Προώθηση της επιχείρησής σας στο facebook: 10 συμβουλές για περισσότερα σχόλια, likes και shares

Προώθηση της επιχείρησής σας στο facebook: 10 συμβουλές για περισσότερα σχόλια, likes και shares

Έχετε ξοδέψει μέρες για να οριστικοποιήσετε τη νέα ιστοσελίδα σας. Ο σχεδιασμός είναι τέλειος και ταιριάζει απόλυτα με την εμφάνιση και την αίσθηση της επιχείρησής σας. Κάθε module έχει εναρμονιστεί και οι γραμματοσειρές έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να μεταφέρουν με σαφήνεια το μήνυμά σας και να ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να μελετήσει το site σας. Μπορεί ακόμη να έχετε πάει ένα βήμα παραπέρα. Έχετε ορίσει μία Facebook Page Business με ένα εντυπωσιακό cover φωτογραφιών για να ταιριάζει με το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Voila! Έχετε δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη παρουσία στο διαδίκτυο που είναι και μοναδική και δική σας. Δυστυχώς όμως, είστε στα μισά του δρόμου...

Παρά τις γενναίες προσπάθειές σας, δεν έχετε κάνει παρά μόνο το πρώτο βήμα. Η δημιουργία ενός δικτυακού τόπου, μια σελίδα στο Facebook ή έναν λογαριασμό Twitter είναι ανάλογη με αυτή της εκτύπωσης επαγγελματικών καρτών - και η διατήρησή τους στην τσέπη σας. Θα πρέπει να διανέμετε τις επαγγελματικές κάρτες, προκειμένου να προσελκύσετε νέους πελάτες.

Ομοίως, με μια επαγγελματική  σελίδα στο Facebook, θα πρέπει να χτίσετε πάνω σε αυτό, να τη συντηρήσετε και στη συνέχεια να την κρατήσετε σε υψηλή ποιότητα.

Ποιο είναι το μυστικό λοιπόν για την προώθηση μιας επιχείρησης στο Facebook;

Κίνηση - Επισκεψιμότητα.

Στο Facebook, η κίνηση είναι σχετική με τις αλληλεπιδράσεις, η οποία μπορεί να έρθει με τη μορφή σχολίων, likes και διαμοιρασμούς (shares). Όλα αυτά είναι θεμελιώδους σημασίας για την προώθηση της επιχείρησής σας στο Facebook. Όσο περισσότερο "buzz" μπορείτε να δημιουργήσετε γύρω από τη σελίδα της επιχείρησής σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μετατρέψετε περίεργους φίλους στο Facebook (και τους φίλους των φίλων σας) σε πραγματικούς πελάτες.

Παρακάτω είναι μια λίστα με συμβουλές για να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας στο Facebook.

 

1. Δημιουργία Facebook Business Page

Σε αντίθεση με μία προσωπική σελίδα facebook, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σελίδα που να αφορά μόνο την επιχείρησή σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχωρίσετε τη ιδιωτικής σας ζωή με την επαγγελματική σας. Για να μάθετε πώς να δημιουργήσετε μια σελίδα στο Facebook, κάντε κλικ εδώ.

Μόλις έχετε δημιουργήσει τη σελίδα της επιχείρησής σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποκτήσετε Likes! Ενημερώστε τους φίλους σας, καλέστε την οικογένειά σας και χωρίς ντροπή ζητήστε από ανθρώπους να κάνουν Like στη σελίδα σας. Αυτή το αρχικό θεμελιώδες δίκτυο θα σας δώσει την αρχική ώθηση έτσι ώστε να μεταφέρετε το μήνυμά σας.

Μόλις έχετε αποκτήσει Likes, ήρθε η ώρα να μετατρέψετε τη σελίδα σας και τους υποστηρικτές σας σε χρήστες που ασχολούνται ενεργά και πιθανόν σε μελλοντικούς πελάτες.

2. Ξεχωρίστε!

Είτε πρόκειται για το σχεδιασμό της σελίδας σας, οι λέξεις που γράφετε ή οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύετε, θέλετε να ξεχωρίζουν. Μέσα στην θολούρα από ατελείωτο περιεχόμενο που σας βομβαρδίζουν στο Newsfeed σας, θέλετε τα μηνύματά σας να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προσοχή αποσπάται πιο εύκολα με την χρήση φωτογραφιών, γραφικών καθώς και βίντεο.

Εικαστικά αντί για δημοσιεύσεις κειμένου, προσελκύουν την προσοχή στα Newsfeeds και αυξάνουν την πιθανότητα οι χρήστες να εμπλακούν με το περιεχόμενό σας. Σύμφωνα με το Facebook, αναρτήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν φωτογραφικό άλμπουμ, εικόνες ή βίντεο είναι πιο πιθανό να λάβουν Likes, Shares και σχόλια.

3. Μην Κρύβετε τα Συναισθήματά σας!

