Ενδιαφέρει κανέναν τα τελευταία νέα της επιχείρησής σας;
ενδιαφέρει κανέναν τα τελευταία νέα της επιχείρησής σας;

Ενδιαφέρει κανέναν τα τελευταία νέα της επιχείρησής σας;

Πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων δείχνουν μία εμμονή με το να παρέχουν τα τελευταία νέα και εξελίξεις της επιχείρησή τους στην ιστοσελίδα τους. Ωστόσο, κατά πόσο είναι αυτό πραγματικά μία σωστή απόφαση; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι κάποιος νοιάζετε για τα τελευταία νέα σας;

Πρόσφατα ο Chris Scott έγραψε μια έκθεση για ένα κορυφαίο βρετανικό πανεπιστήμιο. Σε αυτή την έκθεση παρουσίασε τα ευρήματά του σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών. Το τι μπόρεσε ο Chris να εξάγει από το Google Analytics είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, αλλά ένα τμήμα αυτής της έρευνας είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Αυτό το τμήμα ήταν για τις ειδήσεις νέων που βρέθηκαν στην αρχική σελίδα πανεπιστημιακών ιστσελίδων. Πιο αναλυτικά, ο Chris κατέληξε:

Λιγότεροι από 1% των επισκεπτών βλέπουν τα δελτία ενημέρωσης.

Αυτό το γεγονός μας κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί στην ουσία επικυρώνει την υποψία μας γι'αυτό το πράγμα. Είναι αποδεδειγμένο γεγονός πλέον ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι σελίδες με ειδήσεις, νέα, δελτία τύπου, κλπ. είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστες.

Οι χρήστες έρχονται με ερωτήσεις και όχι να διαβάσουν τα νέα σας

Σκεφτείτε το για λίγο από την πλευρά του επισκέπτη. Η πλειοψηφία των χρηστών θα έρθουν στην ιστοσελίδα σας για να ολοκληρώσουν μια εργασία. Εάν η ιστοσελίδα σας προωθεί μια υπηρεσία ή ένα προϊόν, η πιθανότητα να διαβάσετε ειδήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι χρήστες έρχονται στην ιστοσελίδα σας και προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν μια αγορά ή να βρουν υποστήριξη. Οι ειδήσεις και τα νέα δεν συμμετέχουν σε κανένα από αυτά τα σενάρια.

Μπορεί να υποστηρίξετε ότι οι ειδήσεις βοηθούν το χρήστη να κάνει μια απόφαση αγοράς, επειδή οι ειδήσεις συνήθως προμοτάρουν την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Αν και μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη θέση και να δεχθούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι σωστό, πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτό είναι σπάνιο.

Οι ειδήσεις είναι πολύ έμμεσες

Πρώτον, οι χρήστες έρχονται στο site σας με ένα σύνολο κριτηρίων για να κρίνουν την καταλληλότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Μια καλή ιστοσελίδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα κριτήρια άμεσα, πράγμα που οι είδηση και τα νέα δεν το κάνουν.

Τα νέα απευθύνονται στα κριτήρια αγοράς των ανθρώπων έμμεσα (με έμφαση στην ποιότητα του δικού τους προϊόντος μόνον), το οποίο απαιτεί από το χρήστη να κάνει γνωστικά άλματα. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν αντιμετωπίζατε άμεσα τα κριτήριά τους.

Οι ειδήσεις αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις δυνατότητές τους

Δεύτερον, παρόλο που οι νέες ειδήσεις έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν χρήσιμες υποστηρικτικές πληροφορίες, σπάνια το κάνουν. Αντ'αυτού, η ενότητα ειδήσεων στις περισσότερες ιστοσελίδες φαίνεται να είναι το σημείο όπου τα δελτία τύπου πάνε να πεθάνουν. Το περιεχόμενο είναι συνήθως ξερό, δίχως εμπλοκή με τον χρήστη και επικεντρώνεται στο πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία σας... Δεν είναι αρκετό για παράδειγμα να γράψετε ένα δελτίο τύπου που λέει ότι η επιχείρησή σας κέρδισε ένα βραβείο. Θα ήταν προτιμότερο να εξηγήσετε με σαφήνεια πως αυτό το γεγονός ωφελεί τον χρήστη.

Η τυφλότητα των Ειδήσεων

Τέλος, επειδή οι ιστορίες ειδήσεων είναι συχνά άχρηστες, έχουμε την υποψία (αν και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε) ότι οι χρήστες γίνονται τυφλοί σε αυτές, με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται με τα πανό. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι χρήστες απλά αγνοούν τις ειδήσεις σαν να είναι κάτι άσχετο με αυτό που ψάχνουν και δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία ανάγνωσή τους.

Σαφώς και δεν υπονοούμε ότι η είδηση, το δελτίο τύπου, κλπ να αφαιρεθούν τελείως από την πλειονότητα των δικτυακών τόπων. Απλά λέμε ότι δεν πιστεύουμε ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται δεν αξίζει την προβολή αυτής της ενότητας σε σημεία φιλέτα της ιστοσελίδας και ειδικότερα στις αρχικές σελίδες.

Αυτό που προτείνουμε είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τις ειδήσεις, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στις ερωτήσεις των χρηστών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιλέγαμε ένα blog σε αντίθεση με μία παραδοσιακή ενότητα ειδήσεων/νέων. Το blog θα πρέπει να στοχεύει στους υπάρχοντες πελάτες και να εστιάζει στην παροχή άριστης εξυπηρέτησης, ενώ παράλληλα να οικοδομεί την εμπιστοσύνη των πελατών αυτών.