Τι είναι το Responsive Web Design;
τι είναι το Responsive Web Design

Τι είναι το Responsive Web Design;

Για πρώτη φορά σε περισσότερο από δέκα χρόνια, οι πωλήσεις PC αναμένονται να έχουν σημαντική μείωση από το προηγούμενο έτος. Σε μια νέα εποχή όπου τα tablets και τα smartphones εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τα PC και τα Mac μας, βλέπουμε το πρόσωπο της αλλαγής του διαδικτύου. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι, μέχρι τέλη του 2014, το κινητό θα είναι η κυρίαρχη μορφή περιήγησης στο web. Το internet έχει απαντήσει. Η απάντηση; Responsive Web Design.

Βασικές Έννοιες Responsive Web Design

Πως μπορεί μία ιστοσελίδα να συμβαδίσει με τα εκατομμύρια των οθονών εκεί έξω;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν μπορεί!

Τότε πως μια ιστοσελίδα προσαρμόζεται στις ανάγκες μιας οθόνης υπολογιστή, ενός iPad ή μίας Blackberry οθόνης; Ένας από τους τρόπους είναι μέσω του responsive web design. Ο Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων χρησιμοποιεί την τεχνολογία CSS για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ιδιότητες του στυλ, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης, τον προσανατολισμό, την ανάλυση, την χρωματική ικανότητα και άλλα χαρακτηριστικά της συσκευής του χρήστη.

Χρησιμοποιώντας το responsive web design, μια ιστοσελίδα μπορεί να προσαρμοστεί από μόνη της στην συσκευή που εμφανίζεται.

Responsive Web Design εν Δράση

Για να δείτε πως ανταποκρίνονται ιστοσελίδες με responsive web design, περιηγηθείτε σε μερικά sites που αναφέρονται στην ιστοσελίδα mediaqueri.es - μια online gallery που διαθέτει σχέδια responsive web design.

Τι Είναι Το Responsive Web Design

Τώρα κοιτάξτε τις ίδιες ιστοσελίδες σε μια άλλη συσκευή με δυνατότητα Internet, όπως το laptop σας ή το iPad σας.

Παρατηρήστε πως οι ιστοσελίδες μεταβάλλουν τη διάταξή τους, για να χωρέσουν στη συσκευή στην οποία παρουσιάζονται. Επίσης, περιηγηθείτε σε μερικά μεγάλα εταιρικά sites, όπως του Starbucks και θα δείτε το responsive web design εν δράσει.

Δείτε αν μία ιστοσελίδα είναι Responsive ή όχι στον Υπολογιστή σας

Μπορείτε να δείτε γρήγορα αν μια ιστοσελίδα είναι σχεδιασμένη με τις τεχνικές του responsive web design ή όχι, μέσω του web browser σας. Αν αλλάξετε το μέγεθος του web browser σας σε ένα μικρότερο μέγεθος, θα δείτε τη διάταξη του site με νέο προσαρμοσμένο στο μέγεθος του νέου παραθύρου σε πραγματικό χρόνο.

Τι Είναι Το Responsive Web Design

Γιατί το Responsive Web Design είναι προς το συμφέρον των Web Designers

Το Responsive Web Design ανακουφίζει τους σχεδιαστές ιστοσελίδων, τους User Interface designers και τους Web Developers από το να εργάζονται μέρα νύχτα για την δημιουργία ιστοσελίδων για κάθε συσκευή που υπάρχει εκεί έξω. Επιγραμματικά, τα οφέλη είναι τα εξής:

  • Μία σελίδα για όλες τις συσκευές: Είτε προβάλλονται σε έναν 27-ιντσών iMac με ασύρματη σύνδεση ή από την οθόνη του Android κινητού σας τηλέφωνο με την κάλυψη 4G, η ιστοσελίδα θα πρέπει να ρυθμιστεί για βέλτιστη εμπειρία κατά την προβολή στον χρήστη.
  • Βέλτιστο Design για οποιαδήποτε συσκευή: Με την προσέγγιση του responsive web design, όλες οι εικόνες, γραμματοσειρές και άλλα τα υπόλοιπα στοιχεία HTML της ιστοσελίδας, θα πρέπει να ρυθμίζονται κατάλληλα έτσι ώστε να κάνουν την βέλτιστη χρήση του οποιοδήποτε μέγεθους της οθόνης που ο επισκέπτης μπορεί να έχει.
  • Δεν χρειάζονται ανακατευθύνσεις: Άλλες επιλογές προς το σχεδιασμό για πολλαπλές συσκευές απαιτούν τη χρήση ανακατευθύνσεων για να στείλετε το χρήστη στην κατάλληλη έκδοση της ιστοσελίδας. Χωρίς την ανάγκη για ανακατευθύνσεις, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που θέλει να επισκεφτεί, το συντομότερο δυνατό.