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που η ανάπτυξη web apps έχει γίνει πλέον απαραίτητη. Ένα πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να κατανοήσουμε είναι ότι το κινητό web design είναι εντελώς διαφορετικό από το σχεδιασμό για την επιφάνεια εργασίας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χτίσετε κάτι που εξασφαλίζει εξαιρετική εμπειρία στον χρήστη και είναι καλό στην προσαρμοστικότητα. Ωστόσο, μόνον η δημιουργία ενός responsive σχεδίου, δεν είναι αρκετό.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο σχεδιασμός για το κινητό διαδίκτυο είναι εντελώς διαφορετικός από το σχεδιασμό για την επιφάνεια εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μια διαδραστική διάταξη (responsive design) θα λύσετε το μισό πρόβλημα. Ότι σχεδιάζετε, Θα προσαρμοστεί σίγουρα στο μέγεθος της οθόνης αυτόματα, αλλά τι γίνεται με την εμπειρία του χρήστη που συνεχώς όλοι μιλάνε σχετικά. Αυτό που οι επιχειρηματίες περιμένουν είναι, να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα που θα είναι εύκολη στη χρήση.

Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κινητών είναι η συνεχής κύλιση εικόνων και κειμένων για να δουν μια σελίδα στην πληρότητά της. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό για το mobile web, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία του χρήστη και η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας κατά τη χρήση του web μέσω των smartphones τους.

 

1. Προκλήσεις: Μεγέθη οθόνης & Αναλύσεις

Screen Sizes & Resolution

Ένα από τα πιο κοινά, ή καλύτερα η πιο προβλέψιμη σχεδιαστική πρόκληση για το mobile internet είναι ο περιορισμός του μεγέθους της οθόνης και της ανάλυσης που αντιμετωπίζουν οι σχεδιαστές. Δεν είναι εύκολο να σχεδιάσει κάποιος για τις κινητές συσκευές, όταν γνωρίζουμε ότι το μέγεθος της οθόνης είναι μικρό και περιορισμένο. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσετε τα κουμπιά, τις εικόνες και άλλα πράγματα για κινητές συσκευές. Επιπλέον, τα πρότυπα του web για επιτραπέζιους υπολογιστές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και οι desktop υπολογιστές δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν καθόλου ζητήματα ευχρηστίας. Οπότε, το θέμα ευχρηστίας, ίσως σας ξενίσει λίγο.

Ακόμα και διαφορετικά τηλέφωνα έχουν διαφορετικά μεγέθη οθόνης ή/και διαφορετικές αναλύσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πιο δύσκολη πρόκληση, επειδή θα πρέπει να σχεδιάσετε διαφορετικά για διαφορετικές συσκευές. Θα χρειαστείτε μια λύση που λειτουργεί καλύτερα για όλες αυτές τις συσκευές. Ακόμη και οι δυνατότητες αυτές έχουν τις δικές τους προκλήσεις. Επειδή οι κινητές συσκευές δίνουν λιγότερο χώρο, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λιγότερο περιεχόμενο που μπορεί να συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα. Και λόγω αυτού του λιγότερου χώρου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα web design το οποίο είναι καθαρό και απλό, χωρίς περιττό περιεχόμενο.

2. Πρόσβαση στο internet μέσω κινητών συσκευών, σημαίνει χαμηλότερες ταχύτητες

Μια άλλη πρόκληση που οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν, είναι το θέμα της σύνδεσης στο internet. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε πολλά νέα πράγματα. Ακόμη και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν γίνει ταχύτερα με τη διαθεσιμότητα των 3G (και σε ορισμένες περιοχές ακόμη και 4G) υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη σύνδεση. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, εξακολουθούν να υφίστανται αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του πλήθους, είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε ένα δικτυακό τόπο που δεν είναι πολύ βαρύς και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να φορτώσει. Οι εικόνες θα πρέπει να ρυθμίζονται κατά τον τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

3. Το περιβάλλον χρήσης του mobile web, διαφέρει

Mobile Internet Differs

Νωρίτερα είδαμε τις πιο κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού ιστοσελίδων για κινητές συσκευές. Τώρα που γνωρίζουμε ότι το μέγεθος της οθόνης είναι μια από τις πιο κοινές προκλήσεις, θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι η αλληλεπίδραση με τον χρήστη είναι επίσης διαφορετική. Το mobile web design δεν σημαίνει ότι ασχολείται με διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές. Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι ασχολείται με ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο διεπαφής συνολικά.

Οι κινητές συσκευές διαθέτουν αρκετές φυσικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ότι χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο επισκέπτης να βρίσκεται σε έναν αρκετά θορυβώδη χώρο. Επίσης σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχουν ακραίες συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν περιορισμένες ικανότητες όταν χρησιμοποιουν το mobile web. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όλες αυτές τις διαφορές συνολικά, όταν σχεδιάζεται ιστοσελίδες για smartphones.

4. Η χρήση των κινητών συσκευών διαφέρει πάρα πολύ με αυτή των υπολογιστών

Mobile Devices

Το τελευταίο πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων όταν χρησιμοποιούν το κινητό web. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά τη χρήση του ίντερνετ στο desktop τους, σε σχέση με το κινητό τους. Οι προσδοκίες τους είναι επίσης διαφορετικές. Ωστόσο, επειδή είναι πιο εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου μέσου του υπολογιστή τους, θέλουν μια ομαλότερη μεταχείριση όταν έχουν πρόσβαση στον ίντερνετ από μια φορητή συσκευή. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν το κινητό για online αγορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοήσετε τους άλλους που χρησιμοποιούν το κινητό για άλλα πράγματα, όπως την πρόσβαση σε mails, chats βίντεος, έγγραφα και άλλα. Γι'αυτό, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε το mobile website σας με έναν τρόπο που οι άνθρωποι να έχουν μία καλή εμπειρία αλληλεπίδρασης κατά την διάρκεια περιήγησης τους στην ιστοσελίδα σας.

Εν κατακλείδι…

ο σχεδιασμός ιστοσελίδων για κινητές συσκευές, είναι αρκετά δύσκολος. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο για κάποιον να το πράξει. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην παροχή καλής εμπειρίας χρήστη και να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω πράγματα κατά τον σχεδιασμό για το mobile web, σίγουρα θα σας βοηθήσει να κάνετε μια καλή δουλειά.