Όπως ακριβώς όπως και στην "πραγματική ζωή", η ψηφιακή εικονική επικοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν μοιράζεστε τα συναισθήματά σας. Είναι σημαντικό βέβαια να διατηρηθεί ένα επαγγελματικό ύφος και να κρατήσετε την επιχειρηματική σας αισθητική, αλλά στη πραγματικότητα αυτό που θέλετε είναι να δημιουργηθεί μια ουσιαστική, ανθρώπινη συνδέση με τους οπαδούς (fans - friends) σας. Γι'αυτό λοιπόν, δημοσιεύστε με emoticons και λάβετε περισσότερα Likes και σχόλια!

Xαμόγελο, συνοφρύωμα και κλείσιμο του ματιού κατά βούληση - τραβήξτε την προσοχή του αναγνώστη σας, λέγοντάς τους πως αισθάνεστε πραγματικά.

4. Ζητήστε και θα Λάβετε!

Ζητήστε από τους οπαδούς σας βοήθεια και υποστήριξη. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετάσχει στο Facebook το ακροατήριό σας. Είναι ευρέως αποδεκτό - και άκρως αποτελεσματικό - να ζητάτε από τους οπαδούς σας στο Facebook και τους φίλους να μοιράζονται, να σχολιάζουν την ανάρτησή σας ή ακόμα καλύτερα - να επισκεφθούν την ιστοσελίδα σας!

Αν τους πείτε ρητά πως θα θέλατε να συμμετάσχουν, είναι πιο πιθανό πολλοί από τους χρήστες να χαρούν να σας βοηθήσουν.

5. Μικρές Συζητήσεις

Η αποτελεσματική προώθηση μέσω Facebook βασίζεται στη δημιουργία συνομιλιών. Ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό (και στην πραγματική ζωή αλλά και στην εικονική) είναι να κάνετε ερωτήσεις. Ζητήστε από τους επισκέπτες να μοιραστούν τις σκέψεις και τις απόψεις τους σχετικά με τις θέσεις σας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αναρτήσεις ερωτήσεων δημιουργούν πολύ περισσότερα σχόλια, αλλά από την άλλη πλευρά δεν δείχνουν την τάση να δημιουργούν Shares ή Likes.

Ο στόχος σας είναι να ενθαρρύνετε τους οπαδούς σας και τους φίλους τους να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν ένα κομμάτι του εαυτού τους στη σελίδας σας. Ιδανικά με τη μορφή του κάτι περισσότερο από ένα απλό Like. Γράψτε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν σύντομα - με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook δεν θα ξοδέψουν χρόνο για να γράψουν μακροσκελής απαντήσεις σε ασαφή ή φιλοσοφικά ερωτήματα που πιθανώς θα θέσετε.

Keep it simple!

6. Ενεργοποιήστε την Ανταγωνιστή Πλευρά τους!

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διαγωνισμό με κάποιο έπαθλο. Λέξεις όπως "Διαγωνισμός", "Δωρεάν", "Νικητής" κλπ.,  πιάσει πάντα τα μάτια μας όταν βλέπουμε τα newsfeeds μας, ιδιαίτερα αν οι λέξεις είναι από έναν φίλο ή μια επιχείρηση που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τις αλληλεπιδράσεις, τις δημοσιεύσεις και τις φωτογραφίες με την δημιουργία ενός διαγωνισμού στην ιστοσελίδα σας. Ρωτήστε τους οπαδούς σας για τις αγαπημένες τους φωτογραφίες, συνταγές ή αναμνήσεις. (Να είστε έτοιμοι να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας για τα βραβεία!)

Στη πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να έχετε έναν πραγματικό διαγωνισμό για να τραβήξετε την προσοχή. Απλά με τη χρήση των λέξεων "δωρεάν!", "Αποκλειστικό", ή "Εκπτώσεις", μπορείτε να ενθαρρύνετε τις αλληλεπιδράσεις. Σχεδιάστε τις αναρτήσεις σας προσεκτικά, την διατύπωσή τους, το εικαστικό τους κλπ., έτσι ώστε να κάνετε τη κάθε δημοσίευσή σας ξεχωριστή!

7. Η Συντομία είναι η Ψυχή της Ευφυίας

Ο κανόνας είναι απλός. Κρατάτε τις δημοσιεύσεις σας σύντομες και έξυπνες. Οι χρήστες του Facebook σπάνια εμπλέκονται σε μακροσκελείς αναρτήσεις. Από την άλλη μεριά, μακροσκελής και δύσκολες αναρτήσεις μπορούν να εκκινήσουν κουβέντες και συζητήσεις πάρα πολύ αξιόλογες. Όποτε ο κανόνας είναι η ισσοροπία μεταξύ των διαφορετικών στυλ δημοσιεύσεων.

Σε καθημερινή βάση, γράψτε σύντομα σχόλια ή αναρτήστε φωτογραφίες. Σύντομα χιουμοριστικά σχόλια είναι πιο πιθανό να κάνουν αρκετούς χρήστες να πατήσουν το Like κουμπί όπως κάνουν scroll down στα Newsfeeds τους.

