Γιατί και πως minimal ιστοσελίδα

Γιατί και πως minimal ιστοσελίδα

Αν γίνει σωστά, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός είναι μια από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία όμορφων ιστοσελίδων. Δεν είναι μόνο ότι το κοινό-στόχος υποβάλλεται σε λιγότερη ακαταστασία και πληροφορία, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα, τις υφές και γραμματοσειρές για να δημιουργήσετε μία πολύ απλή ιστοσελίδα με μία αξέχαστη εμπειρία για τους επισκέπτες της.

Φυσικά, η μετάβαση στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, σημαίνει ότι έχετε να επιλέξετε λίγες σελίδες πληροφοριών. Δημιουργώντας ένα site φιλικό προς τις κινητές συσκευές, θα φορτώνει γρηγορότερα, το ακροατήριό σας θα βρείτε το περιεχόμενό σας πιο εύκολο και η ιστοσελίδα σας θα φαίνεται πιο επαγγελματική.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί ο μινιμαλισμός λειτουργεί και πως να τον εφαρμόσετε για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδα σας.

Γιατί Δουλεύει

Το λιγότερο είναι περισσότερο (Less is More)

Αυτό το διάσημο ρητό του Ludwig Mies van der Rohe είναι η απόλυτη αναπαράσταση του μινιμαλισμού. Αυτές οι τρεις-τέσσερις λέξεις πραγματικά μεταφέρουν το μήνυμα, ενώ παράλληλα είναι συνοπτικό και to-the point.

Ομοίως, ένας απλός δικτυακός τόπος μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά. Πολλοί σχεδιαστές/προγραμματιστές χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση και "κουρεύουν" το περιεχόμενό τους, αποκλείοντας άχρηστη πληροφορία, λιγότερο επισκέψιμο περιεχόμενο σε ασήμαντες σελίδες, θέτοντας ιστοσελίδες με υψηλότερη ποιότητα περιεχομένου.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνον η ιστοσελίδα σας θα δείχνει καθαρότερη αλλά επίσης θα είναι υψηλότερης ποιότητας καθώς θα δείχνει πιο εκλεπτισμένη.

Υποσυνείδητη λογική

Υποσυνείδητα συμπεριφερόμαστε ολοένα και πιο αμυντικά στην ακαταστασία και στα πράγματα τα οποία μας αποσπούν την προσοχή. Κάθε μέρα, δεχόμαστε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μηνύματα, από διαφημίσεις επιχειρήσεων μέσω spam, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένθετα εφημερίδων, διαφημίσεις στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, κλπ. Αυτή η απότομη αύξηση στη διαφήμιση έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να εκπαιδευτούν στην αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων.

Κάνοντας zapping κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων ή πατώντας το κουμπί "Πίσω" από μια ιστοσελίδα η οποία είναι γεμάτη από διαφημιστικά banners, έχει γίνει ο κανόνας συμπεριφοράς όλων μας. Ως σχεδιαστές ιστοσελίδων, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η επιπλέον ακαταστασία διαφημίσεων και η πολυπλοκότητα στις ιστοσελίδες δεν είναι μόνο κακό για την απόσπαση της προσοχής των επισκεπτών σας, είναι επίσης κακό και για το SEO της ίδιας της ιστοσελίδας.

Responsive

Όλες οι καλοί μινιμαλιστικό δικτυακοί τόποι έχουν έναν μοναδικό σκελετό και ένα πραγματικά καλό σύστημα δικτύωσης. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, και τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να μεταφραστούν σε μια ανώδυνη και εύκολη μετάβαση στον κόσμο της πλοήγησης του διαδικτύου μέσω των κινητών συσκευών.

Με λιγότερο περιεχόμενο, λιγότερα "κουτιά" και στοιχεία σχεδιασμού, ένα σωρό κενά, η πλοήγηση μέσω της οθόνης μία κινητής συσκευής δεν θα πρέπει να είναι ένα δύσκολο πράγμα.

Επιπλέον, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων τείνουν να έχουν λιγότερη υπομονή. Πρόκειται για πολυάσχολους ανθρώπους που βρίσκονται είτε εν κινήσει, είτε περιορίζονται από ένα γέματο ημερήσιο πρόγραμμα, ή όλα τα παραπάνω μαζί. Το να γίνει συνοπτική, σαφής και χρήσιμη η πληροφορία με όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάδοση είναι συνήθως η μόνιμη αγωνία των χρηστών αυτών, οπότε γιατί κάποιος να μην τους το προσφέρει;

Όσο ελαφρύτερο, τόσο καλύτερο

Έχοντας λίγες μόνο σελίδες με ένα ελάχιστο όγκο περιεχομένου, σημαίνει μία ελαφρύτερη ιστοσελίδα. Αυτό όχι μόνο μπορεί να κάνει την εργασία της ενημερώσης και συντήρησης του περιεχομένου ευκολότερη, θα επιταχύνει επίσης δραματικά και της απόκριση της ιστοσελίδας.

