4 απαραίτητες συμβουλές για την δημιουργία online portfolio
4 απαραίτητες συμβουλές για την δημιουργία δείγματος εργασιών

4 απαραίτητες συμβουλές για την δημιουργία online portfolio

Εάν σκέφτεστε σοβαρά για την προσφορά υπηρεσιών σχεδίασης (ή ακόμα αν έχετε δική σας graphic design εταιρεία), τότε πιθανώς γνωρίζετε ότι χρειάζεται ένα χαρτοφυλάκιο της εργασίας σας αν θέλετε να έχετε την οποιαδήποτε ελπίδα να συγκεντρώσετε το ενδιαφέρον δυνητικών πελατών...

Κάθε πιθανός πελάτης θα ζητήσει ένα σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του χαρτοφυλακίου σας και αν δεν έχετε ένα, θα πέσει κυριολεκτικά στο πρώτο εμπόδιο. Προφανώς, πιθανώς να διαβάζετε αυτό και να σκέφτεστε ότι επισημαίνουμε το προφανές και σε κάποιο βαθμό, το κάνουμε. Είναι πιθανό επίσης ότι κάθε ένας από εσάς έχει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο της εργασίας του σε μια ιστοσελίδα, αλλά το ερώτημα είναι είναι αυτό αρκετό;

Στις μέρες μας, ένα καλό graphic design χαρτοφυλάκιο δεν περιέχει μόνον ένα σωρό από δουλειές που έχετε κάνει στο παρελθόν. Πρέπει να αντανακλά τις ικανότητές σας και να λέει κάτι από την προσωπικότητάς σας επίσης.

Για να σας βοηθήσουμε να πάτε το χαρτοφυλάκιό σας στο επόμενο επίπεδο, έχουμε φτιάξει μια λίστα με το τι πιστεύουμε ότι είναι οι βασικές συμβουλές για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου grahic design εργασιών.

Σχεδιάστε το Portfolio για τον σκοπό που θα πρέπει να εξυπηρετήσει

Design Your Portfolio Around Its Purpose

Πηγή: Piatek

Ως γραφίστας, μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε όταν πρόκειται για το σχεδιασμό του χαρτοφυλακίου σας και φυσικά, θα θέλετε οι εργασίες να φαίνονται μεγαλοπρεπής. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρασυρθείτε πάρα πολύ με το στοιχείο του σχεδιασμού του ίδιου του χαρτοφυλακίου σας, το οποίο μπορεί να καταλήξει να υπερτερήσει έναντι του σκοπού της ιστοσελίδας.

Αν το σκεφτείτε, το χαρτοφυλάκιό σας έχει μόνο ένα σκοπό. Να μετατρέψει τους δυνητικούς πελάτες σε πραγματικούς πελάτες. Όταν ένας πελάτης ζητά να δει δουλειές του χαρτοφυλακίου σας, αυτό που θέλει να δει είναι τι είστε σε θέση να κάνετε και το στυλ που χρησιμοποιείτε στα σχέδιά σας.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να σχεδιάσετε μία φανταχτερή ιστοσελίδα που διαθέτει over-the-top animations μεταξύ των σελίδων, αλλά ειλικρινά αυτό απλά θα ενοχλήσει τον επισκέπτη. Ο πελάτης θέλει να δει δείγματα της δουλειάς σας. Έτσι αν και ο σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου σας πρέπει προφανώς να αντανακλά το στυλ σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν είναι τόσο καλό ώστε να υπονομεύει τις εργασίας σας.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τι θέλετε από έναν δυνητικό πελάτη να κάνει στην ιστοσελίδα σας. Εάν εφαρμόσετε το ίδιο είδος ψυχολογίας σε μία καταπληκτική σελίδα, θα αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες ένας δυνητικός πελάτης να έρθει σε επαφή και να δημιουργήσετε αυτή την τόσο σημαντική επικοινωνία.

Η Piatek (εικόνα παραπάνω) είναι ένα καλό παράδειγμα σχεδιασμού που βασίζεται γύρω από το σκοπό της. Μπορείτε να δείτε ότι έχει τρία τμήματα. "Σχετικά", "Τα Έργα" και "Επαφή". Απλό και σαφές.

Διατηρήστε το μέγεθος του Portfolio στο ελάχιστο

Keep The Portfolio Projects To A Minimum

Πηγή: JulienRenvoye.com

Πιθανόν να έχετε ασχοληθεί με ένα τεράστιο αριθμό έργων ως γραφίστας και όταν πρόκειται για το σχεδιασμό του χαρτοφυλακίου σας, μπορεί να είναι δελεαστικό να συμπεριλάβετε όλα όσα έχετε κάνει. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος.