Αναρτήστε μεγαλύτερες δημοσιεύσεις από καιρό σε καιρό, όταν έχετε κάτι αξίας να προσθέσετε. Εάν το περιεχόμενο της ανάρτησής σας είναι ενδιαφέρον και καλογραμμένο, το post μπορεί να προκαλέσει μια ζωηρή συζήτηση με μεγαλύτερα σχόλια.

8. Ο Συγχρονισμός είναι το Παν

Τα πρωινά, όλοι βιάζονται να ετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο, να αποφύγουν πιθανή κίνηση στους δρόμους εν ώρα αιχμής, να κάνουν catch up σε email, κλπ. Αυτή η χρονική στιγμή είναι η χειρότερη στιγμή για να δημοσιεύετε στο Facebook. Καθώς η ημέρα προχωρά, εκεί γύρω στην ώρα του μεσημεριανού, οι άνθρωποι ξεκινούν και εμπλέκονται με το Facebook. Μετά τις 17:00 - 18:00 τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Αυτή η στιγμή θεωρείται πραγματικά ώρα αιχμής στο Facebook. Αξιοποιήστε την!

Και μην ξεχνάτε να αναρτάτε δημοσιεύσεις τα σαββατοκύριακα!

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook περισσότερο τα σαββατοκύριακα απ'ότι τις καθημερινές ημέρες. Τα σαββατοκύριακα είναι μία καλή ευκαιρία να εκκινήσετε μεγαλύτερες και μακρύτερες συζητήσεις καθώς οι χρήστες διαθέτουν περισσότερο χρόνο ώστε να εμπλακούν σε μία συζήτηση πιο ενεργά. Βροχερές, βαρετές Κυριακές είναι πραγματικά καλές ευκαιρίες για τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι επισκέπτες σας έχουν περισσότερο χρόνο να διαβάσουν post σας, να σχολιάσουν, να μοιραστούν αναρτήσεις σας και να κάνουν Like σε κάτι που πολύ πιθανόν να μην είχαν το χρόνο να δουν μέσα στην εβδομάδα.

9. Μην Μικραίνετε τους Συνδέσμους URLs

Όταν δημοσιεύετε ένα σύνδεσμο στο Facebook, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα σμίκρυνσης διεύθυνσης URL όπως το bitly για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να γράψετε ολόκληρη τη διεύθυνση URL. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χρήστες θέλουν να ξέρουν που κάνουν κλικ πριν μεταφερθούν κάπου. Έτσι είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο και να εμπλακούν με μία ανάρτησή σας αν αναφέρετε ολόκληρο το σύνδεσμο URL.

Το Facebook δεν είναι Twitter! Δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου έτσι ώστε η χρήση σύντομων URLs να είναι απαραίτητη.

10. Μη Ξεχνάτε να Συνδέετε τις Αναρτήσεις με την Ιστοσελίδα σας!

Όλη αυτή η έντονη δραστηριότητά σας στο Facebook θα πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικά ευρώ, οι πελάτες σας να σας καλούν στο τηλέφωνο ή να αγοράζουν από το ηλεκτρονικό κατάστημά σας. Ακριβώς όπως θέλετε να είστε σίγουροι ότι η ιστοσελίδα σας έχει μια σύνδεση με την Facebook σελίδα σας, έτσι ακριβώς θέλετε επίσης να υπενθυμίζετε στους φίλους σας στο Facebook να ελέγξουν τον ιστοχώρο σας από καιρό σε καιρό. Κάθε λίγες αναρτήσεις, μπορείτε να τους θυμίζετε μια πώληση ή νέο προϊόν στην ιστοσελίδα σας - και αναρτήστε ένα link! Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Facebook για να φέρετε τους επισκέπτες στο site σας.

Συμπέρασματα

Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τακτικά τη σελίδα σας στο Facebook, αυτές οι απλές ενέργειες και τακτικές θα γίνουν γρήγορα δεύτερη φύση σας. Όσο περισσότερο υλικό αναρτάτε, το δίκτυό σας θα αυξηθεί και οι χρήστες σας θα γίνει πολύ πιο ενεργοί.

Μην ξεχνάτε να γράφετε περιεχόμενο μαζί με εικόνες και βίντεο που να είναι πραγματικά συναρπαστικό καθώς και υψηλής ποιότητας. Αν νομίζετε ότι είναι βαρετά, οι αναγνώστες σας πολύ πιθανόν να νομίσουν το ίδιο! Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που να αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσετε. Δημοσίευση για χάρη της δημοσίευσης θα γίνει γρήγορα αντιληπτή από τους αναγνώστες σας και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά UnLikes.

Από την άλλη πλευρά, ένας καλός διαχειριστής σελίδας Facebook θα οικοδομήσει μια καλή φήμη με καλές αναρτήσεις - αστείες εικόνες, σοφά ρητά ή αξιόπιστες συμβουλές! Καθώς οι οπαδοί έρχονται για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη σελίδα σας ως ένα καλό σημείο με ενδιαφέρον περιεχόμενο, θα είναι πιο πιθανό να σας επισκεφθεί ξανά και να συμμετάσχει πιο ενεργά στο μέλλον.