Όσο λιγότερο περιεχόμενο, λιγότερα widgets και άλλα στοιχεία σχεδιασμού που χρησιμοποιείτε, τόσο λιγότερα δεδομένα που θα πρέπει να μεταφερθούν. Έτσι, η ιστοσελίδα γίνεται ταχύτερη, πιο ελαφριά, και ως εκ τούτου προσφέρετε μία πιο ευχάριστη εμπειρία στον χρήστη/επισκέπτη της ιστοσελίδας σας. Επίσης, με αυτό τον τρόπο δεν βάζετε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας μέσω κινητών συσκευών να καταναλώνουν πολύτιμο όγκο δεδομένων μόνο και μόνο για να δουν την ιστοσελίδα και τις πληροφορίες που προσφέρετε.

Πως να μετατραπείτε σε μινιμαλιστής

Δεν είναι μυστικό ότι η υλοποίηση ενός μινιμαλιστικό στυλ είναι μία πολύ πιο εύκολη διαδικασία, αν έχετε ήδη ένα αρκετά καλό πλάνο στον σχεδιασμό σας. Μια βαθύτερη κατανόηση των δικτύων και των διατάξεων, μαζί με εμπειρία και φινέτσα στην εφαρμογή των κανόνων του μινιμαλισμού σε θέματα web design, μπορεί να σας πάει πολύ μακριά όταν σχεδιάζετε μινιμαλιστικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, η έλλειψη κάποιου από αυτά τα πράγματα δεν θα πρέπει να σας σταματήσει στο να προσεγγίσετε αυτή την τεχνική.

Αν σας ενδιαφέρει να υιοθετήσετε μια μινιμαλιστική προσέγγιση για τα σχέδιά σας, υπάρχουν μερικές απλές οδηγίες οι οποίες θα ήταν καλό να έχετε κατά νου.

Πρώτα απ'όλα, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας. Πέταξτε μακριά όσο περισσότερο περιεχόμενο ενδεχομένως μπορείτε. Αν μπορείτε να αφαιρέσετε περιεχόμενο το οποίο δεν θα υπονομεύσει σημαντικά το κύριο μήνυμα που προσπαθείτε να μεταδώσετε, κάντε το δίχως δισταγμό.

Μια καλή συμβουλή για εκείνους που συνδέονται με το περιεχόμενό τους είναι: Προσωρινή απόκρυψη του περιεχομένου σας για 30 ημέρες. Μην πηγαίνετε πίσω να διαβάσετε το περιεχόμενο ή υπενθυμίζετε αυτό στον εαυτό σας. Μετά από 30 ημέρες, αν η ζωή σας δεν είναι σε κατάσταση απόλυτης κρίσης, είστε ελεύθεροι να κόψετε το περιεχόμενο από την ιστοσελίδα σας.

Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε ή/και να απλοποιήσετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας συνολικά, είναι να επανεξετάσετε της συνήθεις ύποπτες σελίδες με χαμηλότερης ποιότητας περιεχόμενο:

  • Σελίδες σε δεύτερο ή/και τρίτο επίπεδο πλοήγησης: αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεστε περισσότερες από 4 ή 5 σελίδες (εκτός και αν μιλάμε για ένα e-commerce site).
    Πρόσφατες ειδήσεις, δημοφιλής ειδήσεις, σχολιασμός ειδήσεων, Facebook και Twitter feeds: Είναι σχεδόν σίγουρα όλα περιττά. Βοηθήστε τους αναγνώστες σας να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό.

  • Κάθε είδος μετρητών: Κοινωνικά "likes" μετρητές επισκεπτών, μετρητές "συνολικών επισκέψεων"... Δεν χρειάζεται να γίνετε αντι-Social, αλλά μερικά απλά κουμπιά θα έπρεπε να είναι αρκετά.

  • Extra γραφικά: Ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους γραφικό στοιχείο ανά σελίδα είναι αρκετό. Να θυμάστε ωστόσο, το γραφικό σας θα πρέπει να υπονομεύει το περιεχόμενό σας, ούτε να αποσπά πάρα πολύ προσοχή των επισκεπτών σας μακριά από αυτό.

