Ιστοσελίδες διάσημων εταιρειών μερικά χρόνια πίσω...
ιστοσελίδες διάσημων εταιρειών μερικά χρόνια πίσω...

Ιστοσελίδες διάσημων εταιρειών μερικά χρόνια πίσω...

Οι πρώτες μέρες του Διαδικτύου ήταν μια ενδιαφέρουσα στιγμή για το web design. Οι σχεδιαστές προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους σχετικά με το πως να εμφανίσουν καλύτερες πληροφορίες στην οθόνη. Η έμπνευση τους, προερχόντας κυρίως από τον σχεδιασμό εκτυπώσεων και εγγράφων. Τα μικρότερα μεγέθη οθόνης καθώς και οι πολύ πιο αργές ταχύτητες σύνδεσης, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο συνολικό σχεδιασμό (αν και αυτό δεν σταμάτησε την δημιουργία εξωφρενικά αργή φόρτωση ιστοσελίδων Flash...

Πολλά σχέδια τότε δείχναν απαίσια - αλλά να θυμάστε ότι τότε, το διαδίκτυο ήταν σχετικά νέο και δεν υπήρχαν σχεδιαστικές τάσεις στο βαθμό που έχουμε σήμερα. Θα ήταν ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά πίσω και να δούμε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο και τις ιστοσελίδες τους, στις πρώτες ημέρες του Internet. Ελπίζουμε να βρείτε αυτή τη συλλογή ενδιαφέρουσα και να σας υπενθυμίζει ότι ακόμη και αν η πρώτη έκδοση της νέας ιστοσελίδας δεν είναι καλή, τουλάχιστον είναι πολύ καλύτερη από ότι της Google το 1998!

Apple, 1998

Apple 1998

Η Apple είχε έναν αρκετά μινιμαλιστικό σχεδιασμό το 1998. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο βασικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ από τότε.

 

Google, 1998

Google 1998

Η Google το 1998 ήταν ακόμα μια νεοσύστατη μηχανή αναζήτησης που είχε αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το διάστημα εκείνο η Yahoo απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς της Google για 1 εκατομμύριο δολάρια ...!

 

Amazon, 1999

Είναι ενδιαφέρον ότι το Amazon το 1999 δεν φαινόταν πάρα πολύ διαφορετικό από ότι σήμερα. Ενώ αν και έχει καθαριστεί αρκετά, μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο μέρος του αρχικού σχεδιασμού.

 

Yahoo, 1996

Πίσω στο 1996, η μηχανή αναζήτησης Yahoo έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον κατάλογο ιστοσελίδων, αντί της μπάρας αναζήτησης - η οποία βρίσκεται σε μια πολύ έντονη αντίθεση με τη σημερινή ιστοσελίδα της Google.

 

Microsoft, 1999

Η Microsoft το 1999, ήταν μια εξαιρετικά εταιρική υπόθεση που διέφερε σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τους ανταγωνιστές της (π.χ. Apple). Υπήρχαν λίγες εικόνες, λόγω της αργής ταχύτητας σύνδεσης που πολλοί άνθρωποι είχαν. Όπως και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες της εποχής, ο ιστοχώρος προσφέρει πληροφορία σε μορφή κειμένου.

 

Ask Jeeves, 1997

Η Ask Jeeves (πλέον γνωστή ως Ask.com), προυπήρξε της Google και επέτρεπε σε αναζητήσεις υπό μορφή ερώτησης. Μεγάλο μέρος της αρχικής σελίδας τους ήταν αφιερωμένη στην εξήγηση το γεγονός αυτού, μαζί με δείγματα όπως "Είμαι πραγματικά ερωτευμένος;" καθώς επίσης και μια ενότητα που ονομαζόταν "Ερώτηση της ημέρας".

 

eBay, 2000

Στις αρχές του 2000, το eBay (το οποίο ήταν ενεργό για περίπου ένα χρόνο), είχε μια εξαιρετικά γεμάτη οθόνη - πολύ παρόμοια με αυτή του Amazon σήμερα - αν και αυτό προφανώς δεν το εμπόδισε να γίνει μια τεράστια επιτυχία.

 

IMDB, 2000

Το IMDB, η βάση δεδομένων κινηματογραφικών ταινιών, το 2000 φαινόταν εντυπωσιακά παρόμοιο με το Amazon και το eBay.

 

Wikipedia, 2002

Το Wikipedia ήταν πάντα επικεντρωμένο στην παροχή κειμένων αντί για εικόνες, αλλά αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για την αρχική σελίδα τους το 2002.

 

Sony, 1996

Πίσω στο 1996, η Sony εξακολουθούσε να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τον τρόπο επικοινωνίας με πελάτες online. Tο αγαπημένο μας παράδειγμα είναι στη παλιά αρχική σελίδα της Sony, το κείμενο "Welcome to the Sony Online WWW Server!".

 

YouTube, 2005

Η πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο YouTube, είναι μια σχετική νέα ιστοσελίδα καθώς η πρώτη έκδοση της ιστοσελίδας έγινε το 2005. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο πολύ έχει αλλάξει από την άφιξή του έως τώρα...

 

Sega, 1996

Πίσω στο 1996, η Sega προωθούσε την Sega Saturn, το οποίο είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν από αυτή την αρχική σελίδα. Ενώ ο σχεδιασμός είναι εξευτελιστικός με τα σημερινά πρότυπα, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο διαφορετικός είναι οπτικά από τους από δικτυακούς τόπους της Amazon και της Microsoft.

 

Napster, 1999

Το 1999, η ιστοσελίδα διαμοιρασμού μουσικής Napster ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή sites στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι η αρχική σελίδα χρησιμοποιεί μια ποικιλία συνδέσμων μέσω εικόνων και animated gifs.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πριν από 15 χρόνια το web design φαινόταν δύσκολο και σχεδόν γελοίο σε μερικές περιπτώσεις. Αν και ο σχεδιασμός έχει βελτιωθεί δραματικά από τότε, πώς νομίζετε ότι θα αντιλαμβανόμαστε τα τωρινά σχέδια ιστοσελίδων σε 15 χρόνια από τώρα;