Θα πρέπει να τηρήσετε το χαρτοφυλάκιό σας στο ελάχιστο. Με αυτό, εννοούμε ότι στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να επιδείξετε όχι περισσότερο από 10 σχέδια. Γιατί αυτό; Ένας πιθανός πελάτης δεν θέλει να σπαταλήσει το χρόνο του στην πλοήγηση μέσα σε σελίδες και σελίδες περιεχομένου. Απλά θέλει να δεί τι είστε ικανός να κάνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επιπλέον, δεν είναι ό,τι έχετε κάνει αντικειμενικά καλό. Με την ελαχιστοποίηση του χαρτοφυλακίου σας και τον περιορισμού αυτού ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις απολύτως καλύτερες δουλειές σας, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια πολύ καλύτερη πρώτη εντύπωση ό,τι αν δείξετε τα πάντα.

Κρατώντας το χαρτοφυλάκιό σας αρκετά μικρό, επιτρέπει επίσης την ευκολότερη πλοήγηση και σας δίνει την δυνατότητα να επικεντρωθείτε περισσότερο στην ποιότητα της κάθε δουλειάς. Εάν έχετε σχεδιάσει μια εκπληκτική ιστοσελίδα, εταιρική ταυτότητα και branding για μια εταιρεία, θα ήταν λογικό να συμπεριλάβετε μια παράγραφο ή δύο γραπτές πληροφορίες σχετικά με αυτό το έργο στη σελίδα του χαρτοφυλακίου (όχι πάρα πολές όμως!).

Ένα καλό παράδειγμα, είναι το portoflio της JulienRenvoye.com Έχει μόνο 10 αντικείμενα χαρτοφυλακίου στο σύνολο, τα οποία είναι αρκετά για να δούμε ότι είναι πραγματικά καλή σε αυτό που κάνει.

Κάντε το προσωπικό

Make It Personal

Πηγή: BasilGloo.com

Το χαρτοφυλακίο σας δεν είναι απλά ένα μέρος για να παρουσιάσετε το έργο σας, αλλά τελικά ένα μέρος για να επιδείξετε τον εαυτό σας. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, οι πελάτες σας πιστεύουν σε σας και θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το πρόσωπο που έχουν επιλέξει για ένα έργο.

Προφανώς, θα έχετε μια "σχετικά με μένα" σελίδα στην ιστοσελίδα του χαρτοφυλακίου σας και αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι απολύτως επαρκές, μπορείτε να πάτε ακόμη παραπέρα.

Δείτε το χαρτοφυλάκιο του Basil Gloo για παράδειγμα (που απεικονίζεται παραπάνω). Μπορείτε να δείτε ότι το χαρτοφυλάκιο αποπνέει την προσωπικότητά του, ενώ η αρχική σελίδα περιλαμβάνει ακόμη και μια φωτογραφία του. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι τα πάντα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, το οποίο προσθέτει στην προσωπικότητα του χαρτοφυλακίου.

Να θυμάστε ότι αν ένας πελάτης σας εμπιστεύεται και πιστεύει ότι είστε μια δημιουργική ιδιοφυΐα, θα είναι πολύ πιο πρόθυμος να σας επιλέξει για ένα έργο τους.

Το κλεδί είναι η Οργάνωση

Organization is Key

Πηγή: ChaiStudios.ca

Αν ειδικεύεστε στον σχεδιασμό ιστοσελίδων (ή σε οποιαδήποτε μορφή του σχεδιασμού UI), τότε αυτό δεν θα είναι πρόβλημα για σας, αλλά αν όχι, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η οργάνωση είναι το κλειδί όταν πρόκειται για σχεδιασμό portfolio εργασιών ιστοσελίδων.

Όταν ένας δυνητικός πελάτης έρχεται στην ιστοσελίδα σας, αυτός/αυτή θα θέλουν να βρουν αυτό που ψάχνουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν τους ενδιαφέρει να σας προσλάβουν για ένα έργο branding, θα θέλουν να είναι σε θέση να δουν προηγούμενες εργασίες branding χωρίς να χρειάζεται να λάβουν γνώση ενός χαρτοφυλακίου γεμάτου με άλλα έργα σχεδιασμού.

Από την άποψη της ιστοσελίδας σας, αυτό είναι όπου ένα καλά κατασκευασμένο μενού θα είναι πρακτικό, καθώς θα επιτρέπει στους επισκέπτες σας να βρουν αυτό που θέλουν χωρίς ταλαιπωρία. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού παραπάνω (φωτογραφία). Είναι μια εξαιρετικά δημιουργική, καλά σχεδιασμένη σελίδα χαρτοφυλακίου, αλλά με μια καθαρή και σαφή γραμμή μενού η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα στην κορυφή της σελίδας.

Να θυμάστε ότι επειδή το χαρτοφυλάκιό σας είναι ένα δημιουργικό έργο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι συνήθης κανόνες σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδων. Αν οι άνθρωποι βαριούνται και δεν μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν μέσα σε δευτερόλεπτα, θα φύγουν. Αν συμβεί αυτό, ουσιαστικά χάνετε πελάτες από τα αποδυτήρια...