Τέλος, όταν το περιεχόμενό σας έχει ελαχιστοποιηθεί και έχετε πλέον το site σας στο ελάχιστο δυνατό σημείο, θα πρέπει να το στυλάρετε. Θυμηθείτε, μινιμαλισμός δεν είναι μία διαδικασία προβολής περιεχομένου με βαρετό τρόπο. Είναι τρόπος εστίασης της προσοχής στα πραγματικά ουσιώδη. Το μυστικό εδώ είναι να έχετε μια έξυπνη και συνεπής διάταξη παρουσίασης περιεχομένου. Ο καθορισμός των κατάλληλων χρωμάτων, της τυπογραφίας, των υφών, καθώς επίσης και τα κενά διαστήματα μεταξύ των κειμένων, θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικότερα θέματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσετε για τον εφαρμογή ενός επιτυχημένου, μινιμαλιστικού στυλ στην ιστοσελίδας σας.

Υφή, χρώματα και γραμματοσειρές

Η μετατροπή μίας ιστοσελίδας σε μινιμαλιστική δεν θα πρέπει να είναι αγγαρεία. Σκεφτείτε το σαν έναν τρόπο για να δώσετε στο site σας μια φρέσκια ματιά με νέες υφές, ενδιαφέροντα χρώματα, γραμματοσειρές και γοητεία. Όσον αφορά το λιγότερο περιεχόμενο να ανησυχείτε. Δείτε το ως μία πολύ καλή ευκαιρία να έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας για να τονώσετε και να ελέγξετε την εμφάνιση και την αισθητική της ιστοσελίδας σας. Εμφάνιση η οποία όχι μόνο θα προσελκύσει ένα νέο ακροατήριο, αλλά θα το κρατήσει συντονισμένο ταυτοχρόνως.

Υφή

Χρησιμοποιώντας υφές στο web design είναι το μεγαλύτερο πράγμα που ανακαλύφθηκε μετά από το ψωμί σε φέτες. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα κατάλληλα χρώματα, γραμματοσειρές και μια απλή διάταξη, οι υφές (textures) μπορούν πραγματικά να κάνουν την ιστοσελίδα σας να λάμψει.

Αν είστε εντελώς νέα στην χρήση υφών, σίγουρα αξίζει το χρόνο να διαβάσετε για το πως να τις δημιουργήσετε με το Adobe Photoshop, πώς να τις εφαρμόσετε, καθώς και τα διάφορα είδη υφών.

Χρώματα

Ομοίως, τα χρώματα παρουσιάζουν ένα ανεκτίμητο μέσο για να παρουσιάσετε την ιστοσελίδα σας. Προσέχτε όμως, καθώς τα χρώματα και οι παραλλαγές τους μπορούν να ποικίλουν από πολιτισμό σε πολιτισμό. Το κίτρινο για παράδειγμα, μπορεί να αντιπροσωπεύει πένθος όταν χρησιμοποιείται στην Αίγυπτο, ενώ αντίθετα μπορεί να αντιπροσωπεύει θάρρος όταν χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία. Με τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, έχοντας μόνο 2 ή 3 χρώματα στην ιστοσελίδα σας είναι μια καλή ιδέα, καθώς αυτό παρέχει ένα συνεκτική, συμπαγής και απλή εμπειρία για το χρήστη.

Γραμματοσειρές

Τέλος, οι χρήση πραγματικά καλών γραμματοσειρών είναι ζωτικής σημασίας στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό ιστοσελίδων.

Φυσικά δεν χρειάζεται να φιγουράρετε δεκάδες γραμματοσειρές. Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας ακόμη και της δική σας γραμματοσειρές. Ορισμένοι σχεδιαστές φτάνουν στα άκρα της τυπογραφίας, χρησιμοποιώντας την ως το μοναδικό οπτικό εφέ της ιστοσελίδας τους. Ενώ παρατηρούμε ότι αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση, αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι απαιτεί πλήρη γνώση της τυπογραφίας.

Περίληψη

Συνοπτικά, αυτό το άρθρο έχει αγγίξει μόνο την επιφάνεια σχετικά με την αρχή του μινιμαλισμού, τις χρήσεις και τα οφέλη του σε σχέση με το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Ελπίζουμε να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για εκείνους που εξακολουθούν πεισματικά να μην εφαρμόζουν ορισμένες από αυτές τις τεχνικές.

Αν και ο μινιμαλισμός δεν λειτουργεί για όλους τους δικτυακούς τόπους, οι αρχές της απόρριψης χαμηλής ποιότητας περιεχομένου ή/και λιγότερων χαρακτηριστικών σε μία ιστοσελίδα μπορεί να είναι χρήσιμη για όλους τους web designers και προγραμματιστές. Το λιγότερο είναι πραγματικά περισσότερο.